NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Neslućene mogućnosti

Bilo bi korisno da u uskoro, jer proljeće počinje, bude upriličen razgovor sa g. Katnićem, na temu baštovanstva
7691 pregleda 6 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.03.2019. 10:04h

Dobronamjerni, van svake sumnje, predlog g. Milivoja Katnića dočekan je u crnogorskoj (opozicionoj) javnosti bez i malo odobravanja i razumijevanja. Takoreći - na nož! Ne imenovavši „pomamljivače naroda“, g. M. Katnić daje predlog za prevenciju. Upućen i pomamljivačima i pomamljenima. Predlaže (pobunjenim, tj. pomamljenim građanima) bavljenje baštovanstvom, odnosno sadnjom povrća ili sličnim poslovima. To što je pomenut luk, očigledno je refleksija nedavnog ličnog doživljaja. Želeći da dobronamjerno razumijem dobronamjerni predlog pomenutog gospodina, sagledala sam različita značenja i mogućnosti istoga. Predloga, naravno.

Prva asocijacija mi bijaše na priču o Dioklecijanu, koju sam davno pročitala. Danas se može, na Vikipediji, naći obilje detalja o Dioklecijanu, pa i ovaj na koji asocira predlog g. Katnića. Poznato je da se rimski imperator Dioklecijan, rođen u Dalmaciji kao seljačko dijete, poslije abdiciranja 305. g.n.e., vratio u zavičaj. Prethodno je izgradio čuvenu Dioklecijanovu palatu, kompleks imperatorske rezidencije i pripadajućih zgrada. Narednih sedam godina, tj. do kraja života bavio se baštovanstvom. Izgleda da mu je omiljen bio kupus, bez sumnje raštan, u Dalmaciji zvan raštika. Omiljen i u Crnoj Gori.

Bilo bi korisno da u uskoro, jer proljeće počinje, bude upriličen razgovor sa g. Katnićem, na temu baštovanstva. Nedavno njegovo gostovanje na TV, gdje se govorilo o aferi „Koverta“, bilo je neprijatno svima. I građanima, koje ovakve teme pomamljuju, i DPS-u jer se umjesto na brojna dostignuća njihove višedecenijske vladavine i politike skreće pažnja na marginalne događaje. Kao što su neprijavljene pare za pospješivanje dobre volje birača pred izbore. I način na koji se to radi. I izvođači tih aktivnosti. Jedino korisno što, po mome mišljenju, saznadosmo iz izjave SDT, bilo je da je razlika 97.500 - 47.500 = 50.000 eura „stavljena u promet“. Toliko! Neuporedivo zanimljivije, korisnije i zdravije bilo je da je tema bila baštovanstvo. Kad se već nametnulo pažnji javnosti, neka sledeća tema za razgovor sa g. SDT bude luk.

Pominjanjem i stalnim produbljivanjem neprijatnih tema, koje se rasprskavaju kao zreo maslačak, ništa ne postižemo. Recimo, da Petar Komnenić pozove u Načisto g. Katnića, a ovaj se odazove. Ako pita o liku, djelu i svjedočenju njegovog svjedoka saradnika Saše (Aleksandra) Sinđelića. Iskreno, to bi bilo neviđeno smaranje gledalaca. Jer, sjećamo se, na početku toga tužilačko-sudskog igrokaza, kad je odbrana tražila psihijatrijsko vještačenje svjedoka saradnika, te razjašnjenje neprijatnih biografskih podataka o njegovom boravku i priključenijima u Hrvatskoj, SDT je bio izričito protiv takvog zahtjeva. Predsjednica Sudskog vijeća je takođe smatrala da je nebitno ustanoviti da li je svjedok saradnik pouzdan kao ličnost i da li ima kriminogenu prošlost. Ta je procjena već urađena od strane Tužilaštva, te je dotični predložen za svjedoka saradnika, tj. sa njime sklopljen sporazum. To što isti sada priča suprotno od izjave date pred sudom, nema značaja, već je konstatovala gospođa S.M.

Dakle, Petru Komneniću predlažem da g. Katnića pozove na razgovor isključivo na temu baštovanstva. Moglo bi se ispostaviti, shodno probuđenoj pažnji (pomamljenosti) sve većeg broja zainteresovanih građana, da se organizuje više razgovora. Za početak, recimo, za koga bi bilo „bolje da sade luk ili nešto slično“. Za pomamljivače ili pomamljene? Ako se potvrdi, a na to situacija ukazuje, da su pomamljivači istaknuti predstavnici vlasti, eto divnog primjera Dioklecijanovog. Abdicirao je i otišao u rodni kraj da se bavi baštovanstvom. Poslije tačno dvije decenije na vlasti. Vladar Rimske imperije! Konsolidovao Imperiju uvođenjem novog sistema vladanja. Uporedivo sa današnjim DPS-om i koalicionim partnerima. Ali, ode iz tolike slave i moći, u šezdesetoj godini, dobrovoljno da se bavi baštovanstvom.

Možda da se liječi od dvodecenijskog tereta vlasti? Istorija kaže da je sam donio odluku o abdikaciji. Imao je, izgleda, ponudu da se vrati na vlast. Prednost je dao baštovanstvu, posebno gajenju raštana.

Ili bi bavljenje baštovanstvom bilo bolje za osviješćene, pobunjene (pomamljene) građane? Vjerujem u dobronamjernost SDT. Bez rezerve. Još od nagodbe sa g. S. Marovićem. Ušteda vremena i državnog novca, efikasan postupak! Građani su dobili tim sudskim epilogom moralnu satisfakciju. Vraćanje nezakonito stečenog novca i nekretnina, pokazalo se manje bitno, barem za SDT i ostale državne institucije. Jer, i bez direktne najave „teških i mrčnih“ godina, bolje reći još težih i mrčnijih, SDT se očigledno suočio sa razmjerama ekonomske destrukcije koju je ova vlast napravila. Vjerovatno i sa slabim izgledima da se označe i osude šefovi i izvršioci pohare Crne Gore. I sa nikakvim izgledima da se vrati, tj. nacionalizuje ono što je nezakonito stečeno. Zato, zbilja dobronamjerno, SDT poručuje, sa brijega na kome stojeći bolje vidi od građana, da posade luk, posiju po nešto. Ko zna šta će biti na jesen. Da li će uopšte biti isplaćivane penzije? Da li će se moći platiti računi za struju? Koje li će još državne garancije i obveznice stići na naplatu? Tema baštovanstva tako otvara neslućene mogućnosti za sadašnjost i budućnost građana Crne Gore.

Autorka je vanredna profesorica u penziji na Građevinskom fakultetu UCG

Preporučujemo za Vas