PISMO UREDNIKU

Elektronsko zakazivanje pruža jednake šanse za sve

Na lošu organizaciju rada elektronsko zakazivanje ne može uticati, ali na nju nepogrešivo ukazuje
176 pregleda 1 komentar(a)
opšta bolnica Kotor, Foto: Siniša Luković
opšta bolnica Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.04.2018. 08:07h

Odgovor na pismo ’Elektronsko zakazivanje produžava čekanje za ljekarski pregled’, gospodina Momira Dragutinovića iz Kotora, Vijesti, 09.04.2018. Uvaženi gospodine,

Vaše pismo je već detaljno analizirano i odgovor je bio u pripremi, ali je Vaše obraćanje medijima doprinijelo da obrazloženje podijelimo sa crnogorskom javnošću.

Najprije, obrazloženje šta znači elektronsko zakazivanje: to znači dobiti termin pregleda u ordinaciji Vašeg izabranog ljekara bez odlaska u OB Kotor radi zakazivanja. Radi se o elektronskom servisu koji obezbjeđuje komfor pacijentu, štedi njegovo vrijeme i trud. Elektronsko zakazivanje takođe pruža jednake šanse za sve. Kako i sami kažete, Vi ste sve mogli završiti kod dr Donkovića istog dana, a postavlja se pitanje šta je sa ostalim pacijentima? Da li su i oni mogli završiti sve istog dana kao i Vi? Ako se nešto promijenilo pa ni Vi ni ostali pacijenti ne možete završiti prvi pregled specijaliste u roku od mjesec dana, onda je nešto drugo u pitanju: loša organizacija ili opstrukcija. O tome bi odgovor morao dati menadžment OB Kotor.

Međutim, za tim nema potrebe. Uvidom u evidenciju elektronskog zakazivanja za OB Kotor na današnji dan se jasno vidi da je prvi slobodan termin dr Donkovića u internističkoj ambulanti već 12.04.2018. godine, dakle za tri dana.

Kada je u pitanju subspecijalistički pregled gastroenterologa, prvi dostupni termin je 18.05.2018. godine, što je tek nešto više od mjesec dana koliko je predviđeno vrijeme čekanja na prvi specijalistički pregled. S obzirom da ste naveli da imate hroničnu bolest jetre, pretpostavljamo da se radi o kontrolnom pregledu za koji ne važi rok od mjesec dana, već se javljate izabranom ljekaru nakon obavljenog specijalističkog pregleda i zakazujete termin sljedećeg pregleda. Već od 25. decembra 2017. godine Vaš izabrani ljekar je pred sobom imao definisane termine za preglede gastroenterologa za čitavu 2018. godinu, te ste propustili priliku da sebi obezbijedite termin u periodu kada je predviđen kontrolni pregled.

Preporuka za Vašeg izabranog ljekara je da ukoliko postoji neki od medicinskih razloga koji akutno ugrožava Vaše zdravlje, izda uput za bolničko liječenje gdje ćete u optimalnom roku dobiti medicinski servis koji Vam je potreban.

Radi Vaše bolje informisanosti, ali i zbog ukupne crnogorske javnosti treba ponoviti da svuda gdje je organizacija rada dobra sistem elektronskog zakazivanja dobro funkcioniše, osim u slučajevima gdje postoji objektivni manjak kadra.

Na lošu organizaciju rada elektronsko zakazivanje ne može uticati, ali na nju nepogrešivo ukazuje.

Ministar zdravlja dr Kenan HRAPOVIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")