u mreži

San

Ali, svet je lep kada sanjamo, hajde zajedno da sanjamo... i radimo. Jer samo tako snovi postaju stvarnost
68 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2012. 12:21h

Neradna nedjelja. Uživam u laganom ispijanju jutarnje kafe. Danas ću, konačno, pročitati novine bez žurbe.

Na naslovnoj strani Vrhovna državna tužiteljica. Sinoć je uhapsila bivšeg premijera. Utvrdila je da se na njegovim računima u inostranstvu nalaze desetine miliona koje je iznio iz države, prvenstveno zahvaljujući švercu i kriminalnim privatizacijama. Tužiteljica kaže da će podnijeti ostavku ako svaki cent otet od građana ne bude vraćen u budžet, a kriminalci ne završe u zatvoru. Reče da neće dozvoliti da crnogorski kriminal istražuju druge države, već će svaki naš tužilac biti posvećen otkrivanju zločinaca, posebno na najvišim nivoima.

Javio se i direktor policije. Obrušio se na bivšeg premijera i njegove saučesnike, zaprijetio da će svaki policajac u zemlji danonoćno raditi na otkrivanju sprega politike i mafije, i hapšenju svih koji su dozvolili kriminalizaciju države. Pozvao je medije i aktiviste civilnog društva da sarađuju, da pomognu. Garantovao bezbijednost svakome ko se usudi da progovori o organizovanom kriminalu i pljačkanju građana.

Šef obavještajne službe je obavijestio je javnost da su desetine njegovih službenika koji su sarađivali sa podzemljem uhapšeni i da im je oduzeta imovina. Saopštio je ko je naložio ubistva Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića, Srđana Vojičića, ali i Žugića, Raspopovića, Vanje Bokana, Baje Sekulića... Pozvao je građane da izvrše uvid u hiljade dosijea koje vodi tajna služba i objavio imena svih političara, novinara, intelektualaca i aktivista koje je služba prisluškivala i „obrađivala“. Objavio je i imena službenika DB-a koji su infiltrirani u opozicione partije, nezavisne medije i NVO, kao i imena plaćenih „kritičara“ koji uvijek, nekako, ućute baš kada bi trebalo progovoriti o biznisima bivšeg premijera i njegove klike.

Predsjednica Vrhovnog suda je poručila da se sudstvo neće smiriti dok ne bude pravde za sve koji su opljačkani i dok kriminalci ne završe u zatvoru. Kaže da će se lično založiti da svi koji su se usudili da zloupotrijebe visoke državne funkcije budu kažnjeni, a da će svaki sudija koji i pomisli da sudi po partijskoj liniji – ostati bez posla.

Javio se i aktuelni premijer. Kaže da će otvoriti arhive vlade i svakom građaninu omogućiti da sazna kako se troši državni budžet. Još reče da će raskinuti ugovor o privatizaciji KAP-a i zahtijevati odgovornost svakog pojedinca koji je dozvolio da građani plaćaju struju i obezbjeđuju ekstra profit vlasniku te firme. Premijer je saopštio i da će objaviti ko su stvarni vlasnici KAP-a, Željezare, ko gazduje Svetim Stefanom... Da njegova vlada neće budzašto rasprodati preostale resurse i mirno gledati kako domaći i strani tajkuni uništavaju privredu i budućnost generacija koje dolaze. Premijer kaže da će država država povući depozite iz Prve banke i prestati da novcem građana finansira poslove bivšeg premijera i njegove familije. Na kraju još reče da se patriotizam iskazuje kroz bespoštednu borbu protiv kriminala koji podriva državu, a ne busanjem u grudi i rukom na srcu dok svira himna.

Oglašavaju se poslanici vladajuće partije. Kažu da više neće zamajavati narod nacionalnim temama, dijeliti Crnu Goru i skretati pažnju sa pravih problema. Isključili su iz partije sve pojedince koji su nekada pozivali na zločine, ali i one koji su zloupotrebljavali pozicije i okoristili se zahvaljujući bliskosti sa partijom. Nije ih mnogo ostalo.

Javlja se i jedan kvazi opozicioni lider. Onaj čiji su prvi saradnici hvalili održivost Prve banke i odlazili u posjete njenom menadžmentu, koji su se kleli u borbu protiv korupcije, sve dok to nisu trebali da pokažu na konkretnim slučajevima. Isti oni koji tako vješto plešu u naručju vladajuće partije, pomažući joj u aktuelizovanju priča o jeziku, himni i zastavi... Tužan je, brine hoće li se moći tako unosno prodati kako je namjerio.

Državna televizija emituje kadrove hapšenja: bivšem premijeru stavljaju lisice i sprovode ga u istražni zatvor. Novinarka, poznata specijalka vladajuće partije, saopštava da je ovo veliki dan za Crnu Goru, dan kada se konačno počinjemo suočavati sa kriminalom i zločinima koje su vršili u naše ime, a za njihov račun.

Počelo je! Moguće je! Sve ove godine borbe nisu bile uzalud, bar sljedeća generacija će živjeti u državi u kojoj vladaju zakoni, a ne pojedinci.

A onda... Otvorih oči i shvatih da je sve bio samo san. Ali, svet je lep kada sanjamo, hajde zajedno da sanjamo... i radimo. Jer samo tako snovi postaju stvarnost.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")