KOSMOS ISPOD SAČA

Nero Wolfe, Crnogorac

Nama je u ovom trenutku neophodan Nero Vulf, osoba koja će ući u tužilaštvo i pravosuđe i srediti brdo nagomilanih neriješenih slučajeva
290 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 11:31h

Da li imamo idealnog predstavnika koji besplatno dugo godina gradi dobar imidž naše zemlje u inostranstvu? Uprkos činjenici da stereotipi o nacijama blijede, nemojte se čuditi ukoliko na italijanskoj državnoj televiziji prepoznate „našeg čovjeka“ sa brkovima, jakih obrva i guste crne kose. Nero Wolfe je naš junak!

RAI Uno počinje sa prikazivanjem serije o detektivu Neru Vulfu, koji je porijekom Crnogorac. Lik Nera Vulfa stvorio je Reks Staut (Rex Stout), jedan od najboljih pisaca detektivskih romana u Americi. Nero Vulf je junak u blizu četrdeset romana, i u rangu je Poaroa i Šerloka Holmsa. Staut je stvorio lika koji nakon djetinstva provedenog u Crnoj Gori u šesnaestoj godini počinje putovanja po Evropi, Aziji i Africi, a zatim stiže u Ameriku gdje kupuje kuću i osniva detektivsku kancelariju. Za razliku od detektivskih romana koji su bili ranije popularni, Staut je „našeg“ Nera Vulfa učinio potpuno drugačijim od prethodnih junaka tog žanra. Nero Vulf stiže iz egzotične udaljene zemlje, i opisan je kao stasit, ponosit i gostoljubiv čovjek. Junaci dotadašnjih detektivskih priča su bili aktivni, jurili kolima gradom u potrazi za zločincima i vitlali revolverima, dok je Nero Vulf sušta suprotnost. Nero Vulf skoro nikad ne napušta kancelariju i svoju udobnu fotelju, dok terenske poslove za njega obavlja asistent-šegrt Arči Gudvin, koji ne razumije nesvakidašnji dar Nera Vulfa da iz kancelarije rješava velike misterije.

Nero Vulf je opisan kao hedonista, veliki gurman koji uživa u hrani i piću i odlazi isključivo u restoran čiji je vlasnik njegov prijatelj, takođe Crnogorac. Pauze između napetih situacija i rješavanja misterija detektiv koristi tako što uživa u svojoj bašti, okružen orhidejama. On napušta kancelariju vrlo rijetko, kad slučaj postane skoro nerješiv i tad radnja dostiže vrhunac.

Detektiv u nekim od knjiga opisuje svoj zavičaj, crnogorske planine i čvrste zakone i ljudske kodekse koji vladaju u njegovoj Crnoj Gori. Česti likovi u detektivskim pričama o Neru Vulfu su Carla Lovchen i Marko Vukcic. Postoje samo nagađanja zašto je Reks Staut koristio Crnogorca za junaka svojih misterija, ali je Staut bio prijatelj Luja Adamiča koji je porijeklom iz Slovenije i koji je takođe opisivao Crnu Goru u svojim djelima.

Postoji veliki broj udruženja ljubitelja detektivskih priča Nero Vulfa, najviše u Americi i Italiji, a takođe su brojne i adaptacije za radio, televiziju i film. Svijetom kruže priče o nepokolebljivom detektivu, koji izgleda kao Marko Miljanov, i kojem je nerješiv slučaj nepoznanica.

Nama je u ovom trenutku neophodan Nero Vulf, osoba koja će ući u tužilaštvo i pravosuđe i srediti brdo nagomilanih neriješenih slučajeva. Idealno bi bilo da Nero Vulf nema ni sestre ni brata, ni kumova ni plemenika, a da zaboravi čak i na prijatelja vlasnika restorana, da potpuno bude imun na nepotizam.

Nažalost, naši ljudi koji su bili kova kao Nero Vulf su ili nestali, ili ućutali, dok je idealni detektiv samo literarni lik, a čak i da „oživi“ pitanje je da li bi čak i takav lik mogao da riješi našu situaciju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")