green home

Horoskop

Crna Gora je provela dvije decenije sa puno nepoklapanja zvijezda i mnogo pomračenja. Prevalila preko svojih pleća puno ružnih stvari
267 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 12:28h

U hladno praznično jutro, dok još kunja grad, otvara se prozorčić na trafici i ljubazna gospođa mi protura kusur za kupljenu dnevnu štampu. Na kiosku uobičajena ponuda. Dnevne novine, politički nedjeljnici, žuta štampa, časopisi za djecu… Nešto je, ipak, drugačije nego obično. Šarenilo naslovnih strana i specijalna novogodišnja izdanja. Godišnji horoskop, ljubavni horoskop, poslovni horoskop… Svakome prema njegovom interesovanju. Ima tu svega. Važno je, valjda, da čovjek vjeruje u ono što mu donose zvijezde i da se interesuje šta će mu se desiti. Lijepo je na početku godine pročitati da se smiješi napredovanje u poslu, put u daleki turistički raj i stabilna ljubavna veza. A onda se, valjda, treba samo prepustiti zvijezdama da nas pospe njihov čarobni prah.

Promrzla gospođa na trafici mi na pitanje kupuje li to iko – odgovara začuđenim pogledom koji, valjda, znači: “Još pitaš” i užurbano zalupi prozorčić. Nagnuh se da je još nešto priupitam ali vidjeh da se već, sa naočarima sa crnim okvirom na vrhu nosa, prepustila čitanju specijalnog izdanja – “Šta očekuje blizance u 2012.”

Odlazeći sa dnevnom štampom pod miškom shvatam da je čitanje horoskopa, zapravo, savršena razbibriga u danima kada razmišljamo kako ćemo prebroditi čuveni januar kada su naše trpeze izložene pogledima gostiju, a školski raspust mami djecu na snijeg na kojem je provod bezobrazno skup. Treba platiti i struju, jesti i kada se pojede sarma i ruska salata preostala od praznika. Treba živjeti. Zato je horoskop tako dobra “terapija” za sve one koji ne mogu u Alpe na skijanje, ili u SPA da malo odmore napaćenu dušu, za one koji ne znaju kako će platiti račune…

Od običnog horoskopa punog slučajnih susreta, obračuna sa šefovima i neplaniranih putovanja, mnogo je opasnije kada dnevne informacije čitamo kao horoskop. Pitate se, zacijelo, kako to može. Lako. Većina praktikuje upravo takvu konzumaciju informacija. Kao horoskop. Otvorite novine i primite k znanju da će poskupjeti struja. I ne padne vam na pamet da i vi treba da se pitate tim povodom. Da neko ko o tome odlučuje treba da vodi računa o socijalnom aspektu tog poskupljenja. A vi, slegnete ramenima i okrenete novu stranicu. Valjda da ne gledate više u mastilo kojim je ispisano da će vama iz ionako plitkog džepa neko izbiti još koju paru bez dobrog objašnjenja. Ili, na primjer, pročitate u gradskoj hronici kako će vaš omiljeni parkić u kojem ste odrasli i u kojem se vaša djeca igraju biti pretvoren u stambeno poslovni prostor. I ne pomišljate da odete na javnu raspravu u mjesnu zajednicu pored koje svaki dan prolazite i kažete im da vam se ta ideja ne dopada. Vi imate pravo na parking, na čist vazduh, malo zelenila i prostor za vašu djecu. Vi ste poreski obveznik. Imate puno pravo da kažete šta vam se ne sviđa i tako makar pokušate da utičete na sopstveni zivot.

Mnogo je ovakvih primjera. Samo što nismo podijeljeni u 12 zodijačkih znakova. Mnogo je više grupa i podgrupa. Jedan od najbrojnijih “znakova” u ovom našem životnom horoskopu su penzioneri. Oni, na primjer, traže šta kaže “horoskop” za njihove penzije – kad će ih biti, hoće li biti povećane, a povremeno u horoskopu mogu pročitati da će biti i jagnjetine na rate. Poslije toga, horoskop za naredni mjesec nepogrešivo ukaže – biće i izbora. Imamo i vrlo rasprostranjen “zodijački znak” zaposleni u državnoj administraciji. Njih u štampi jako interesuje hoće li dobiti regres i zimnicu, te šta će biti sa njihovim resornim ministrom. I tačka. Onda imamo “zodijački znak” koji je u rapidnom porastu – nezaposleni. E, oni prate različite stvari. Od sportskih strana, kako bi se spremili za kladionicu, do malih oglasa. Od oglasa Zavoda za zapošljavanje su davno odustali. Posebno ako nemaju partijsku knjižicu. Horoskop im, u tom slučaju, nije naklonjen. Posebna grupa su oni koji su u stalnom ili povremenom štrajku. E, oni u novinama pažljivo čitaju članke – izvještaje, sa njihovih protesta. I čekaju da horoskop javi da se u sazvježđu pojavio novi investitor. A – to čekaju i oni iz Vlade. Da se zvijezde poklope i da im stigne, iz sazvježđa raka, neki novi kupac KAP-a, Željezare, nekog od hotela na primorju…

Jedna manja grupa, ali važna su, političari. I zaslužni rukovodioci. Oni u novinama rado čitaju o sebi, sa dozom cinizma jer su im zvijezde tako dobro postavljene da im nikakva konstelacija ne može poremetiti znak koji određuje novac ili karijeru. Takođe rado čitaju o drugima i sa vizijom pravih astrologa sjutra vuku odlučujuće poteze. Ova grupa ima jednu podgrupu, a to su političari sa podznakom kriminalac. Mada oni manje čitaju novine, jer im je položaj planeta u natalnoj karti donio moć predviđanja - oni znaju što će izaći u novinama. Oni su takođe i nedodirljivi i žive u posebnom univerzumnu pa im horoskop za obične smrtnike možda i nije baš odgovarajući.

Poslije obično od toga svima nastane pomračenje sunca ali - i to je za ljude. Takav nam je horoskop.

Tako je Crna Gora provela dvije decenije. Sa puno nepoklapanja zvijezda i mnogo pomračenja. Prevalila preko svojih pleća puno ružnih stvari. Još više okretanja glave od tih istih ružnih slika. Poimanje stvarnosti kao horoskopa – desiće nam se ono što su zvijezde odlučile.

Ne, desiće nam se ono što smo zaslužili. Što smo zaradili i što smo dopustili da nam se desi.

Novi dan – nova nafaka. Nova godina – nova šansa. Godina 2012. treba da bude godina u kojoj će informacije pročitane u novinama služiti građanima da kreiraju svoj stav i da na osnovu njega djeluju. Sve su to jedinice mjere našeg standarda. A ne horoskop. On je razbibriga.

Da bi živjeli u drugačijoj, inovativnijoj, ljepšoj, savremenijoj i sretnijoj Crnoj Gori, treba mnogo više od toga. Snage, volje, znanja... prije svega.

Sretan Bozić. Sretna Nova godina. Sretna vam drugačija Crna Gora.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")