Otpor

Vjerne bebe

Postoji i beba koja nije beba, već surogat roditelj. Njen pravi status znaju u Vašingtonu i Briselu, mada ima naznaka da će im se, uprkos tome, oteti kontroli. Zbog toga je nadstranačka unija jedina dobitna kombinacija
74 pregleda 7 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2012. 13:50h

Negdje u julu 2010. godine MANS je ispred Agencije za nacionalnu bezbjednost organizovao svadbu Crne Gore sa mafijom.

Da li je to bio brak iz ljubavi ili računa, ne može se sa sigurnošću reći. Međutim, činjenice govore da su mladencima očigledno nepoznate metode savremene kontracepcije (ili ta strast ne poznaje granice), pa su, u dvije godine, već izrodili porod za pamćenje. Jedna njihova beba ovih dana kaže i slijedeće: “Naser Keljmendi je za sva djela učinjena u Crnoj Gori odgovarao u skladu sa zakonom”.

Beba dakle tvrdi da je jedino Keljmendijevo kršenje zakona u Crnoj Gori bespravna gradnja, a 10.000 eura dobrotvornog priloga pravedna kompenzacija.

Nije to ništa novo za ovu bebu. Ona je naime poznata u crnogorskoj javnosti kao najprivrženija jednom od svojih roditelja. Da toj bebi ništa nije strano svjedočio je prije nekoliko godina i njen bivši savjetnik koji je bebu optuživao da je na njega slala “profesionalce” u Beograd.

Od institucija koje je zarobio bebin roditelj nikada nećemo saznati punu istinu o ovom događaju, ali činjenica je da ni savjetnik nije “zaboravljen” od istih. Pa mu se i ovih dana sudilo, a oduzet mu je (bio) i pasoš. Izgleda, međutim, da ona njegova fotografija u srdačnom zagrljaju sa Milom Đukanovićem nije izgubila magičnu moć oprosta i pomilovanja.

Drugu bebu je nedavno u šetnju izvela Prva familija. Išli su na piknik ispred sjedišta Socijalističke narodne partije.

Ta beba mora da je vanbračna, nije ih bilo mnogo koji su znali za nju. U Sloveniji je napisala jednu dugačku tiradu gdje je spojila ono što zdrav razum već godinama razdvaja. Kao kad neko tvrdi da su penicilin i tuberkuloza, jedno te isto.

Jer beba smatra da iza ideje bojkota izbora stoji “dio vlasti”. ‘objeda, ‘TCG, ‘nalitika, ‘iva ‘stina (prvo slovo naziva je sagnjilo zbog kontaminiranog sadržaja) su se potrudile da maštarije ove bebe ne ostanu nezapažene. Roditelj će je sigurno nagraditi kroz koji mjesec, poslije naštelovanih izbora.

Treća beba se bavi privatizacijama. Iz manje je članice vladajuće koalicije, ali voli da se pravi glavna. Komunalnom preduzeću iz jedne italijanske regije prodala je jedan od najznačajnijih resursa jednog svog roditelja.

I to roditelja u čije se vječno trajanje stalno zaklinje (kao uostalom i svi u rukovodstvu te partije, na čelu sa lovćenzborcem), a radi sve da to trajanje obesmisli i svede ga na sirotinjsko životarenje pod jarmom parastruktura iz podzemlja.

Četvrta beba je dio svog radnog vijeka provela u Rusiji, mada upućeni tvrde da joj ruski jezik nije jača strana. Tamo je stekla tutora kojeg se plaši više od roditelja.

Tutor ponekad dođe u posjetu da ga uvjere da je oko KAP-a sve u najboljem redu. I da će tako i ostati. Ova beba je dobro naučila lekciju iz sudbina nekih prkosnih ruskih generala.

A to što se prodaja finalnog proizvoda KAP-a manje isplati nego prodaja primarne sirovine – struje (kako to vrlo ubjedljivo godinama argumentuje Vasilije Miličković), neka ide preko životnog standarda crnogorskih građana. I razorene mogućnosti njihovog prosperiteta.

Petu bebu niko nije video od kada je dobila raniji posao one prve pomenute bebe. Od preslušavanja i pregledavanja snimljenog materijala nema ni sekunde slobodnog vremena. Ima dosije o svakom neistomišljeniku, da se nađe kada roditelju zatreba.

A voli i da dopiše, zlu ne trebalo. Ranije nas je kroz “žestoku” kampanju koju je sprovodilo njeno ministarstvo zaglušivala polupismenom propagandom da nam bez NATO-a nema opstanka.

Kao i sve bebe iz ovog braka, ništa je nije više radovalo nego gaženje volje većine crnogorskih građana. Znala je beba da će roditelj to znati da cijeni, napredovanjem u bebskoj hijerarhiji u najmanju ruku. Poslije ove bebe na svijet je došla jedna ženska beba.

Šesta beba je jedan gradonačelnik. U stvari, svi gradonačelnici vladajuće koalicije su bebe iz istog ovog braka. Zato toliko psihološki liče jedni na druge, kao braća i sestre Dalton.

Neki vole da biju, neki da ostavljaju ljude bez posla, neki da bespravno grade, neki, zaljubljeni u nauku, doktorate završavaju. A ima i multipraktik tipova koji vole sve navedeno (i da gutaju prašinu kad Pamela dođe u posjetu).

Bila je i sedma beba. Ali sada samo ćuti. Plakala bi na sav glas, ali se boji da je roditelj iz ćoška ne pošalje na još gore mjesto. Pa roni suze u rodnom selu. I u jednoj susjednoj državi.

Postoji i beba koja nije beba, već surogat roditelj. Njen pravi status znaju u Vašingtonu i Briselu, mada ima naznaka da će im se, uprkos tome, oteti kontroli. Zbog toga je nadstranačka unija jedina dobitna kombinacija.

Ko sa ovakvim bebama spava, neprijatnog mirisa mu je buđenje (ako se probudi). To je sudbina napaćene njihove i naše majke, Crne Gore, sve dok ove bebe ne pošalje u vrtić. Koji ima čudno neko ime, od četiri slova.

Autor je profesor političke psihologije i psihoanalize na Univerzitetu Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")