OTVORENO PISMO

Miris mržnje

Imam puno pravo da mislim da su uzorni aktivisti Vaše “Evropske Crne Gore”, pravilno shvatili Vašu poruku kao zeleno svjetlo da napadnu novinare, koji “ne mirišu tako dobro”
47 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Igor Lukšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.10.2012. 11:41h

Uvaženi g. Lukšiću,

Sumnjam da osjećate imalo stida i odgovornosti za divljački napad aktivista Vaše stranke na našeg novinara i novinara “Dana”, nakon Vašeg inspirativnog govora na tribini u Pljevljima. A odgovorni ste i treba da se stidite.

Tako nešto premijer koji istinski želi drugačiju, evropsku Crnu Goru nikad ne bi rekao. To je nezamislivo čuti iz usta Njemice Angele Merkel, Francuza Fransoa Olanda ili Vašeg najnovijeg idola Britanca Dejvida Kamerona. Ali Vi ste davno pokazali da niste ni evropski, ni premijer.

Vaš govor, u kome ste nevladine organizacije i medije, uključujući i list koji uređujem, sveli na “nešto što ne miriše tako dobro”, tipičan je govor mržnje, iako ste imali hrabrosti samo za eufemizam.

Sličnih govora smo se naslušali tokom devedesetih kada je ljude koji se drugačije zovu, mole i misle, trebalo svesti na neljude, da bi se što više “neljudi” lakše istrijebilo. Slične “duhovite” govore držao je i Vaš lider, sa istim entuzijazmom kojim se danas hvali međuetničkim skladom u Crnoj Gori.

Možda je nekome poređenje sa retorikom devedesetih prejako, ali je princip isti. Jasno je da Vam je na ovim izborima jedino ostala ta stara, provjerena, balkanska taktika. Nemate se čime pohvaliti, iako pokušavate da ponovo obmanete ljude. A možda kod lidera treba zaslužiti još jedan mandat za dalju “evropeizaciju” Vaše i njegove privatne države.

A i solidno ste naučili lekciju od svog lidera, koji ovih dana, zapjenušan i oznojen, kao opsjednut bljuje samo o nezavisnim medijima, pokušavajući da umanji štetu od istine koju pišemo, jer ona boli više od svih optužbi Vaše dugogodišnje opozicije. Najvažnije je da ste Vi skinuli evropsku masku, iako Vam retorika ne stoji tako dobro kao njemu,

Ali ste u Pljevljima uspjeli. Imam puno pravo da mislim da su uzorni aktivisti Vaše “Evropske Crne Gore”, pravilno shvatili Vašu poruku kao zeleno svjetlo da napadnu novinare, koji “ne mirišu tako dobro”, a koji ugrožavaju Vašu i njihovu vlast, pišući o tome kako sve nas sve ove godine potkradate i lažete, neke prebijate, a neke i ubijate, a onda sve zataškavate u našim “evropskim” tužilaštvima i sudovima. Kao što ćete možda i ovo zataškati.

Ali džabe Vam je. I ako pobijedite na izborima, mi ćemo i dalje biti tu.

S poštovanjem prema Vašoj funkciji

Mihailo Jovović

P.S.

Mogao bih do sjutra pisati o tome na šta miriše Vaša partija i koalicija, Vaš lider i Vi, ali nam prostor treba za puno važnije stvari. A i pristojan sam.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")