U mreži

Otpor je dužnost

Vrijeme je da budemo zajedno! Naša zastava će ostati račun za struju - simbol mnogih ugradnji koje plaćamo. Ako svako od nas bude uporan i istraje, ako nas bude sve više i više koji tražimo svoja prava, i sve manje onih koji vjeruju u izgovore, priče i obećanja koja decenijama slušamo - promjena će se desiti!
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2012. 10:19h

Premijer nam je ponudio popust za redovno plaćanje korupcije – ako u roku platimo račun za struju sa ugradnjom - biće nam deset odsto jeftiniji.

Kada govori o običnim građanima, premijer tvrdi da ne može da se miješa u tržište, a onda novcem tih istih građana vraća dugove KAP-a. Dok obećava radna mjesta, ne pominje koliko ih se moglo otvoriti sa 22 miliona koliko iznosi samo posljednja tranša pomoći Deripaskinom biznisu. Promoviše i tajno stimuliše vlasnike Svetog Stefana, ali ćuti o nenaplaćenim milionima, zatvorenom dragulju crnogorskog turizma, prekršenom ugovoru. Ćuti o sestri visokog zvaničnika koja se ugradila u Telekom i Prvoj banci koja drži EPCG kao taoca.

A vidjeli smo da premijer zna i da lupi šakom o sto kada je njegov interes u pitanju. Zbog afere “listing” za tren oka su na nogama bile sve institucije, šefovi policije i obavještajne službe su podnijeli ostavke, a kada narod traži odgovornost RAE koja je donijela niz odluka na štetu građana, kada tražimo ozbiljnu istragu u EPCG, Telekomu, i KAP-u i Vladi Crne Gore - onda je to politika. Već viđeno.

I opet nam premijer obećava kule i gradove, kune se u javni interes i ne zanimaju ga tajkuni. I dok je nama sve gore i gore, premijer sve ljepše i ljepše priča. Kad zna da su kamere upaljene.

Iza leđa nam se – smije.

Umjesto da kaže da je dosta i prekine sa farsom. Umjesto da zatraži odgovornost onih koji su se ugradili i njihovih pomagača - bio je svjedok mnogih dogovora! Umjesto da raskine štetne ugovore, utvrdi kako i zašto se napumpavaju troškovi i kuda se iznosi novac. Umjesto da bude premijer na koga bi bili ponosni, on se sprda i smije građanima.

Poručuje nam da štedimo i da se navikavamo. A mi njemu poručujemo da je struja bila test, da je pao pripravnički i da se navikava na proteste.

Ne mora ovako i niko ne može da kaže da nam je dobro. Sasvim malo dostojanstva su nam ostavili, ali ne mogu nam uzeti pravo na život. Nemamo čega da se bojimo. Vrijeme je!

Tražili smo čiste račune, a dobili demagogiju. Tražili smo akcije, a dobili manipulacije. Zato sada tražimo čistu Vladu. Tražimo da se Vlada plaši građana, a ne građani Vlade.

Mi smo većina - mi smo 99, oni su jedan posto, a uzeli su - sve!

Vrijeme je da budemo zajedno! Naša zastava će ostati račun za struju - simbol mnogih ugradnji koje plaćamo.

I kao što nas je bilo dovoljno da premijer shvati da ima nezadovoljnih, na sljedećem protestu treba da nas bude dovoljno da shvati da treba da idu. Da shvate da tražimo vladu koja nije povezana sa organizovanim kriminalom i spremna je da se obračuna sa korupcijom na visokom nivou.

Ako svako od nas bude uporan i istraje, ako nas bude sve više i više koji tražimo svoja prava, i sve manje onih koji vjeruju u izgovore, priče i obećanja koja decenijama slušamo - promjena će se desiti!

I sigurna sam da ni jedan dobronamjerni građanin ne želi da pali i ruši našu zemlju, ugrožava bezbjednost svojih komšija i prijatelja, i da će Crna Gora pokazati građansku svijest da na demokratski način natjera prvu vladu da ode. Da to ostavimo djeci u nasljeđe, a ne nasilje. Hoćemo da gradimo, a ne da rušimo.

Nasilje odgovara samo službama i družbama, a građani koji dođu na protest neće dozvoliti da Crna Gora u svijet pošalje takve slike, već slike dostojanstvenog, mirnog, građanskog protesta svih generacija.

Nedavno najavljeni protest na sjeveru pokazuje da nas ima mnogo nezadovoljnih i vjerovatno se mogu očekivati slične spontane akcije i u ostalim gradovima. Očekujem da će organizatori i građani sjevera obezbijediti da i taj skup bude miran i građanski, bez politike i podjela.

Pozivam i njih i sve druge građane Crne Gore da dođu na protest u Podgoricu da Vlada vidi koliko nas ima.

Dođite zbog monopolskih cijena i najvećih računa za struju, gorivo i telefon u regionu; zbog prelivanja nacionalnih resursa u ruke malog broja izabranih, zbog najveće razlike između siromašnih i bogatih u regionu… Dođite zbog njihove braće i sestara, kumova i drugova, zbog ortačkog kapitalizma… Dođite zbog sebe i budućnosti svoje djece, jer to je protest za sve nas!

Dođite na protest da pokažemo Vladi da više nećemo da ćutimo, da nemamo čega da se plašimo sem budućnosti koju nosi ovakav njihov odnos prema javnom interesu.

Kada nepravda postane zakon, otpor je dužnost. Crna Gora diže glas za sebe i svoju budućnost.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")