STAV

Đukanovićev divlji zapad

Svaki treći slučaj napada na medije dobije neki epilog, što pozitivno utiče na njihovo ponavljanje
232 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2018. 07:26h

Crna Gora je okrenuta ka zapadu i napreduje na tom putu konstantno. U prosjeku jedan do dva zakona godišnje. Ali ti zakoni su toliko dobro napisani da Evropska komisija onda nema nikakvu sumnju u napredak i velike rezultate koje postižemo. I ne samo to, nema države koja je ozbiljnije shvatila indikativni datum za pristupanje Evropskoj uniji 2025. godine od Crne Gore. Za samo šezdeset dana popravila je ocjenu ”zarobljena država” u ”odlično napreduje ka EU”.

Potemkinova sela

Ukratko, napredak izgleda ovako: Svaka druga pravosnažna odluka u slučajevima korupcije je oslobađajuća ili lice dobije uslovnu ili kaznu ispod zakonskog minimuma. Više od polovina predmeta je, dakle, riješeno na zadovoljstvo korisnika.

Više od polovine građana, i to onih koji su za nju uopšte čuli, smatra da je Agencija za sprečavanje korupcije nesposobna za obavljanje poslova po kojima je dobila ime. Isto toliko građana ima povjerenje da će pravosudni organi procesuirati samo one koji im nisu po volji.

Svaki treći slučaj napada na medije dobije neki epilog, što pozitivno utiče na njihovo ponavljanje.

Skupštinski odbori su održali jedno kontrolno saslušanje tokom prošle godine, a nisu previše dragocjenog vremena, koje je svakako potrebno iskoristiti u druge svrhe, trošili ni na rasprave ili usvajanje zaključaka.

Savjet javnog servisa (RTCG) je naprasno i ekspresno osvježen i obogaćen DPS književnicima i profesorima, koji su preko noći transformisani u privremeno nezavisne, budući da sada više nema razloga da se još i time opterećuju.

Ohrabruju i ekonomske brojke. Stopa nezaposlenosti iznosi 20%, javni dug je za ovu godinu projektovan na 70% bruto društvenog proizvoda, minimalna zarada iznosi 193 eura, svaki dvanaesti stanovnik živi ispod linije siromaštva.

Milost Boga sa više lica (The Many-Faced God)

Najzaslužniji za uspjeh je predsjednik (oduvijek) vladajuće partije. Zasluge mu pripadaju i za sve prethodne uspjehe, i to decenijama unazad. Možda je prije crnogorske karijere boravio na Bravosu. Sjećate se, tamo je Arja Stark, u mega popularnoj seriji ”Igra prijestola”, ovladala vještinom mijenjanja lica. Jeste, mnogo su zahtjevni i trening i metodologija. Ali, isplati se. Precizno, trideset godina briljantne karijere, ali i mnogo prilika za promjenu lica od kojih su neka: komunista, nacionalista, vjernik koji nalaže badnjake ispred Cetinjskog manastira, ateista, borac za nezavisnost, reformator, čuvar crnogorske nacije i države, biznismen, zaštitnik regiona.

Paukova mreža

Dio zasluga ide i timu. Sve sami veterani, ali sa odličnim rezultatima. Stoga, iako su u penziji, konfliktu interesa, plagijatori, ili su taktiku nesmotreno otkrili protivniku snimkom koji je procurio u javnost, i dalje su u prvoj postavi. Dobro, nisu još za najvišu poziciju, ali ako i imaju takve ambicije oni ih vješto kriju. Zbog toga ih predsjednik i drži u timu. Ustalom odavno je rečeno: tim koji pobjeđuje ne treba (često) mijenjati. Ni podmlađivati. I oni prekobrojni u javnoj upravi vješto odolijevaju pritisku stalnog jurenja rezultata.

Priča se da Rusi dolaze

Našoj integraciji u Evropsku uniju pomaže i Rusija. Zahvaljujući njoj svakim danom sve više usklađujemo spoljnu politiku sa onom u Briselu. Tek uvedemo s vremena na vrijeme sankcije, protjeramo diplomatu, usputno pomenemo miješanje u izborni proces ili pokušaj rušenja države. Stalno potenciramo priču da Rusi dolaze, a oni su zapravo već tu. I dalje su prvi po broju prenoćišta tokom turističke sezone, kao i po broju dolazaka na naše aerodrome, a imaju i svoje kuće i škole na primorju. Zaostavštine nekih prošlih vremena.

Demokratija je precijenjena

Ključ uspjeha leži i u tome što Crna Gora ima najstabilniju vladu (vlast) u Evropi, budući da je nikada nije promijenila na demokratskim izborima. To što opozicija nekad ukaže na manjkavosti izbornog procesa i brojne neregularnosti uvijek bude u drugom planu u odnosu na njenu slojevitost, brojnost, zajedničko djelovanje i održiva rješenja koja nudi.

Kradljivci trenutka

Civilni sektor, koji bi trebalo da se raduje uspjehu, kvari ga teorijama zavjere. Otuda su imena poput fašisti, izdajnici, poslušnici i plaćenici sasvim opravdana za one koji Crnu Goru nazivaju divljim zapadom.

Autorka je izvršna direktorka Politikon mreže

jovana@politikon.me

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")