STAV

Tamo neđe u Nikšiću

U jeku nedavnih predsjedničkih izbora, koji su aktivirali sve mehanizme za podsticanje svađe i mržnje među partijama i građanima Crne Gore, bilo je ljekovito pratiti redovna sportska takmičenja, a nadasve uspjeh košarkaških klubova „Budućnost Bemaks“, „Budućnost Voli“ i „Mornar“, u utakmicama WABA i ABA lige
68 pregleda 5 komentar(a)
Sutjeska slavlje, Foto: Boris Pejović
Sutjeska slavlje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2018. 08:06h

U Crnoj Gori, gdje političke igre bez granica opterećuju cijelo društvo, u tami beznađa često svijetle uspjesi naših sportista.

U jeku nedavnih predsjedničkih izbora, koji su aktivirali sve mehanizme za podsticanje svađe i mržnje među partijama i građanima Crne Gore, bilo je ljekovito pratiti redovna sportska takmičenja, a nadasve uspjeh košarkaških klubova „Budućnost Bemaks“, „Budućnost Voli“ i „Mornar“, u utakmicama WABA i ABA lige.

Dugo ćemo pamtiti atmosferu na rukometnoj utakmicu u Sportskoj dvorani „Nikoljac“ u Bijelom Polju, kada su 24. marta naše „lavice“, savladale Poljsku i izborile plasman za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Sjutradan, 25. marta, košarkašice „Budućnost Bemaksa“, u Montani (Bugarska) osvojile su regionalnu WABA ligu, po drugi put u istoriji kluba. Možda nedovoljno spominjane „vučice“, koje, umjesto u „Morači“ igraju u dvorani „Verde“ ili univerzitetskoj dvorani, u sezoni 2017/2018. osvojile su triple krunu.

Košarkaše „Budućnost Volija“, pomjeranje termina sa 12. i 13. na 13. i 14. april, zbog korišćenja „Morače“ za predizborni skup, nije spriječilo da osvoje kup ABA lige, čime su stekli pravo da igraju u Evroligi. Noć predizborne tišine pretvorila se u svenarodno slavlje, za razliku od od pobjedničkog slavlja u izbornoj noći, kada je izbor „predsjednika svih građana“ proslavljen u užem krugu DPS-a.

“Ajkule” su 20. marta u Podgorici, na startu Svjetske vaterpolo lige, pobijedile vaterpolo reprezentaciju Srbije, i u daljem toku takmičenja plasirale se na završni turnir u Mađarskoj.

Mnogo je uspješnih sportista i sportskih klubova u Crnoj Gori, ali i uspjesi tih ljudi velikog srca indirektno zavise od državnih i lokalnih moćnika.

U danas sumornom nikšićkom ambijentu, gdje ni lipe ne mirišu kao nekada, Trebjesu je nadvisio Fudbalski klub „Sutjeska“, koji je šest kola prije kraja prvenstva 2017/2018, osvojio titulu prvaka Crne Gore. Drugoplasiranoj podgoričkoj „Budućnosti“, sa trenutno 21 bodom manje, ni sponzorstvo Renault kompanije ne može pomoći da pobjegne od “Mladosti”.

FK „Sutjeska“ je iznjedrio mnoge fudbalske asove, radeći u neodgovarajućim uslovima. Na stadionu kraj Bistrice reflektori su postavljeni tek 2015. godine, dok se o izgradnji Zapadne tribine priča godinama.

Prema pisanju portala onogošt.me - predsjednik i generalni sekretar FSCG 11. oktobra 2016. godine posjetili su FK “Sutjeska” i razgovarali o projektu izgradnje zapadne tribine, “čime bi se ispunili standardi za odigravanje svih međunarodnih utakmica u organizaciji UEFA i FIFA.“ Prema riječima direktora FK, projekat bi finansirali Opština i resorno Ministarstvo-početak radova na proljeće 2017. Obećanje pet dana pred parlamentarne izbore?!

Komentarišući budžet za 2018, 20. decembra 2017. godine, predsjednik opštine Nikšić je obećao realizaciju istog projekta, ali na teret sredstava Direkcije javnih radova i FSCG.

Zapadnom tribinom na Stadionu FK „Sutjeska“ bavila se i Nacionalna investiciona komisija, 06. aprila 2018. Da li zbog briljantne igre „Sutjeske“ ili zbog predsjedničkih izbora?! Tribina je uvrštena u prioritetne infrastrukturne projekte u okviru podsektora sport, ali dio novca od Evropskih fondova biće obezbijeđen ne zna se kada, a “Kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova za 2018. godinu nijesu opredijeljena sredstva za tu namjenu”.

... Jer FK “Sutjeska” igra tamo neđe u Nikšiću.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")