ZRELO JE

Samo pozitivno!

Politika je u Crnoj Gori teren na kojem, nažalost, do dan danas niko nije uspio zavesti red i zaigrati po međunarodno priznatim pravilima. Zrelo je za veliko spremanje. Za provjetravanje. Izbacivanje starih navika, dotrajalih običaja i izanđalih trica. Da se u muzej ponesu eksponati.
0 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Pozitivna Crna Gora, Darko Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2012. 09:33h

U istoriji ove zemlje bilo je puno loših dana. Bilo je i mnogo onih dobrih, pozitivnih. A svaki novi dan je i nova nafaka, što bi rekao narod. Tako se približio i dan, za koji znam, da će biti na kalendaru pozitivnih dana ove zemlje. Dvadeset šesti maj – dan, kada će preko 400 delegata iz svih krajeva Crne Gore osnovati novu stranku – Pozitivna Crna Gora.

Zašto Pozitivna Crna Gora, pitalo me je proteklih mjeseci puno ljudi. Zašto politika, zašto izlazak na teren koji je u Crnoj Gori pun rupa, sudije zvižde uvijek u korist jačeg i bogatijeg kluba, utakmice se namještaju bez blama, klizeći su omiljeni startovi, a penala napretek.

Zato što se u ovoj zemlji ne mogu promijeniti tj. primijeniti pravila igre sve dok sami takmičari ne pobijede neregularnosti. Zato ulazimo na tlo puno brazdi koje plodova još nije dalo. Da bi zaustavili neregularnu utakmicu, pretvorilili je u fer igru i odmjerili snage sa onima koji neprikosnoveno vladaju ovim našim terenima, kupuju sudije, protivničke igrače, unose nemire na protivničke klupe i kradu tuđe navijače. Politika je u Crnoj Gori teren na kojem, nažalost, do dan danas niko nije uspio zavesti red i zaigrati po međunarodno priznatim pravilima.

Zrelo je za veliko spremanje. Za provjetravanje. Izbacivanje starih navika, dotrajalih običaja i izanđalih trica. Da se u muzej ponesu eksponati. A da se na ulice vrate osmjesi. Zrelo je za Pozitivnu Crnu Goru.

Pozitivnu Crnu Goru koja će stati na crtu negativnim navikama koje su donijele veliko bogatstvo manjini, a gubitak većini, oštre socijalne razlike, veliki broj gubitnika tranzicije i mali broj pobjednika i jedan osjećaj beznadežnosti kod ogromnog broja građana i građanki.

Ako neko ne zna o čemu pričam – neka okrene glavu prema sjeveru Crne Gore gdje se režu naša stabla i izvoze u inostranstvo da bi opet odande uvozili obrađeno drvo, iako bismo i mi mogli da uposlimo naše radnike, naše inžinjere, naše dizajnere – pa i mi ponešto da proizvedemo. Ako ne za izvoz – a ono makar za naše potrebe. Da makar ne uvozimo drvo kao da živimo u zemlji bez i jednog, jedinog stabla. Ne, varate se, ako mislite da se Pozitivna Crna Gora ovoga dosjetila. Znaju i oni koji neprikosnoveno 23 godine vladaju ovom zemljom da bi tako trebalo da se posluje. Ali, zašto bi kad je ovako isplativije. Neko izvozi, neko uvozi, neko čupne tamo, neko ovamo. I makar desetorica su „dobri“ od ovoga posla. Još njih desetak pokupi neki ćar, a svi ostali su na gubitku. Ali, sve dok većina koja je na gubitku nijemo posmatra ovakvu modifilaciju neoliberalne ekonomije na naš način – ona će mutirati u gore i pogubnije oblike po građane.

Slično je i sa vodom. Bistrih i čistih izvora zdrave, planinske, pitke vode na svakom koraku, a naše prodavnice i kafići puni uvoznih brendova. Ne zato što je tuđa voda bolja, već zato što su nam kreirali njihovo neoliberalno tržište na kojem je opšta sloboda u svemu sem u tome ko će biti uvoznik, ko prodavac, a ko preprodavac. Dok nezaposleni građani i građanke čekaju socijalu i novi dan – pored njihovih kuća čame izvori biserne vode zato što se gazdama ne isplati da ovo bude zemlja i održivog razvoja i domaćih proizvoda i dobre ekonomije, jer građanin koji je finansijski stabilan je - slobodan građanin. Građanin koji ima posao za koji dobija novac svakog prvog u mjesecu, ne dopušta sebi da bude šrafčić u ogromnoj glasačkoj mašineriji. On zna svoja prava, ali i obaveze, i traži što je njegovo. Pita gdje je njegov novac, ko ga je i zašto potrošio.

Eto, zato smo odlučili da budemo Pozitivna Crna Gora. Jer nas nije strah da pokrenemo ljude. Nije nam teško da dođemo do svake kuće i kažemo da je vrijeme da ljudi ostvare svoj san, da počnu da rade ono što najbolje znaju, za šta su se školovali, što su oduvijek željeli. Mi se ne bojimo onih što znaju i umiju jer smo uvjereni da samo oni mogu da izgrade novu Crnu Goru koja će počivati na znanju, a ne zabludi.

I nemojte da mislite da je lako prelomiti i osmjeliti se na političku borbu sa prekaljenim borcima spremnim na razne nedozvoljene zahvate. Ne. Nije lako. Međutim, jedino izlaskom na teren je moguće suočiti se sa problemom i pobijediti onoga ko pravi taj problem. A da bi se došlo do toga - potrebna je čvrsta volja, misija i vizija.

Mi u Pozitivnoj Crnoj Gori imamo sve to. Sjutrašnji kongres će biti samo prvi korak ka ostvarenju našeg cilja: stvaranju Pozitivne Crne Gore sa novim ljudima, novim idejama i novom energijom koja će učiniti da Crna Gora konačno krene ka tome da postane pozitivna zemlja.

I svako od 414 delegata, koji će sjutra sjediti sa nama i raditi na stvaranju Pozitivne Crne Gore, donijeće svoju viziju ove naše zemlje. Svi imamo pravo da želimo i da se potrudimo da nam se želje ostvare. Sve dok, naravno, ne ugrožavaju druge. Svako od vas koji ovo čitate, a koji vjerujete u vašu ideju i znate da se ona, i pored svega, može ostvariti, čak i ako njeno sjeme bacite na do sada jalovo tlo, ima pravo da iščekuje plodove svoga rada.

Samosvijest o tome da pojedinac može i mora da mijenja svijet oko sebe neophodna je u ovom trenutku. Recept je jednostavan. Ne, nije univerzalan. Jer svako treba u sebi da pronađe razlog da digne glavu. A razloga ima dosta. Samo ih ne treba gurati pod otrcani tepih naše stvarnosti. Treba posložiti u glavi spisak razloga i raditi i misliti. Pozitivno.

I tako će nam se i vratiti. Samo pozitivno!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")