U MREŽI

SanaDeratizacija

Kriminalcima ne prijete deratizacijom. Nikada gospoda Đukanović i Veljović ili gospođe Čarapić i Medenica nisu rekli da će po svaku cijenu naći i kazniti svakog kriminalca koji se usudio novinaru ili policajcu oduzeti život ili koji švercuje kokain preko crnogorske teritorije. Nisu ih nazvali neprijateljima države i građana, ni označavali kao mete
0 komentar(a)
MANS performans, Foto: Boris Pejović
MANS performans, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2011. 09:09h

Kriminalcima ne prijete deratizacijom.

Nikada gospoda Đukanović i Veljović ili gospođe Čarapić i Medenica nisu rekli da će po svaku cijenu naći i kazniti svakog kriminalca koji se usudio novinaru ili policajcu oduzeti život ili koji švercuje kokain preko crnogorske teritorije. Nisu ih nazvali neprijateljima države i građana, ni označavali kao mete.

Nikada, na primjer, nisu rekli da će prevrnuti kamen na kamenu da nađu Darka Šarića i Safeta Kalića. Niko nije odgovarao kada je Šarić pobjegao. Nestao iz jedne od najmanjih zemalja u Evropi koja ima najveći broj policajaca po stanovniku u Evropi. Niko se nije zastidio dovoljno da podnese ostavku. Niko nije odgovarao što Kalić nije u zatvoru. Niko se ne ne bavi svatovima iz Agencije za nacionalnu bezbjednost koji su slavili sa vrhom organizovanog kriminala iz regiona.

Ni jedan visoki državni funkcioner nikada nije rekao da će država zaštititi svakog novinara, aktivistu civilnog društva, građanina, službenika... bilo koga ko prijavi krivična djela počinjena od strane organizovanih kriminalnih grupa ili korupciju u vrhu vlasti. Upravo suprotno: vrh sistema je satanizovao rijetke koji su se usuđivali da progovore.

Neki moralni kriminalci su, u međuvremenu, dobijali državne kredite za svoje legalne biznise, pobjeđivali na javnim tenderima i isisavali novac iz budžeta. A neki moralni članovi Vlade, direktori državnih firmi i agencija, poslanici, neki pošteni policajci i službenici Agencije za nacionalnu bezbijednost su podigli kuće i kupili stanove, izgradili hacijende i turističke komplekse, pokupovali banke, hotele i fabrike, na riječ uzeli milionske kredite...

I nikom ništa.

E nije baš tako.

Primjer Hrvatske pokazuje da pored čuvene šargarepe, štap Evrope, prije ili kasnije, zna dobro da zaboli one koji to zasluže. Ne samo što im je bivši premijer završio u zatvoru, već je i vladajuća stranka izgubila na izborima. Ni u Hrvatskoj to nije bilo zamislivo prije par godina, ali korak po korak, reforma za reformom je sužavala manevarski prostor i krupne ribe su se upecale.

Zato ogromna većina građana želi da uđe u EU, a najveći protivnici reformi su korumpirani djelovi političkih struktura i državne administracije, tajkuni i kriminalci. Oni ne prezaju ni od čega da zaštite svoje bogatstvo, privilegije, monopole, pozicije. Svoju slobodu.

Oni znaju da bi ih nezavisno i profesionalno sudstvo, tužilaštvo i policija poslali u zatvor i oduzeli im imovinu. Zato ne smiju da dozvole da reforme odu predaleko, da se institucije oslobode.

A EU insistira na konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. I to na visokom nivou. I neće ih zadovoljiti statistike i ružičasti izvještaji. Ne zato što brinu o nama, već ne žele da ponove greške iz prošlosti i da njihove ekonomije i države podrivaju organizovani kriminal i korupcija iz novih država članica. Zato zahtijevaju uspostavljanje vladavine prava, odnosno da zakoni prestanu biti mrtvo slovo na papiru i da korumpirani političari i šefovi organizovanog kriminala završe u zatvoru. To bi bili konkretni reziltati koji bi zadovoljili svaku državu članicu, bez obzira na njihove unutrašnje i spoljnopolitičke prioritete. To bi bio famozni track record koji se sada opravdava statistikom iza koje se skrivaju osuđeni lugari i saobraćajni policajci.

Zato naš bivši premijer paniči i histeriše.

Zato je potrebno da Veselin Veljović i dalje bude direktor policije, da Ranka Čarapić bude na poziciji Vrhovnog državnog tužioca, Vesna Medenica predsjednica suda, Duško Marković ministar pravde, a Milan Roćen zadužen za evropske integracije. Provjereni kadrovi za reforme na crnogorski način.

Zato je važnije ko je postavio snimak nego ko je bio na svadbi Safeta Kalića. Zato je priča o Mićunoviću službena tajna, a Šarići korektni momci koji su poslovali sa državom. Zato se umjesto priče o organizovanom kriminalu i korupciji u vrhu sistema, svaka prilika koristi za aktuelizaciju identitetskih pitanja. I podjela.

Čak su i uslove za otvaranje pregovora pokušavali svesti na jedan – demagogiju o zarezima, crticama, tačkama-zarezima i ostalim jezičkim vragolijama. Stari dobri princip: zavadi pa vladaj. I pljačkaj!

Ali znaju da se kraj bliži. Padaće jedan po jedan. Otkrivaju se tajne kiparskih, španskih, britanskih, holanskih, ruskih... a naših strateških partnera. Isplivavaju podaci o osnivačima firmi sa egzotičnih ostrva, raspliću se putevi šverca kokaina i heroina, male ribe vode do velikih, a neće svi ćutati.

Evropa će postavljati sve više pitanja na koja će biti sve teže slagati... krug će se sve više sužavati. Kao što pacovi napuštaju brod koji tone, tako će i naši tajkuni i kriminalci tražiti načine da spase sebe. Biće volontera za zaštićene svjedoke.

A mnogi putevi vode do vrha. Ili blizu vrha. Ali za razliku od Hrvatske, naš vrh se nikada nije faktički promijenio, pa je srastao i okoštao. Zato će naša SanaDeratizacija boljeti više i trajati duže… i vratiti u državnu kasu mnogo više novca.

Preporučujemo za Vas