STAV

Žene na lomaču (5)

Kako god se završi ova rašomonijada fekalisanja institucijom i sistemom, pravnici-e CBCG nisu smjeli da iznađu ni jedan realni pravni argument da ponize zakone
6575 pregleda 8 komentar(a)
Radović, Foto: Boris Pejović
Radović, Foto: Boris Pejović

Uz ocjene viših sudskih instanci (Vrhovni i Upravni sud), Osnovni sud u Podgorici je presudio da je ljetošnje smjenjivanje ranije viceguvernerke (VG) od strane Savjeta CBCG, u ličnoj i nasilnički-besprijekornoj izvedbi guvernera CB CG, nezakonito. Pokazalo se da je važeći Zakon o CBCG, štivo kojim se sprdaju oni, koji su zakonski nadležni da ga primjenjuju.

Kratka reminiscencija: prethodnog ljeta, tokom odsustva VG-ke, guverner je sazvao Savjet CBCG-a, koji je za Skupštinu CG ishitreno potpisao predlog za razrješenje VG-ke, zbog “ozbiljnog propusta u obavljanju funkcije” (član 53 Zakona o CBCG). Inicijalni dokument su pripremili i predali profesor fakulteta, do neumornosti željan moći, i guverneru beskičmeno potčinjen viceguverner, čije imenovanje ostaje dokaz simboličnog samobrisanja institucije CBCG.

Tako je u praskozorje prošavšeg ljeta, u uzvišenom domu građanki-na Crne Gore, guverner odradio poniženje Skupštine CG i ukupnog zakonskog okvira, koji uređuje rad ozbiljnih sistemskih institucija. Uspio je da izdejstvuje da najobičnija pljuvačina muškarca prema ženi bude poslanički aminovana, taman kako odgovara EK-ratskoj definiciji formalističko-birokratsko-činovničke (ne)vladavine prava. Rječitije, morali su se zgužvati zakoni zemlje, da bi se potpisali nekakvi papiri, a u žurbi da se odstranjenje žene zaokruži prije godišnjih odmora.

Šta se bješe zamjeralo ranijoj (može-biti-još-uvijek?) VG-ki CB CG? Nisu mogli da joj smjeste da je “prosti***ka” (ni anonimno ni javno), jer bi sojski i čojski morali prvo da pogledaju u svoj i promiskuitet voljenih “šef(ov)a”. Nisu mogli da joj smjeste krivičnu prijavu o tome da je odavala službenu tajnu, pošto su ih tužioci zakonski osporili. I, nisu mogli da joj smjeste neznanje, iako su svi oni zajedno političko-partijski regrutovani i rukopoloženi. Međutim, u nečemu su uspjeli. Uspjeli su da joj narede institucionalno družbovanje sa viceguvernerom, poznatim kao “500 eura socijalne pomoći”. Tokom nepune dvije godine, on je “rapid resolution” metodom sve uradio da se ne zna da nezvanično vodi kontrolu banaka, i može-biti zna gdje je nekakv nezavedeni zapisnik osjetljive kontrole.

Ili, malo drugačije o istom… Prvo u čemu se uspjelo u brljanju žene na visokoj poziciji unutar važne institucije: njeni decenijski politički mentori su je ostavili na cjedilu; bez promišljanja, nehrabro su povjerovali u podmetnutu post-istinu, o tome da je namjerno pogriješila i da ih je potcjenjivački ogovarala.

Drugo u čemu se uspjelo u brljanju žene na visokoj poziciji unutar važne institucije: kreirala se istina i skockala se činjenica, pa su “sedam ugledanih građana” (citat guvernera) (Savjet CBCG) poslužili kao rekvizit u predstavi za nekog drugog. Takvu neukusnu pilulu ukrivene mizoginije uvijene u kapsulicu primitivizma, zdušno je prihvatila džokerka iz opozicije, glasajući za guvernerov (ups, Savjetov) predlog o razrješenju.

Opisana skaska podmetanja, u izvedbi “uglednih građana” spremnih da zgaze ženu, bila je potrebna da se ne vide sistemski poremećaji; da se ne ulazi u suštinu ličnog obračuna guvernera, koji je omalovažio instituciju i parlament CG, dok mu je VG-ka poslužila kao divljač za odstrijel. Kako je već sličnu igrariju organizovao prethodnom guverneru, mada diskretnije, nije bilo kraja urušavanju reputacije institucije. Ko god je to vidio, bio je prljavo omalovažavan i diskvalifikovan.

Stoga je ljetos bilo jasno da se sprema cunami, politički, sistemski, bankarski, ekonomski. A, ovih dana doživljavamo ogoljenje ondašnjeg kraha podzemnih ploča lažne moći. Javno i sistemsko besprizorstvo CBCG se ogolilo. U pod-sistemu stroge odgovornosti unutar finansijskih tokova, koji opredjeljuju ekonomski razvoj zemlje, institucija je ostala neodjevena na smećem-zasutoj ledini nezakonite primjene normi, koje štete stabilnosti sistema.

Sutkinja Osnovnog suda je donijela presudu na osnovu dokumentovanih dokaza. Poništila je nezakonitu poslaničku odluku, donijetu na osnovu upitnog predloga. To je tek prvostepena odluka. Treba oprezno sačekati pravosnažnu presudu. Odavno znamo koliko naše sudske instance umiju da naruže formu i suštinu zakona, ako odluče da zakulisno učine moćnicima. Tako da treba biti strpljiv da se vidi da li je guverner toliko jak u emotivnim ucjenama zaposlenjem djece, a kada eventualno bude tražio vraćanje usluge od moćnih roditelja iz pozadine.

Kako god se završi ova rašomonijada fekalisanja institucijom i sistemom, pravnici-e CBCG nisu smjeli da iznađu ni jedan realni pravni argument da ponize zakone. Zato su se već učaurili iza generalnog opravdanja: nije im profesionalni zadatak da budu odgovorni i/ili visoko stručni; niti institucija CBCG ohrabruje i jača timske vrijednosti strukovne primjene zakona, u korist razvoja tržišta i institucije.

Naznačeno su razlozi zašto se ljetošnja “predstava” odstrijela VG-ke nije mogla sprovesti bez žene spremne da stane na stranu lažnih i nezakonitih muških rečenica. To ljetos nije bila tipološka reprezentkinja čuvenog crnogorskog “ženskog” mačizma, onog otužnog mehanizma skrivanja žene od sebe same. To je guverner odradio preko top edukovane, i do tada maksimalno sjajne profesorice prava, koja se ljetos nezaustavljivo zalagala da je u pravu oko “činjenice” da je odavanje službene tajne nelegalno.

Šta je to u našoj ženskoj prirodi, posebno ovdje, u ovoj bijednoj zemlji koja rođenjem mrzi žene, da svjesno i odgovorno okrećemo leđa ženskoj solidarnosti? Zar ne bi bilo bolje biti solidaran sa ženom, pa neka bude ljudska i strukovna greška, nego služiti muškarcima, namjernim da ženi zakače etikete nemoralne i/ili neznavene i/ili nestručne i/ili histerične i/ili lude, pa tako do beskraja uvredljivog prljanja?

Naznačeno su, takođe, razlozi zašto odgovorno treba odbaciti javno-izvikanu agendu, koja matematički prebrojava žene u Skupštini CG. To je (ne)važni podatak, koji tugaljivo trebuje kojekakva UNDP/EK tabelica sa procenatima. Takva brojka dokazuje naše žensko, duboko voljno, odsustvo iz emancipovanosti. I, takvi numeri jačaju “našu” vjekovnu tradicionalnu običajnu podređenost muškom principu. Dok je tako, svaki šef ima idealnu situaciju prilikom sprovođenja “procedure” kurtalisanja-žene-po-svaku-cijenu: kad god mu treba neko da zgromi i isprlja, naći će drugu ženu, da mu posluži i posloži sve.

Dok je tako, kao zajednica, još nismo naučili šta znači #metoo. Pa, zato i nismo spremni da napravimo iskorak iz percepcije prnjica, šminke, skršenih ručica i štikli. Mnogo važnije, nećemo da se odmaknemo od nametnute, a lažne, tradicionalne smjernosti ubrađeno-zacrnjelog nepodržavanja uzvišenog, iskonskog, ženskog u nama.

P.S. Poslanice vladajuće partije, sakrivene iza njihovog ljetošnjeg okivajućeg-u-muku-neprisustva dizanja ruku, nisu dostojne ni kritike, mada smo zasuti nedavnim “skidanjima velova”, koji ne koriste socijalno-osjetljivoj populaciji djevojčica osim za kakav plačljivi UNDP/EK štrik.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")