ništa nije slučajno

DA ili NE

Veliko je pitanje da li će novi premijer imati volje, želje i hrabrosti za kvalitetan iskorak u sređivanju devastiranog društva i slabe ekonomije
54 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2011. 15:10h

Novi premijer se na samom početku svog mandata konsultovao sa svima, počev od onih zavisnih pa do nezavisnih, od vladinih do nevladinih. S obzirom na malobrojnost crnogorske populacije malo mu je falilo da sam sprovede popis i tako prištedi za otanjali budžet.

Moram priznati da sam bio oduševljen ushićenošću pozvanih u vladin dom. Svi su bili srećni što su tu, zli jezici kažu da je mnogima teško pao rastanak, pa čak i da je bilo suza. Ispade da je najveći grijeh prethodnog premijera bio taj što je slabo pozivao na konsultacije.

No, za Crnu Goru nije problem sa kim se to novi premijer javno konsultuje, problem leži u mogućim tajnim konsultacijama sa njegovim prethodnikom. Sve dok nam jasno i učinkovito ne pokaže da je napravio jasan i nedvosmislen otklon od prethodnika, postojaće velika doza nepovjerenja.

Veliki je teret na sebe preuzeo novi premijer izjavivši da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta sa prethodnom, a u isto vrijeme biti duboko svjestan da to tako ne može biti. Toliko je interesa u igri da je prosto nemoguće uklopiti reforme i pravnu državu u sadašnje stanje na terenu, a da to ne dovede novog premijera u direktnu konfrotaciju sa starim.

Ne može se borba protiv korupcije voditi spektakularnom akcijom naše policije pod radnim nazivom „MAGNET“ u kojoj je ulog ne veći od 50 eura, koje bi iskreno rečeno svako dao za svog bližnjeg. Ovdje se moraju stvari postaviti na svoje mjesto i zapitati: zbog koga ili ti čijih milionskih manipulacija Crna Gora danas nema dovoljan broj skenera i magnetnih rezonanci i zbog koga živimo u lažima da smo kao Monako?

Da mi živimo u lažnim snovima pojedinaca koji nas preko državne televizije virtuelno voze autoputem koji ne postoji. I onoga časa kada premijer Lukšić bude htio razbiti te iluzionističke čini prethodnika doći će u sukob sa njim.

Veliko je pitanje da li će novi premijer imati volje, želje i hrabrosti za kvalitetan iskorak u sređivanju devastiranog društva i slabe ekonomije.

Da li će se moći otarasiti poltronsko-podaničkog okruženja hijena koje čekaju novi plijen, da li će novoj šofersko-zavarivačkoj poslovnoj eliti ispitati porijeklo imovine?

Da li će se iskupiti za grijeh što spasi jednu banku Crne Gore od zaslužene sudbine? Ukoliko odgovor na ova i na mnoga druga slična pitanja bude DA, imaće zasigurno široku podršku svih onih koji misle dobro ovoj zemlji.

Međutim, ako konformizam i zahvalnost prethodniku budu preovladali i odgovor bude NE, imaćemo novu eru braće, kumova i novog mladog premijera koji će se razlikovati od starog samo po jednom, što za razliku od starog ovaj sluša Guns N' Roses, a to, iskreno rečeno, neće biti dovoljno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")