STAV

KAP (ne) treba ugasiti

Gospodo poslanici, gospodine premijeru, ako ugasite KAP Crna Gora će ispaštati 3-5 godina - u suprotnom ispaštaće mnogo duže, jer KAP je od početka greška, a one su se nastavljale u nizu
0 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.02.2012. 10:04h

U posljednje vrijeme KAP je konstantno u centru medijske pažnje. Vrhunac je dostignut ovih dana, kada je Vlada obznanila da će bankarske garancije date za KAP „teške“ 132 miliona eura, najvjerovatnije pasti na teret crnogorskih poreskih obveznika. Ovoj informaciji praktično svi mediji orkestrirano daju dodatni štimung. Komentarišu i kritikuju od reda svi - znaveni, ali još više oni neznaveni.

Opozicija kao krivce za nastalo stanje tradicionalno imenuje bivšeg premijera i bivšeg ministra ekonomije, a potom i kompletnu vlast. A kako i ne bi, vide mogućnost „pucanja“ vladajuće koalicije, a potom i vanrednih parlamentarnih izbora. Zato kritikuju i što jeste i što nije za kritiku, samo da dođu do cilja. A proklamovani cilj je preuzimanje vlasti, i ako iskreno mislim da im je stalo do toga kao do lanjskog snijega. Šta će im odgovornost u ovako teškim ekonomskim prilikama u kojima treba voditi državu?

Nasuprot njima, koalicija na vlasti daje argumente koji govore u prilog tome da je duži niz godina činila sve da KAP opstane. Činjenica je da je to istina, mada vjerujem da će buduće analize pokazati da je ova kompanija do sada opstajala ne na bazi ekonomske samoodrživosti, već značajnim dijelom na teret građana Crne Gore.

Objašnjavajući širi ekonomski interes, vlast se poziva na podatak da je, između ostalog, KAP u posljednjoj deceniji zapošljavao između 2.000 i 1.200 radnika, koliko danas ima. Proizilazi da je Kombinat obezbjeđivao egzistenciju za, u prosjeku oko 1.500 porodica, odnosno oko 5.000 članova porodica zaposlenih. Na taj način, kroz isplatu ličnih dohodaka, ova firma je prilično participirala u Fondu PIO, kao i u Fondu zdravstva Crne Gore.

Kroz isplatu brojnih fiskaliteta, KAP je bio značajan punilac budžeta. Dalje, Kombinat je najveći crnogorski izvoznik i u strukturi ukupnog eksporta čini više od 50 odsto, dok u pokrivenosti ukupnog uvoza učestvuje sa preko 10 odsto. Na samom kraju, ali ne i najmanje važno, tridesetak crnogorskih malih i srednjih preduzeća svoju egzistenciju u značajnoj mjeri oslanjaju upravo na ovom privrednom gigantu.

Iz navedenog proizilazi da je KAP mnogo značio za Crnu Goru i da je davao prilične benefite. Ali, ono što je neophodno jeste kompletno sagledavanje i druge strane medalje - koliko je koštao državu. Ja se iskreno nadam da će u dogledno vrijeme biti urađena ekspertska studija, koja će dati odgovore na mnoga, postavljena i još nepostavljena pitanja.

Gospodo poslanici, gospodine premijeru, ako ugasite KAP Crna Gora će ispaštati 3-5 godina - u suprotnom ispaštaće mnogo duže, jer KAP je od početka greška, a one su se nastavljale u nizu.

Prvi promašaj je bio njegovo lociranje u srcu Zetsko-bjelopavlićke ravnice, pri samoj obali Skadarskog jezera. Sjećam se jednog italijanskog privrednika, koji je, kada je dobro upoznao okruženje – posebno Skadarsko jezero, izjavio, citiram: „Nikada Crna Gora neće moći da u potpunosti valorizuje ovu plodnu ravnicu, a posebno Skadarsko jezero, sve dok je u životu ova fabrika“.

Narednu grešku predstavlja činjenica da Crna Gora nikada nije uspjela da adekvatno aktivira kapacitete prerade. Dobro je poznato, ne samo u aluminijskoj industriji, da viši nivoi prerade „peglaju“ negativne efekte nastale u proizvodnji sirovina. KAP je ostao „sirovinaš“, kome i manja kolebanja cijena na berzi stvaraju značajne gubitke. Nažalost, na ovu temu uvijek su davana obrazloženja tipa „Nema sredstava...“ ili „To će uraditi investitor“. Ovo je postala konstanta.

Treća greška je izostanak modernizacije fabrike, uz identične navode. Dosadašnje dvije privatizacije, uključivale su ugovornu obavezu investitora – rezultat je poznat. Stara oprema nije konkurentna i, uz „pomoć“ manjeg klizanja berzanskih cijena, ne može obezbijediti rentabilnost.

Četvrta, najveća a možda i sudbinska, greška jeste činjenica, da ni KAP, ni država, ni dva investitora, nijesu izgradili izvor energije. Kada bi taj kapacitet postojao, sudbina Kombinata ne bi bila u rukama, blago rečeno, neozbiljnih investitora. Mislim da se ovo moglo uraditi, ali to je već druga i šira tema.

Peta krupna greška – aktuelne bankarske garancije, proistekla je iz kombinacije želje za očuvanjem KAP-a po svaku cijenu i loše procjene. Da li zbog loše procjene treba neko da odgovara?

Gospodo poslanici, gospodine Lukšiću, i ako Vlada preuzme KAP, bez ostvarenja određenih pretpostavki, ovo je neodrživ sistem. Radi se o sljedećim, bazičnim pretpostavkama:

1) Izgradnja sopstvenog izvora energije;

2) Modernizacija fabrike;

3) Adekvatno aktiviranje pogona prerade

Ako izostane očekivani investitor, a sve govori da hoće, Crna Gora nije u stanju da u narednoj deceniji zatvori finansijku konstrukciju sa postojećim gabaritima.

Kako do tada, možda kao i do sada, strah me je da procijenim.

Ako ipak presudite – zaštitite radnike!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")