stav

Pandorina kutija

Sa ovim čovjekom se pravi dil. Ovakav čovjek nudi listicu koju mu je, kako kaže, dao Piletić. Na njoj piše: „Znam da su Bili ispektori IŠTA si im pričao jesili što smo ja i ti pričali da jesi Bio bi zaklan“.
266 pregleda 3 komentar(a)
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.06.2012. 08:50h

Veselin Piletić!

Profesor književnosti. Izuzetan sportista i sportski radnik... “Znaš, Gebels nije mrtav“, rekao mi je.

Dante bi dopunio Pakao krugom crnogorskog pravosuđa.

Kao u „svim“ demokratskim društvima - listić odlučuje.

Ovako: 1999, istog ovog mjeseca, dva policajca uhapsila su V. Piletića. Optužba: ubistvo Milana Paljevića. Počinje mora. Nepoznati put, bez obavještenja porodici, završava se u Kolašinu. Više od 20 pripadnika policije brutalno se iživljava na evropskom šampionu. Piletića su držali preko dvjesta sati bez sna, hrane , vode – uz grozne batine. Mučitelji su se smjenjivali, u tri smjene... Tadašnji načelnik CB, po svjedočenju V. Piletića – likovao je u znak pobjede. Postoje i policajci spremni da svjedoče. Ali... Piletića odvode u istražni zatvor.

Listić odlučuje. Pacijent neuropsihijatra B. Mitrića, prema sudskim dokumentima, prijavljuje ovaj "dokaz".

Ko je S. Š? Doktor Mitrić kaže: „Savjetuje se redovna medikacija i kontinuirano psihijatrisko praćenje... Ranije je liječen u Splitu i Podgorici...PROBLEM AKUSTIČNIH PERCEPTIVNIH OBMANA“.

Sa ovim čovjekom se pravi dil. Ovakav čovjek nudi listicu koju mu je, kako kaže, dao Piletić. Na njoj piše: „Znam da su Bili ispektori IŠTA si im pričao jesili što smo ja i ti pričali da jesi Bio bi zaklan“.

Piletić je profesor književnosti. Ali načelnik policije nije i ne „vidi“ ove silne greške na „demokratskoj“ listici. S.Š. izjavljuje sudu: „ Nakon ovih Veselinovih prijetnji, ja sam uplašen i slabo spavam“.

Specijalistički nalaz od 28.09.2004. (VMA): „S.Š. čuje prijeteće glasove i slabo spava. Uplašen je i loše raspoložen... Paranoidna sumanutost i sumnja da ga neko hoće otrovati“.

U vojnoj bolnici u Splitu 9. 3.1990. dijagnoza je bila Ganser syndrom uz obrazloženje: „...ne pokazuje interes ni za svoje dijete“. Izvještaj mr sc dr N.Silić. Dr Vladimir Đukanović kaže da nema poboljšanja i da pacijent mora na VMA (klinika za duševne bolesti). On je - svjedok!

Održava se preko dvadeset ročišta kojima presjedava sudija Dragutin Čolaković. S. Š. tvrdi da je listicu sakrio u bojler. Sudija Čolaković zatvara sudnicu i vješto procjenjuje: S.Š. će u pratnji policije (ali ne prisutnih inspektora) donijeti listicu iz bojlera. MAT! Častan saobraćajac Pajović - sa dva službena lica koja je izabrao Čolaković odlaze po listicu. Policajac Pajović nakon povratka: „Nijesmo ni prišli bojleru, a S.Š. je povikao 'Tamo nema ništa'. Ipak smo pošli do bojlera i tamo zbilja nije bilo nikakve listice“.

Piletić je oslobođen?

“Najednom“: Zamjenica višeg tužioca, Stojanka Radović u sud donosi listicu sa prijetećom porukom. Na pitanje sudije Čolakovića odakle listica predstavinici tužilaštva, gospođa Radović odgovara: „NEĆU DA KAŽEM!“ Sudija Čolaković pita da li je listica pribavljena na zakonit ili nezakonit način, a gospođa Stojanka ponavlja: „NEĆU DA KAŽEM“.

Sudija Čolaković (vraća nadu u pravosuđe) i odbija listicu kojoj se ne zna porijeklo. Oslobađa Piletića od lažne optužnice.

Ali...Sudija Vrhovnog suda, Stevan Damjanović, ipak poklanja povjerenje S.Š. i više vjeruje njemu nego svojim sudijama i porotnicima. Zamjenik državnog tužioca Zoran Piperović kaže: „Dokaz može biti zakonit iako mu se ne zna porijeklo“. U aferi S.Č. (Moldavka) Zoran Piperović je (kao „osumnjičeni“) izjavio: „Dokaz ne može biti validan ako mu se ne zna porijeklo”.

Sudija Damjanović legalizuje institut tajnog dokaza u Crnoj Gori? Da li na njegovu odluku utiče advokat Rajko Božović, koji zahtijeva vještaćenje listice? Podsjetiću da je R. Božović brat Svetlane Vujanović – supruge Filipa Vujanovića.

Milan Radović, predsjednik Višeg suda, oduzima predmet Čolakoviću i daje ga sudiji Hamidu Ganjoli. Listicu, za koju S. Radović ne zna odakle je, šalju Državnom institutu za grafološka vještačenja u Novom Sadu. Na osam kucanih strana dokazuju da Piletić Veselin NIJE NAPISAO OVU LISTICU.

I ŠTO SADA?

Nakon H. Ganjole, koji prestaje da obavlja sudijsku funkciju, smjenjuju se sudije i porotnici. Za evo već više od 13 godina izmijenilo se više od 30 sudija i porotnika u ovom predmetu. Trenutno je to sudija Ratko Ćupić.

Prošlo je 13 (trinaest) godina. Crnogorski ombudsman kaže: „U praksi Evropskog suda za ljudska prava preovladava stav da su ljudska prava prekršena ako je postupak trajao preko 8 godina“. A tek kako je u postupku koji traje preko 13 godina, a u finalu ostaje i bez „svjedoka”.

Na upit sudije Ćupića i predstavnice tužilaštva Crne Gore Ljiljane Lakić da ispriča sve što zna – S.Š. izjavljuje: “NIŠTA NE ZNAM O SPORNOJ LISTICI NITI O BILO KAKVOJ IZJAVI. JA SAM BOLESNA OSOBA ŠTO MOŽETE I SAMI VIDJETI IZ DIJAGNOZE I SAMO ŽELIM DA IDEM KUĆI”. Lj. Lakić u ime tužilaštva traži od suda da listica ide na vještačenje u VISBADEN!

I tako... Osoba koja je toliko godina zamajavala sud lažnom listicom i konstrukcijom lažne optužnice nastavlja ovaj besmisao. Sud donosi odluku da se listica vještači u Forenzičkom centru „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Napomenuću: spornu listicu je vještačila i Dragana Otović, sada i zvanični sudski vještak u velikom broju predmeta za sud u Podgorici. Njeno mišljenje: „Konstatovane razlike su dovoljne da se donese jedan SIGURAN zaključak da sporni tekst na predmetnom pismu NIJE NAPISAO V. PILETIĆ“. I prof.dr Živojin Aleksić, stalni sudski vještak, kaže da rukopis nije Piletićev.

Advokat Piletića – Slavomir Božović kaže za Monitor (28.5.2010.): „Zakon o krivičnom postupku CG ne poznaje institut tajnih dokaza. To je bilo moguće u vrijeme Golog otoka!" Advokat S. Božović (5.6.2012, ispred zgrade Višeg suda) u našem razgovoru zaključuje: “Saopštiću javnosti sve i nazvati ovaj događaj: Pandorina kutija!”

P.S. Vještaci iz Zagreba su potvrdili nalaz kolega iz Novog Sada - Piletić nije pisao listicu. Sudija Ćupić je oslobodio Piletića.

Poslije 13 godina farse i više nego očiglednog podmetanja listice, Apelacioni sud, čiji je predsjedik S. Vujanović, nalaže da se ova listica - koju joj je dao brat (advokat R. Božović) vještači u Visbadenu.

Brat tuži a sestra sudi! „Zreli“ smo za Evropu!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")