STAV

Nema odstupanja

Strah nas je da značaj tog datuma pred nama Crna Gora ne razumije, kao što nije razumjela pad Berlinskog zida ili posljedice pristajanja na politiku rata i zločina
0 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.11.2011. 11:27h

Kako se primiče trenutak kada ćemo saznati da li će naša država dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, to nas je sve više strah da u zemlji bez vremena, eventualna kandidatura bez datuma pregovora znači samo još jedno ubijanje normalne budućnosti, još jedno propadanje svega što je u Crnoj Gori opstalo, još jednu izolaciju na periferiji Evrope.

Za konfuziju u kojoj smo se našli najodgovornija je politika vlasti, koja sa svojih najmoćnijih pozicija pokazuje izvjesni euroskepticizam. Niko danas ne može da uradi poslove koje jedino može vlast. Oni koji vode Crnu Goru moraju da preuzmu odgovornost za njenu evropsku budućnost.

Strah nas je da značaj tog datuma pred nama Crna Gora ne razumije, kao što nije razumjela pad Berlinskog zida ili posljedice pristajanja na politiku rata i zločina. Zato treba da se zna da će nas, ako ne odgovorimo demokratskom mobilizacijom, gore nego 90-ih godina prošlog vijeka razoriti surovost ideje da Crna Gora može bez Evrope.

U Crnoj Gori taj decembarski dan neki “moćnici” doživljavaju kao prijetnju, ali većina kao veliku šansu, kroz njega se prelamaju i naša prošlost i budućnost.

Mi smo jedno od najsiromašnijih evropskih društava, sa najmanjim platama i penzijama, velikom stopom nezaposlenosti, gotovo presahlim investicijama, velikim rastom duga, nefunkcionalnim obrazovnim sistemom i velikim odlivom mozgova.

Užasno je što dio političkih, pa čak i vjerskih, privrednih i kulturnih snaga u zemlji svoj interes prepoznaje u toj istorijski najdubljoj rupi u kojoj se možemo naći ako izgubimo evropsku budućnost. Mi imamo vlast, ali još nemamo državu.

U zemlji koja uglavnom statira u evropskim integracijama nema posla dok vas "vlast" ne zaposli, nema sporta dok mu "vlast" ne predsjedava, nema kulture bez pečata "vlasti", ali ni medija koje je "vlast" poštedjela pokušaja, sopstvene uređivačke politike.

Sada je potrebna mobilizacija svih snaga protiv predrasuda i zaostalosti. Ne smijemo i nemamo pravo da odstupimo pred istim idejama koje su nas 90-ih godina prošlog vijeka gurnule u krvavu avanturu, koja se okončala velikim porazom naše države, porazom koji će nas uvijek pratiti.

Završili smo u redovima pred ambasadama zemalja u koje su nam otišli najbliži, dok je Crna Gora osramoćena zločinima koji su u njeno ime počinjeni prema drugim narodima i državama.

Evropa nam je prvi državni interes i zbog građana/ki Crne Gore koji žive i rade u njoj i zbog investicija i fondova, ali i zbog toga što je Evropa i sistem vrijednosti kojem težimo, podrška i solidarnost u nevolji. Evropska unija nam je u antifašistickoj istoriji, u politici, ekonomiji i tehnologiji, sportu kulturi i obrazovanju.

Zato vjerujemo da je borba za Crnu Goru u Evropi i Evropu u Crnoj Gori jedina ispravna i poštena politika.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")