u mreži

Trio fantastico

Samo da se narod ne dosjeti. A možda nije tako neznaven kako Šef i Dvor misle. Ili oni ne brinu što narod zna, jer računaju da je strah koji su posijali za ove dvije decenije dovoljan da ih zaštiti od bijesa puka
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 10:23h

U Maloj Zemlji, Dvorski cirkus uveseljava Šefa, dvorjane i pučanstvo. Hit ove sezone je Trio fantastico. Ovaj neobični trio čine Vrhovna i Predsjednica Čistačica, i Doberman Prve Familije, u narodu poznat kao Mali Organ. Dok svakodnevno čiste prljavštinu Šefa i Dvora, Čistačice daju sve od sebe da, u pauzi, javnim nastupima zabave pučanstvo, a Doberman preži i reži na svakoga ko ugrozi Prvu Familiju - i u sjenci i na sceni.

Vrhovna Čistačica je poznata po nevjerovatnim akrobacijama sa metlom. Jednim potezom maskira sve grijehove. Nestaju jahte, kamioni, avioni, stanovi, džipovi, i žuto i belo, i off shorovi i tajni računi. Njena magična metla briše i ono za šta sva Mala Zemlja zna, jer godinama, polako i uporno ispira mozgove puka.

Još koja decenija i zaboraviće se i Rat za Mir i deportacije i sve one nesreće i smrti kojima je dirigovao Šef i njegovi Repovi. Još koji mjesec i očistiće se svi nekadašnji prijatelji koji su se drznuli da uzimaju više nego što je Šef odlučio da im pripada.

Dok je Vrhovna Čistačica gotovo neprimjetna, djeluje tiho i povučeno, kao bakica koja će svakog časa da izvadi kolače iz rerne, Predsjednica samom pojavom odmah skreće pažnju. U zlatnom sija kao sunce, u tirkiznom i purpurnom dreči kao papagaj, ali joj crna ipak najbolje stoji - u njoj dijeli pravdu, po nalogu Šefa.

Dokazala se na svakom mjestu na koje je Šef postavio i napredovala više nego bilo koji njegov Rep. Za nekoliko godina, Predsjednica je tako dobro ustrojila svoju vojsku, da rijetko kome među njima nije uništila samopoštovanje, vjeru u pravdu i zakon. Naučili su da je vrhovni zakon - interes Prve Familije i Partije. I zakon ćutnje, karakterističan za sve formacije i nivoe Male Zemlje.

Dobermani su odani gazdi, i ništa im nije milije nego da ih gospodar počeška po vratu. Učiniće sve za to. Nekada, doduše, ne može da isprati promjene Šefovog raspoloženja, pa se izleti i počne da laje, ali se na jedan Šefov mig ućuti i povuče k nozi svome gazdi, kako je i dresiran. Uostalom, nije njegovo da misli, nego da sluša.

Ipak, ponekad čak i Mali Organ shvati poentu. Iako vjerovatno zna da je Mala Zemlja izmišljeno mjesto, ona valjda toliko liči na realnost da se čak i on sam prepoznao. Ali je samo on, od svih Šefovih Repova odlučio da javno progovori. Toliko puta slomljen ego je zabolio Maloga, ali je umjesto uobičajenih zahvata i sačekuša strpljivo čekao skoro dva mjeseca da se iskaže intelektualno - mahanjem novinama. Zabavno, ali očekivano neinteligentno.

Svako od njih ima posebne tačke, ali je zajedinički nastup ipak Šefova omiljena predstava. Dok se Vrhovna pravi da pere Maloga, on laje kao da ne pripadaju istom timu. Predsjednica, zvijezda, neprikosnoveni autoritet Trija Fantastiko, mudro ćuti, podijelivši ponekad po koji šamar naoko posvađanom dvojcu. Sve i da nešto pogriješe, ona je tu da obezbijedi da ni trunka prljavštine ne padne na Šefa.

Odjednom, iz sve te dreke, naočigled Dvora i puka, rađa se ljubav. Dvorjani se smiju, a narod nedjeljama analizira, dodaje i oduzima, sve dok se predstava Trija fantastico ne pretvori u pravu sapunicu punu prevara, podmetanja i laži. Gotovo da podsjeća na Dinastiju, samo se teško odlučiti ko je Aleksis. U svakom slučaju, svi se trude na pronađu način da zadovolje Šefa.

Dok se javno smjenjuju periodi ljubavi i mržnje, u pozadini se nesmetano odvija čišćenje. Tako efikasno da sve statistike pokazuju da se prljavština sve manje prijavljuje, pa Trio ima sve manje posla i sve više vremena za predstave. Oni koji kažu da je blato samo prikriveno i da ga svuda ima, i sami postaju meta akcija Trija. Tajnih i javnih. Retoričkih i faktičkih.

Dok Cirkus zabavlja javnost, prolaze Šefovi biznisi. Struja je, pored bankarstva, posebno unosna ovih dana. Zato Šef neštedimice nagrađuje svoje zabavljače i čistače.

Samo da se narod ne dosjeti. A možda nije tako neznaven kako Šef i Dvor misle. Ili oni ne brinu što narod zna, jer računaju da je strah koji su posijali za ove dvije decenije dovoljan da ih zaštiti od bijesa puka. Tek, već godinama prolaze iste igre sa malo promijenjenim tekstom i ulogama.

Plaši li se Šef i Trio da ove moje priče pomažu da se narod probudi? Ili, kako reče jedan moj prijatelj, mi ih budimo, a oni već budni, ali neće da otvore oči.

Možda zato i zaslužujemo da hitamo ka zajednici evropskih naroda na krilima optimizma, statistike i dobrih priča koje dolaze iz najmlađe demokratije na Balkanu… dok širom zatvorenih očiju gledamo predstave po Šefovom izboru.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")