STAV

Možemo

Vrijeme je da počnemo da razmatramo alternativni model ekonomskog rasta koji se zasniva na proizvodnji, investicijama, štednji i izvozu. To je model koji nudi opozicija i koji garantuje realne pretpostavke za zaustavljanje negativnih trendova i razumni i realni i održivi ekonomski rast
8 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2012. 07:45h

Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo finansija i MONSTAT su institucije koje, iznad svega, moraju da vode brigu o nacionalnim i državnim interesima i da svojim saopštenjima i izvještajima obezbjeđuju neutralne, pouzdane i objektivne informacije o stanju i trendovima osnovnih makroekonomskih pokazatelja.

Svi učesnici na tržištu u svim normalnim demokratskim zemljama sa tržišnom ekonomijom sa posebnom pažnjom prate njihove analize i saopštenja i na osnovu njih formiraju svoje male poslovne strategije i planove. Od stavova ovih institucija zavise kamatne stope, očekivana stopa inflacije, devizni kursevi i drugi važni parametri, na osnovu kojih hiljade poslovnih subjekata definišu svoje poslove, investicije, cijene, nivo zaduženja, troškove.

Naše institucije ćute i ne objavljuju podatke o kretanju BDP u prvom kvartalu ove godine. Ne znamo da li nam je privreda u rastu, stagnaciji ili recesiji. Evo konkretnog dokaza o slomu modela ekonomskog rasta na kome aktuelni režim zasniva svoju razvojnu filozofiju. Model zasnovan na potrošnji, trgovini, uvozu i zaduživanju je doveden do svojih krajnjih granica. Vrijeme je da neko proglasi njegov definitivni slom.

Vrijeme je da počnemo da razmatramo alternativni model ekonomskog rasta koji se zasniva na proizvodnji, investicijama, štednji i izvozu. To je model koji nudi opozicija i koji garantuje realne pretpostavke za zaustavljanje negativnih trendova i razumni i realni i održivi ekonomski rast.

Da bismo počeli da razmišljamo o ekonomskom oporavku i razvoju, od krucijalnog je značaja da odmah i bez oklijevanja odbacimo pogrešan i opasan model koji je zastupao aktuelni DPSSDP režim, a koji se zasnivao na nekontrolisanoj potrošnji, uvozu i zaduživanju.

Demokrarska opozicija se zalaže za potpuno drugačiji model koji bi se zasnivao na novom investicionom ciklusu i oživljavanju proizvodnje bazirane na sopstvenim sirovinama i ljudskom potencijalu, uz maksimalno angažovanje inostranog kapitala.

Demokratska opozicija nudi novi model ekonomskog oporavka koji će biti zasnovan na velikim projektima u oblasti infrastrukure, energetike, metaloprerade, drvoprerade, turizma i proizvodnje hrane. Nova vlada mora odmah i bez oklijevanja da krene u izgradnju dvije hidrocentrale, Kruševo i Komarnica, drugog bloka TE Pljevlja, autoputa Bar-Boljare i turističko-hotelskih kompleksa visoke kategorije na Velikoj plaži, Adi Bojani, Jazu i Buljaricama. Minimalni investicioni potencijal ovih projekata prelazi 3 milijarde eura.

O multiplikativnim efektima ovih projekata ne treba trošiti riječi. Ako tome dodamo primjenu visokih tehnologija i već postojećih rješenja u optimizaciji rada TE Pljevlja i HE Perućica, iskorišćavanju solarne energije i sl, Crna Gora i njeno stanovništvo ne treba da brinu o svom ekonomskom prosperitetu.

Kada bismo samo ponovo razmotrili projekte koje su naši genijalni stručnjaci izradili u oblasti metaloprerade, rudarstva, hemijske industrije, vodoprivrede, energetike, proizvodnje hrane, uz adektvanu finansijsku i logističku podršku države, vidjeli bismo da je pitanje ekonomskog blagostanja naše države i građana isključivo pitanje postojanja političke volje i formiranja jedne stručne, odgovorne, hrabre i patriotske vlade, koja će raditi u interesu države i naroda.

Nova vlada bi odmah formirala razvojnu banku i fond rizičnih ulaganja preko kojih bi direktno inicirala investicioni ciklus u pomenutim oblastima i od banaka po veoma povoljnim uslovima otkupila hipoteke i stavila u funkciju najznačajnije privredne kapacitete. Naravno, ovo nije moguće dok se ne raskinu kolonijalni i korupcionaški ugovori ovog režima sa EPCG, KAP, rudnicima uglja i boksita, koncesije na šume i sl.

Najveći grijeh ove oligarhije nije to što su opljačkali državu kroz proces tajkunske i DPSSDP privatizacije. Najveći grijeh je što su blokirali svaki razvoj i prosperitet, zbog svoje gramzivosti i neznanja.

Vrijeme je da građani Crne Gore daju priliku novoj političkoj eliti koja je spremna da preuzme odgovornost i da pokrene jedan veliki investicioni ciklus koji bi otvorio nova radna mjesta, angažovao domaće resurse i aktivirao domaću pamet. Nova vlada ne smije mirno da posmatra kako se zatvaraju Bjelasica Rada, Vektra Jakić, hotel Plaža, Gornji Ibar Rožaje, ski-centri na Durmitoru i Bjelasici, Solana, KAP, Željezara, rudnici boksita i uglja.

Nova vlada mora pronaći modele kako da valorizuje plažu Jaz, Buljaricu, Veliku plažu i Adu Bojanu. Imovinsko-pravne odnose, komunalije, urbanističku dokumentaciju mora obezbijediti vlada i garantovati strateškim investitorima sigurnost i jasan i stabilan poslovni i pravni ambijent. Politika ličnih interesa, korupcije i spekulacija mora odmah biti zamijenjena politikom jasnog i odgovornog partnerstva države i investitora.

Nova vlada će stimulistai investicije u strateške državne projekte bazirane na otvaranju novih radnih mjesta, valorizaciji domaćih resursa i izvozu, garantovati stabilnost i nepromjenjivost pravila i poštovanje zakona i ugovora.

Politika reketiranja, korupcije i monopola vladajućih porodica mora biti zamijenjena atraktivnim poslovnim ambijentom u kojem su dobrodošli investitori koji otvaraju radna mjesta i ulažu u razvoj. Perači novca, dileri droge, šverceri, tajkuni i spekulatni treba da budu obeshrabreni, a institucije pravne države odgovorne za prevenciju i sankcije ukoliko nekome od takvih padne na pamet da svoj prljavi kapital i nečiste namjere locira u Crnoj Gori.

Šanse za razvoj i properitet su velike. Veliki su i rizici ukoliko 14. oktobra ne donesemo pametnu, pravilnu i patriotsku odluku. Kao i uvijek, sve je u rukama, glavama i srcima naših građana. Kako odlučimo, tako će i biti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")