U MREŽI

Repovi

Po svojoj suštini, rep je zauvijek vezan za pozadinu Šefa. Koliko god se upinjao da bude nezavisan, uvijek će mahati onako kako Šef želi. Ali ni Šef ne bi bio ono što je kad bi mu neko skratio repove.
143 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2011. 11:41h

Šef je otišao i za sobom ostavio repove.

Rep 1: Duško Dugouško.

Od svih Šefovih repova, on se trudi da ostavi najbolji utisak. Doduše, čini se da Šef njime najviše i maše, a sumnja se da mu je najmiliji od svih repova. Kako i ne bi, kada Dugouško zna Šefove najmračnije tajne.

Duško voli pasivno slušanje i aktivno podmetanje, a omiljena sportska disciplina mu je sačekuša. Opušta se uz Velikog brata, jer se čovjek uči dok je živ. Kako sam reče, o svakome zna sve, ali će to držati za sebe. Možda.

Njegovi najvjerniji vojnici su postali posebno popularni nakon objavljivanja video snimka na kome, uz svadbeno veselje, promovišu suživot i harmoniju različitih poluga vlasti. To je istovremeno i drugi najpoznatiji Severinin snimak. Škakljiv skoro kao i prvi.

Dugouško ima istrenirane uši i elastičnu kičmu, pa je rano otkrio sposobnost prilagođavanja. Kada Duško pojede evropsku šargarepu, dešava se nevjerovatna promjena… i Dugouško postaje demokrata. I borac protiv organizovanog kriminala i korupcije. Evropski čovjek širokih shvatanja, zaštitnik medija i NVO. I javno i tajno. Dok radite, dok spavate, dok ste sa porodicom i prijateljima, ne brinite, Dugouško pazi na vas.

Rep 2: Staljinov Dvorski Brk, SDB.

Diplomata nediplomatskih manira. Rep koji treba da nas, nevoljno, uvede u Evropu. Po mogućnosti direktno, a ne preko Rusije. I to sa jedinicom iz engleskog.

SDB operiše u sjenci Dugouška, neiživljenih ambicija da dobije svoju Službu. Dokazao se praćenjem privatnih života nekih diplomata, pa je postao omiljen u tim krugovima i poznat po sofisticiranim metodama. Ovaj reformista je nezvanični zagovornik uvođenja tajnih zatvora za političke neistomišljenike, po uzoru na ruske gulage. Vizionar.

Hobi mu je građevinska operativa, a njegove firme su najpoželjniji podizvođači za izgradnju autoputa, bilo da posao dobiju Kinezi, Hrvati ili Grci, jer SDB nema predrasuda kada je biznis u pitanju. A ni granica.

Rep 3: Dvorski Pendrek, zvani Mali Organ.

Vojnik. Mali, ali tehničar. Neobično iskren ili potresno neinteligentan, tek ne ostavlja sumnju da će ikada krenuti na Šefa.

Pored toga što je Mali, Organ se i brzo umara. Prči se, ali ne traje dugo. Tako su mu pobjegli čak i oni koje je znao još od manjih nogu. I krađa krojača je za njega bila prevelika akcija, a kamoli tone kokaina.

Ako vam Mali ikad zafali, uključite mobilni telefon. On je dvojnik svakom korisniku, bez obzira koju mrežu koristio. Htio je biti veći Dugouško i od Duška, ali su ga postavili tamo gdje pripada. Doberman Prve familije.

Repovi 4 i 5: Čistačice Prve familije.

Ova dva repa su zadužena za čišćenje. Zajedno daju najbolje rezultate. Jedna je specijalizovana za provjetravanje dosijea moralnih kriminalaca, a druga glanca trule daske sudstva. Sirotinjske majke organizovanog kriminala čiste fleke Prve familije bolje od veniša i varikine.

Peru biografije i peglaju afere. Eliminišu dokaze i kompromitujuće materijale - beng i prljavština nestaje! Omekšavaju i ispiraju mozgove neposlušnih sudija i tužilaca. Umivaju statistiku, a pod tepih guraju sve što ne uspiju da počiste. Samo im se hvata prašina po krivičnim prijavama.

Podvijeni rep: Filozof Budvanijus.

Nekad desna ruka, a sada samo rep. Filozof po vokaciji, materijalista po opredjeljenju. Patriota kome se to najviše isplatilo. I u ratu i u miru.

Ovaj rep je prvo uzbičio, pa se, poslije prve pljuske, podvio, nekako smanjio i zavukao dublje. Ćuti, a govori. Pospremljen i počišćen.

Još uvijek jedva primjetno maše, ali sve manje, jer Šef svakog trenutka može da ga skrati. Prodao je i brata i kumove samo da bi ostao makar Šefova izraslina.

Repić: Mini Mi alias Šarena Laža.

Najmlađi i najslađi od svih repova. Izgleda kao glava, ali je ipak rep.

Još dok je bio samo patrljak, Mini Mi je obožavao Šefa i dokazao da je materijal za dobar rep.

Godinama je mahao za Prvu familiju i njene biznise. U žestokoj konkurenciji, zaslužio je titulu mađioničara koji od 1 pravi 11 miliona. Ta moderna vještina se sada izučava u Šefovoj školi za mlade talente.

Tako je i postao prvi među repovima. Makar zvanično. Po ugledu na Šefa, sprovodi reforme, ali na Facebook-u, a ne u Grand kafani, uz Metaliku, a ne Jami i Zvezde Granda. Sve ostalo je isto. Šefov najuspjeliji kozmetički zahvat. Ponos i dika Familije.

Po svojoj suštini, rep je zauvijek vezan za pozadinu Šefa. Koliko god se upinjao da bude nezavisan, uvijek će mahati onako kako Šef želi. Ali ni Šef ne bi bio ono što je kad bi mu neko skratio repove.

Naravoučenije: ovu našu usmrđelu ribu treba čistiti i od glave i od repa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")