O PROSTORU RODE

Građani u paukovoj mreži

U Bloku 5 se dešava nešto što može donijeti nevolje. Situacija da građani više ne mogu izgubiti pomenuti parking, jer su ga (za sada) izgubili, neminovno dovodi do pitanja šta udruživanjem i otporom mogu dobiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 10:27h

Blok 5 je urbano i uređeno stambeno naselje u Podgorici, koje živi već preko 30 godina. Od početka jula je meta savremenih vandala. Savremeni instrumenti su unekoliko uljudniji. Prethodno uglavljeni dogovori, šta je čije i pod kojim uslovima, ostvaruju se kroz opštinske odluke, zatim urbanističke planove, tendere.

Greške nijesu predviđene. Ipak, ne teče sve uvijek glatko. Neke nametljive NVO, nesavjesni pojedinci, frustrirani intelektualci, ostrašćeni radnici, buntovni građani počinju sve više da ometaju idiličnu saradnju državnih i lokalnih vlasti sa investitorima. Ako neka nepredviđena okolnost ugrozi decenijski uhodanu praksu, tender se poništava.

Za konkretnu investiciju u Bloku 5 ostvarena je vrhunska saradnje vlasti i investitora. Opštinska vlast je dala, a investitor objeručke prihvatio nešto što pripada stanovnicima ovoga naselja. Nije bez neke poslovica "Dvojica bez duše, treći bez glave". Ipak, čemu poređenje savremenih investitora sa vandalima?

Rezultati su im, kao i ponašanje, često slični. Ne obavezuju ih nikakvi obziri na uređenost, dostignuti urbanitet, kulturu, kontinuitet urbanog života. Gradovi su uvijek privlačili one koji dolaze radi zarade, ali i radi pljačke.

Dok se građani organizuju za odbranu, opljačkani su. U Vijestima je 19.9. 2011.g. izašao tekst u rubrici o Podgorici, pod naslovom "Pauk bez odmora". Maltretiranje stanovnika dijela Bloka 5, koje je krenulo početkom jula, postaje sve ciničnije i grublje. Izjava koju je dao načelnik komunalne policije Podgorice, kako prenosi prenosi saradnik Vijesti (potpisan inicijalima J. S.) u pomenutom tekstu, je poruka da će biti i gore. I ovdje i drugdje po Podgorici.

Šta se čita iz te kratke izjave rukovodioca komunalne policije? Neznanje i sila. Prvo, "da se zelena pijaca gradi na javnoj površini". Javne površine nijesu urbanističke parcele. Postoje različiti vidovi regulacije korišćenja javnih površina. I sve to podliježe ili konkretnim urbanističkim planovima ili je regulisano određenim odlukama.

Dakle, objekat koji se gradi u Bloku 5 (namjena mu je tržnica sa poslovnim prostorom i podzemnom garažom), gradi se na urbanističkoj parceli koja je formirana tako što je izmjenom ranijeg DUP-a Blok 5 uređeni parking tretiran kao neizgrađeni i neuređeni prostor. Taj parking, preko stotinu parking mjesta, bio je uređena javna površina, namijenjena mirujućem saobraćaju.

Zanimljivo je kako bi reagovala komunalna policija kada bi neko krenuo da gradi na glavnom gradskom trgu. To je takođe javna površina, kao i parkovi, trotoari, saobraćajnice.

Da li je reagovala komunalna policija kada je firma Čelebić oduzela prvo trotoar između predmetnog parkinga i ul. Blaža Jovanovića, a onda i dio kolovoza. Da, asistirala je pri uzurpaciji javnog prostora tako što su bez upozorenja odnosili paukom vozila građana.

Neki građani su bili na godišnjim odmorima. Komentar da predmetni parking nije vlasništvo stambene zgrade jednako je utemeljen kao kada bi, a iz do sada pokazanog se može očekivati, komunalna policija krenula da naplaćuje drumarinu na gradskim ulicama. Tvrdeći, naravno, da je to vlasništvo Glavnog grada.

Svi parkinzi, unutrašnje saobraćajnice, zelene površine, dječija igrališta, pješačke staze, trotoari u Bloku 5 su djelovi jedne urbanističke cjeline. Istovremeno su, naravno i javne površine. Vlasništvo ovdje nije uslov za pravo korišćenja. To pravo proizilazi iz prethodnih odluka o namjeni prostora na osnovu kojih je ovo naselje i izgrađeno.

Prisustvovala sam nekim intervencijama komunalne policije. Tvrdeći da se ne smije parkirati na mjestima obilježenim za taksi stanicu (koja se godinama ne koriste, jer sve mreže šalju vozila po pozivu), prijetnjom paukom koji je stajao u pripravnosti oslobađali su mjesta na koja su se nekoliko minuta nakon njihovog odlaska parkirala druga vozila. Gdje će inače, kada im je parking otet?

Međutim, nezapaženo od komunalne policije bilo je zauzimanje dijela trotoara naspram gradilišta radi izgradnje boksa za kontejnere. Ugrožavanje pješaka, a i vozača, zbog pomenutog boksa nije privuklo pažnju komunalne policije.

Naravno, ne očekuje se od komunalne policije da se bavi utemeljenošću odluke o uzurpaciji parkinga. Upravo zbog toga je bilo suvišno komentarisati (od strane rukovodioca komunalne policije), a bez poznavanja suštine, gradnju na javnoj površini i pitanje vlasništva.

Osvrt na izjavu rukovodioca komunalne policije bitan je da se osvijetli proces, koji traje već najmanje deceniju. Urbani prostor se sve češće ne sagledava u cjelovitosti svojih funkcija, kao građena sredina koja ima svojevrstan urbani identitet. Tretira se kao suma površina koja se jednostavnim mehanizmom izmjene plana može pretvoriti u bilo šta drugo. Dječije igralište u lokaciju za stambeno – poslovnu zgradu. Blokovsko zelenilo u parking. Park u lokaciju za stambeno – poslovnu zgradu. Parking u tržni centar. Park šuma u stambenu tonu (za odabrane) i tako dalje i tome slično.

U Bloku 5 se dešava nešto što može donijeti nevolje i drugima, ne samo građanima. Situacija da građani više ne mogu izgubiti pomenuti parking, jer su ga (za sada) izgubili, neminovno dovodi do pitanja šta udruživanjem i otporom mogu dobiti.

Niko ne očekuje da će investitor parking mjesta u dva nivoa planirane podzemne garaže dati stanarima čiji su parkinzi oduzeti. Iako, takav zahtjev građana je sasvim utemeljen. A i gradonačelnik je na dan svečanog otimanja toga prostora jasno saopštio da će stanovnici ovog dijela Bloka 5 dobiti parking mjesta u podzemnoj garaži. Nije se nepotrebno detaljisalo – koliko će to koštati.

Možda onda postaviti i pitanje šta ostali akteri mogu izgubiti. Prije svega investitor, a onda lančano i uprava Glavnog grada. Pokretanje tužbe građana protiv Glavnog grada i investitora može da zaustavi gradnju. Demonstracije građana i organizovano opstruisanje gradnje, takođe. Tada više neće biti dovoljna komunalna policija i pauk. Građani nijesu insekti. Ni pauci nijesu svemoćni. Zna se - da nije vjetra (oluje) pauci bi nebo premrežili.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")