stav

Nuada

Riječ „Nuada“ je za Crnu Goru višeznačna. Ona je simbol. Ona podsjeća i opominje. Upozorava i obavezuje
269 pregleda 0 komentar(a)
brod Nuada, Nuada, Foto: Marinetraffic.com
brod Nuada, Nuada, Foto: Marinetraffic.com
Ažurirano: 21.08.2012. 09:15h

Nuada“ je ime broda, vlasništvo grčke pomorske kompanije „Electra Maritime". “Nuada” je dvadeset mjeseci duga golgota trojice crnogorskih pomoraca: Uroša Vukovića, Borislava Samardžića i Branislava Vujovića. Golgota o kojoj su „Vijesti“ redovno izvještavale. Zato neću ponavljati šta su, oni i njihove porodice, sve preživjeli tokom proteklih 20 mjeseci.

Riječ „Nuada“ je za Crnu Goru višeznačna. Ona je simbol. Ona podsjeća i opominje. Upozorava i obavezuje.

“Nuada“ podsjeća da je Crna Gora nekada imala moćnu trgovačku flotu. „Prekookeanska plovidba“ iz Bara je, tokom svog postojanja, imala više od 60 brodova. Kroz ovu kompaniju su prošle hiljade pomoraca. Kotorska „Jugooceanija“ je, samo krajem 80-ih godina prošlog vijeka, imala 26 prekookeanskih brodova, ukupne nosivosti oko 800 hiljada tona i oko 1.500 zaposlenih. Ova vlast je tokom svoje vladavine „potopila“ i jednu i drugu kompaniju. Ostali smo bez „Pelinova“, „Boke“, „Durmitora“, „Radnika“, „Kupresa“, „Kotora“, „Nikšića“, „Pive“, „Komova“, „Rumije“, „Bara“... Izgubili smo kompletnu crnogorsku trgovačku flotu. Od „Jugooceanije“ nijesu ostali ni dugmići. Ne zna se pod kojim uslovima i po kojoj cijeni su brodovi prodati. Ne zna se ni ko se sve ugradio i u čijim džepovima je završio novac od prodatih brodova. Za sve to niko, nikada, nije odgovarao. Na protiv, odgovrni su nagrađeni novim mandatima i novim funkcijama.

Stotine iskusnih i prekaljenih pomoraca – kapetana duge plovidbe, zapovjednika palube ili stroja, stotine prekaljenih oficira i asistenata je rasuto po svijetu. „Moji su drugovi biseri rasuti/po celom svetu.../od Aljaske do Australije...“, pjeva Bajaga. Razišli se „ko rakova djeca“. Navigaju na „strancima“. Mnogi od njih prolaze golgotu kao i trojica oficira sa „Nuade“. Neki još goru i strašniju. Tretirani su kao bijelo roblje. Samo nijesu u prilici da to saopšte. Na žalost, neki od njih su pošli i stranputicom. Uključili su se u međunarodne organizacije koje se bave prometom narkotika. Jedni nijesu odoljeli iskušenjima lake i brze zarade, a drugi da bi spasili goli život, jer su se u pogrešno vrijeme zatekli na pogrešnom brodu.

„Nuada“ podsjeća da ova vlast nije uništila samo trgovačku flotu Crne Gore. Da je samo to - možda bi im nekako i oprostili. Ova vlast je potopila čitavu crnogorsku ekonomiju. Iza njih svuda ostaje pustoš. „Da se mladi za zelen bor uhvate i on bi se zelen osušio“. Da li iza toga stoji „ogromno neznanje ili koupcija“, ili i jedno i drugo, treba da objasni predsjednik parlamenta. Predstojeći izbori su jedinstvena prilika da konačno razjasni dilemu koju je iskazao prije pola godine.

„Nuada“ je i simbol nedopuštenog ignorantskog odnosa države i njenih organa prema našim građanima u inostranstvu. Simbol nepravde i nejednakosti crnogorskih građana. Na jednoj strani imamo primjer da je Vlada Crne Gore bivšem ministru finansija i aktuelnom predsjedniku Senata Državne revizorske institucije, dala 250.000 eura. Tim novcem je trebalo platiti advokate koji su ga zastupali pred sudom u Bariju u procesu koji se vodio zbog sumnje u njegovu umiješanost u šverc cigareta. Njegov advokat tvrdi da taj novac nije vidio.

Na drugoj strani, običan građanin, kao što su oficiri sa „Nuade“ nijesu imali šansu za odbranu. Nijesu imali nikakvu zaštitu. Ni od koga. Kako od Vlade, tako ni od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija – čija je to profesionalna obaveza i za šta ih poreski obveznici plaćaju. Izostala je zaštita i od lokalnih vlasti Kotora, čiji su žitelji dvojica oficira. Nijesu se pretgrli ni njihovi sugrađani - ministar pomorstva i saobraćaja, kao ni predsjednik crnogorskog parlamenta. Nijesu se oglasile ni brojne NVO i zaštitnici ljudskih prava. Sindikat je suvišno i pominjati. Izuzimajući njihove bližnje.

“Nuada” upozorava na potrebu kontrole rada agenata i “agenata” koji se bave traženjem posla i ukrcajem naših pomoraca na brodove stranih kompanija. Traži ispitivanje u kojoj mjeri je to ozbiljan i odgovoran odnos prema pomorcima, a koliko trgovina bijelim robljem. Da se agenti “uokvire” zakonom, a njihova djelatnost usaglasi sa međunarodnim propisima i praksom razvijenih zemalja. Da se uvede obaveza agenata da, pred međunarodnim organizacijama i institucijama, štite pomorce koje su ukrcali. I obaveza da, za slučajeve, kao što je bio ovaj sa “Nuadom”, moraju obezbijediti odgovarajuće osiguranje i garancije za finansijsku podršku pomorcima i njihovim porodicama. Isto tako i osiguranje i garancije i za njihovu zaštitu u inostranstvu.

“Nuada” nas opominje i upozorava da aktuelna vlast ne radi u interesu svojih građana. Da ih ne štiti. Da ih dijeli na privilegovane i zaštićene. I one druge - obične smrtnike - bez ikakve zaštite. Podsjeća nas da je aktuelna vlast potopila crnogorsku ekonomiju, a desetine hiljada radnika izbacila na ulicu. Da se snalaze kako znaju i umiju. Da, kao brojni pomorci, budu bijelo roblje. Da…. da ne nabrajam dalje kad nam je svima sve dobro poznato i sve do kraja jasno.

Zato nas “Nuada” obavezuje da se na predstojećim izborima zahvalimo dosadašnjim vlastima. I aktuelnoj opoziciji. Obavezuje nas da biramo novu, bolju i odgovorniju vlast. Da biramo nove ljude. Da biramo one koji će biti servis građana i raditi u njihovom interesu. Da biramo vlast koja će štititi sve svoje građane. Jednako. Bez obzira da li je riječ o ministru ili čistaču ulica. I bez obzira gdje se nalazimo – u Crnoj Gori ili na Aljasci. Za to ih i plaćamo. Obavezuje nas da tražimo i biramo takvu vlast. Ova dosadašnja se takvom nije pokazala.

I za kraj, za sve one koji, rasuti od Aljaske do Australije, na raznim “nuadama”, zarađuju hljeb sa devet kora, umjesto pozdrava Bajagini stihovi: “...Za moje drugove/ja molim vetrove za puna jedra/puteve sigurne a noći zvezdane/i jutra vedra…”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")