KOSMOS ISPOD SAČA

Cetinje, između dva Granda

Dok Cetinje bruji o tome da li organizovati koncert, zaboravlja se činjenica da grad nema vode!
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 17:22h

Na ulazu u prijestonicu je tabla na kojoj piše „Cetinje“, a neko je ispod dopisao „Ne radi“. Čini se da je humor jedino što je preostalo onima koji su u Cetinju ostali. Preživljavanjem se bavi najveći broj građana Cetinja, stoga zaista ne čudi što jedino uz humor mogu da prihvate gorku svakodnevicu. Ponekad u TV anketama možemo vidjeti mučnu kratku ispovijest o teškom životu neke prolaznice, ali je sljedeći kadar obično osoba koja sa osmijehom ironično tvrdi da je na Cetinju sve sjajno.

Posljednjih dana strašna afera potresa Cetinje, a s obzirom na to da su vijest prenijeli svi mediji, cijela Crna Gora učestvuje u javnoj diskusiji na portalima i društvenim mrežama. Grupa građana sa Cetinja uputila je pismo gradonačelniku kojim su izrazili protest zbog organizovanja koncerta na kojem će nastupiti „Zvezde Granda“. U pismu se navodi da „Zvezde Granda“ predstavljaju kič i ruže i kulturno urušavaju Cetinje. Kada je Miomir Mugoša u Podgoricu doveo Pamelu Anderson, sve i da je bilo na hiljade žalbi i protesta građana, ne vjerujem da bi ih Mugoša udostojio odgovora. Međutim, „kakav danak neiskustvu“ mladog gradonačelnika Cetinja! Upecao se i odgovorio pismom u kojem pokušava da se izvuče koristeći se tastovom taktikom izbjegavanja direktnog odgovora. U odgovoru gradonačelnika se kaže da je posrijedi koncert Darka Martinovića, pobjednika takmičenja „Zvezde Granda“, i da on ima pravo da pozove svoje prijatelje da gostuju. Ljudi koji su uputili pismo gradonačelniku napravili su grešku u startu previdjevši činjenicu da su na svadbi gradonačelnika Cetinja „elitu“ zabavljale upravo „Zvezde Granda“, ali kako stara poslovica kaže „O ukusu gradonačelnika se ne raspravlja“.

Nije Cetinje jedini grad koji je ugostio „Zvezde Granda“, ali interesantno je zašto grupa građana pokušava na taj način da odbrani grad od kiča i šunda, i to vrlo neangažovano, moleći gradonačelnika da nešto učini. Ako bi se realno sagledala situacija na Cetinju, možda su „Zvezde Granda“ pun pogodak! Centrom Cetinja dominiraju megalomanska imena kafića: Moskva, New York, London, Paris, Beč. Možda su nazivi odraz žala za „otetim“ ambasadama, ali u tim mjestima urliče se i pije uz zvuke Grand produkcije i naravno troši nemilice uprkos nemaštini. Dakle, od PDV-a bi se napunio gradski budžet. Čini se da iako i dalje Cetinje proglašavaju za centar crnogorske kulture, sve je samo prazna priča, isto kao i hotel Grand koji većinom zjapi prazan, a i dalje ga zovu hotelom. Za građane Cetinja možda su „Zvezde Granda“ samo stručno odabran sedativ za mase i način podilaženja malograđanskim sitnim pobudama dok su ostali su u manjini i njihov glas uopšte se ne važi. Dobro bi bilo da se na dva kraja grada istovremeno organizuje „Cetinje Jazz Fest“ i „Zvezde Granda“, pa bi se jednostavnim upoređivanjem kulturne manjine i raspomamljene mase moglo utvrditi „šta narod voli“.

Afera „Zvezde Granda“ je prava slika kulturne scene u Crnoj Gori, a korpa za smeće je “jedna kulturna adresa“, mjesto gdje završavaju sva pisma žalbi. Na društvenim mrežama postavljena je anketa „Da li ste za održavanje koncerta Zvezda Granda na Dvorskom trgu na Cetinju?” Među duhovitim ponuđenim odgovorima izdvaja se jedan “Da – jer sam glasao za Darka Maritnovića sms-om za 1,30e + PDV”! Iako je Darko Martinović pobijedio i dobio stan, ne urla Saša Popović non-stop „Dalje ide, dalje ide“ i „Glasajte, glasajte, glasajte“. Preko dvjesta hiljada glasova pristigne u toku jedne nedjelje, a ako pomnožimo taj broj sa cijenom jednog sms-a, budžet Grand produkcije premašuje budžet Cetinja, što dalje implicira da je Grand bolje posluje od Cetinja, iako nema idealne uslove za turizam - kulturno nasljeđe i prirodne ljepote. Međutim, Saša Popović i gradonačelnik Cetinja osim fizičke sličnosti imaju još nešto zajedničko – potrebu za glasovima mase! Ako već govorimo o sličnostima, valja pomenuti da Mič Bjukenon iz Čuvara plaže i gore pomenuti Miomir Mugoša imaju makar isto držanje.

Dok Cetinje bruji o tome da li organizovati koncert, zaboravlja se činjenica da grad nema vode! Na pisma o problemima vodosnabdijevanja gradonačelnik je odgovorio da građani troše previše vode! Kako je moguće da građani troše previše vode kad ih je svakim danom sve manje u Cetinju? Iz Cetinja je otekla i omladina i voda. Ako je tast gradonačelnika Cetinja devedesetih izjavio „Rat za mir“, zašto ne bi i njegov zet u cilju privlačenja simpatija mogao hrabro reći još jednu parolu iz devedesetih „Nema provoda bez narodnjaka“?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")