kosmos ispod sača

Etiketiranje nesvrstanih

Ukoliko ne brinete dovoljno agresivno za svoju zemlju, ako ste za zaštitu životne sredine, ako se zalažete za slobodnu građansku misao, to će vas deklarisati, iako vi mislite da ste nesvrstani i slobodni. Etiketa je spremna!
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 15:12h

Prvi glasnici nadolazećih izbora nisu isključivo bilbordi, majice i reklame. Izbori su samo finale ogromne kampanje koja građanima djeluje kratko, od prvih majici i bilborda do sudnjeg dana zaokruživanja, tog dugo najavljivanog dana nakon kojeg opet sunce izađe na istoku, samo to, i ništa više.

Indikatori zahuktavanja su naivne ankete. Desiće se da dobijete poziv od osobe koja će ogromnom brzinom izgovoriti ime agencije, svoje lično ime i naziv projekta, tako da neće biti šansi da zapamtite bilo šta od toga. Vjerovatno ćete pomisliti da ta osoba samo radi svoj posao, i sudeći po izmučenom glasu da ćete pomoći toj osobi učestvovanjem u anonimnoj anketi koja skoro da nema svrhu. Prva pitanja biće koju pastu za zube koristite, koliko soba imate u stanu, da li imate dva toaleta i da li imate frižider i zamrzivač odvojeno. Kao na nekom saslušanju kad se detektiv trudi da u startu naivnim pitanjima smekša ispitanika, nakon banalnih pitanja promijeniće se glas, i počeće pitanja o tome koje se novine čitaju u vašem domu, i koliko puta nedjeljno ih kupite. Naravno, uslijediće pitanje koje su vama lično omiljene novine. Anketa će postati nešto sasvim drugo od onog šta ste očekivali. Kako odgovoriti na pitanje „Kojoj televiziji najviše vjerujete? Kojoj političkoj partiji najviše vjerujete?“. Trka je izgleda jasna, televizije i partije se bave isključivo lažima, dok je na nama da odredimo kojima najviše vjerujemo, odnosno ko djeluje ubjedljivo i da to saopštimo u procentima osobi koja nas anketira.

Ukoliko pokušate da upitate „Čemu sve to“, dobićete odgovor „Ja samo radim svoj posao“. Crna Gora ima oko 600.000 stanovnika, tako da ne bi bilo potrebno više od par mjeseci da dva čovjeka (to jest dva višećelijska organizma koja samo rade svoj posao) prebroje i podijele građane, pardon, birače, isključivo na dva dijela po principu „ili tamo, ili tamo“. S obzirom na to da su glasno deklarisanje i ostrašćenost bliski našem narodu, posao ne ide previše teško. Pitanje je šta uraditi sa ostatkom. Ako ste pod znakom pitanja, to dalje implicira da ste sporni. Vi ste ta statistička greška zbog koje se znoje agencije za prebrojavanje. Vi ste kamen u cipelama i jednoj i drugoj strani. Od vas se strepi dok samo pokušavate da normalno živite svoj život. Možda niste svjesni da ste opasni, upravo zato jer ste svjesni. Sačuvali ste um u opštem haosu, živite zgađeni mirno, prilično izolovano i niste od onih kojima je dovoljno da im se pokaže prstom u nekoga ili nešto, pa da počnete lajati. Međutim, iako ne birate stranu, to će za vas uraditi golootočkim sistemom vaš komšija, kolega sa posla ili fakulteta. Morate biti svrstani, kad se već sami ne deklarišete!

Dok se nalazite između dvije vatre, neko će štrikirati vaše mišljenje i izvući zaključak dok isključivo lakonski budete odgovarali na pitanja:

Da li podržavate:

- Film Anđeline Džoli

- Instalaciju metalne crkve na Rumiji

- Promjene u jeziku

- Proteste

- Izgradnju hidrocentrala na Morači

Ukoliko ne brinete dovoljno agresivno za svoju zemlju, ako ste za zaštitu životne sredine, ako se zalažete za slobodnu građansku misao, to će vas deklarisati, iako vi mislite da ste nesvrstani i slobodni. Etiketa je spremna! Unutar ograde ovog našeg tora, kao ovce će vas po leđima bojati u isljučivo dvije boje da bi vas kasnije lakše prebrojali i vama upravljali. Ne trudite se da vidite kojom su vas bojom označili. Ima ljudi koji znaju bolje od vas šta mislite i čemu stremite.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")