Stav

Reforme ili...

Brzo će se pojaviti problem likvidnosti budžeta, na mjesečnom nivou, jer stalno rastu troškovi kamata i otplate dugova iz prošlosti. Obveznice koje su emitovane prošle godine se moraju redovno servisirati i tu nema odlaganja plaćanja. Garancije za KAP su dodatni kamen o vratu
73 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 08:21h

Ekonomski sistem zasnovan na monopolima, sivoj ekonomiji i švercu, organizovanom kriminalu i pranju novca, kolonijalnim pljačkaškim ugovorima za KAP i EPCG, uništenju sopstvene industrije i uvozu svega i svačega, eksploziji stranog duga, ne može se korigovati kozmetičkim ili kadrovskim promjenama.

Hitno su potrebne radikalne reforme. Prva faza tih reformi mora biti suočavanje sa istinom i bilansima ovog režima. Naravno da ova Vlada, koja će biti sastavljena pijačnom trgovinom i zalivena budžetskim parama i koncesijama, neće to raditi.

Vodiće zemlju po istom kursu, sve dok bude postojala mogućnost da se zadužimo, po bilo kojim kamatama. Taj prostor je veoma sužen i pitanje je da li će u 2013. godini Vlada moći da finansira deficit iz novih zaduženja.

Glavni potrošači budžeta već su u panici kako da pokriju troškove u 2013. jer je nacrt budžeta pokazao da će sve veća stavka biti otplata dugova, a da će socijalni budžet (zajedno sa budžetskim dotacijama odavno bankrotiranom Fondu PIO), obrazovanje, zdravstvo i kapitalni budžet biti uskraćeni za značajna sredstva. Počinje jedenje sopstvene supstance. To je ono kada prodajete bubreg, da biste kupili hranu.

Naravno, najveća odgovornost leži na manjinskim partijama koje su podržale nastavak agonije. Šta će vam mjesto oficira na TITANIKU. Lijepa je funkcija, ali čeka vas ledena santa. Kapetan je odavno odredio kurs, i niti može, niti zna, niti hoće da ga mijenja.

Brzo će se pojaviti problem likvidnosti budžeta, na mjesečnom nivou, jer stalno rastu troškovi kamata i otplate dugova iz prošlosti. Obveznice koje su emitovane prošle godine se moraju redovno servisirati i tu nema odlaganja plaćanja. Garancije za KAP su dodatni kamen o vratu.

Vladin plan mirne promjene vlasnika KAP-a mogao bi poreske obveznike koštati preko 250 miliona eura (dug za struju, garancije, dugovi za poreze i doprinsoe, dugovi domaćim dobavljačima i sl). Više nemamo šta da prodajemo i budžet ne može očekivati bilo kakav priliv od privatziacije.

Vrlo brzo se može očekivati da Vlada ili proglasi bankrot, traži reprogram i otpis dugova ili ode da traži aranžman sa MMF-om. MMF će sigurno odmah tražiti ili kresanje rashoda ili povećanje prihoda (povećanje stope PDV, uvećanje akciza, smanjenje sive ekonomije, povećanje starosne granice za odlazak u penziju i sl).

Kresanje rashoda budžeta može značiti ili smanjenje plata i penzija ili otpuštanje viškova iz administracije. U svakom slučaju, svaki potez ove Vlade biće protiv DP SS DP režima. Da ne govorim o zahtjevu EU da se hapse lopovi iz vrha vlasti.

Izlaz je u opštem društvenom dogovoru, tj. nacionalnom konsenzusu o stanju u zemlji, uzrocima tog stanja i adekvatnoj terapiji.

Naši problemi su strukturne prirode jer su posljedice niza pogrešnih politika i strageija u kontinuitetu u posljednjih 23 godine. Strukturne probleme ne možere rješavati kratoročnim mjerama ekonomske politike. Društvo je toliko bolesno i slabo, da mu treba radikalna terapija uz permanetnu intenzivnu njegu i održavanje osnovnih vitalnih funkcija. Pacijenta treba istovremeno operisati od tumora i držati na aparatima da preživi.

To su ekstremno teški uslovi za Vladu. Potrebno je i odstraniti neke djelove koji su beznadežno zahvaćeni metastazom korupcije i kriminala i čiji opstanak prijeti širenjem bolesti na čitav organizam. Istovremeno se mora obezbijediti, uz pomoć aparata vještački, funkcionisanje tih vitalnih fukcija – ANB, policija, tužilaštvo, sudovi. Naravno, ovakvo stanje ne može trajati dugo i moraju se stvarati prirodni uslovi da ovi djelovi društvenog organizam počnu da funkcionišu na nov, zdrav i normalan način.

Zadatak je maksimalno složen i odgovoran. Kako operisati teškog bolesnika koga 23 godine muči opasan tumor, koji je već ostavio trajne posljedice na funkciosanje vitalnih djelova organizma, održavati mu život na aparatima, dok traje jedna duga i teška operacija, pripremiti mu plan oporavka, skinuti ga sa aparata i vremenom ga pripremiti da trči maraton sa konkurencijom koja je to uradile već mnogo mnogo ranije. Neki i prije 23 godine.

Naravno, nakon operativnog otklanjanja tumora, neophodno je napraviti i vrlo detaljnu i ozbiljnu laboratorijsku analizu, magnetnu rezonacu okolnih tkiva, kako bi se procjenio rizik ponavljanja tumora u narednom periodu i pacijenta držati pod permanetnim nadzorom sve dok rezultati testova pokažu da je rizik od obnavljanja malignih ćelija prihvatljivo nizak.

Kao i u životu, tako i u politici, preduslov bilo kakvog ozbiljnijeg liječenja i oporavka, jeste da je pacijent svjestan svoje bolesti i da ima volju da se liječi. Rezultati ovih izbora su pokazali da najmanje 45% birača ili nije svjesno težine bolesti ili misli da se tumor može liječiti andolom i vitaminom C.

Dodatnih nekoliko procenata (birača manjinskih stranaka), takođe procjenjuje da bolest nije prelazna i da vrhovni Vudu vrač ima neka neočekivana i nevjerovatna magična rješenja koja će, jednim potezom čarobnog štapića, otkloniti bolesti staviti pacijenta na noge.

Da apsurd bude još veći, izgleda da je jedino Vudu vrač, svjestan da je pacijent teško obolio i da će ova Vlada i njeni doktori i hećimi biti neuspješni i nemoćni da ga spasu. Zato Vudu vrač ne želi da bude premijer, iako ga ovih dana mnogi njegovi podanici pozivaju da stane na čelo konzilijuma. Svaki dan duže, bez adekvatne i bolne teraprije, samo produžava agoniju. Što kasnije krenemo, bolest će sve više napredovati, sve više tkiva i organa će biti obuhvaćeno, pacijent će biti sve slabiji, a terapija će morati biti sve radikalnija, bolnija i skuplja, a oporavak duži.

Naprijed Crna Goro. Bujrum.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")