STAV

Anonimous (2)

Nastavak bljak teksta o sistemskim konundrumima…
2147 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Voljeni moj P.,

Moć je moć, pa nema više persiranja. Na početku, hvala ti, što me zaludnjaci od tvojih poslanika štite. Grohotom se smijem, kad gledam kako glasaju za moje nelegalne predloge.

Sad znam da sam važniji i jači od tebe. Kako?

Obrisao sam pod sa tobom u odgovoru na tužbu oko duga sa kartice. Prinudna “šefica” ekonomski-skoro-pa-mrtve ispostave londonskog “baćuške” potpisala je moje rečenice, kao što slijedi: “Ovim se nesporno utvrđuje apsolutna neosnovanost navoda tužioca, posebno onog da je bio ‘u uvjerenju da je svoje obaveze izmirio’ jer se obaveze preuzete pravnim poslovima ne ispunjavaju psihološkim sadržajima - uvjerenjem, nego konkretnim materijalnim radnjama, u ovom konkretnom slučaju uplatom duga na zakonom propisani način”, (citat od 22.03.2019).

Voljeni moj šefe, nisi valjda očekivao da ću da streknem od tvoje advokatice. Mora da ne znaš, ali ja koristim njene usluge za pljuvanje žena; iznajmljujem registrovanog nasilnika u porodici, kako bi odigrao ulogu strašila tokom mobing-suđenja.

Tužbom, kojom se nadgornjavaš sa londonskim “baćuškom”, dragi moj šefe, ti si ispao neposlovan i nepošten. Odgovorom tebi, ja - stručan i strog, u odbrani institucije. Savršena situacija za mene; kad podviknem tebi, najveći sam u očima onih, koji moraju slijepo da slušaju. Znam da ćeš se ljutiti na mene, koliko sam bio bezobrazan u odgovoru na tužbu. Moraš me razumjeti. Ti si dugo bio naš lider u pragmatizmu. Znaš kako je teško sačuvati predstavu o neuzdrmanoj moći. Mora se znati čija je posljednja.

Drugo, moje poniženje tebe treba nam zajednički ako planiramo da prodamo novu maglu MMF-u i Svjetskoj banci. Posebno, da dokučimo novi štrik od dosadnjikavih, politički-nevažnih EK-rata. Moramo im prodati sliku da je “balkanski tigar”, naš i EK-ratski lider u regionu, u nikad boljem stanju.

Ja sam moje odradio. Bankari su od prošlogodišnjeg “burkina-faso”-vanja u strahu od mene, pa se boje svoje sjenke. Odrađuju posao, kako se ne bi vidjelo koliko smo ja i moji poslušnici/e potpuno neznaveni. Još im pride, gdje god se sretnemo, javno kažem: “da se živi niste čuli, ima da ćutite kao zaliveni…”

Biće da se pitaš zašto se moramo igrati prodaje magle? Pali su nam depoziti u sistemu, za mnogo. Da, slagao sam te, voljeni moj P. Kad si bio na onom ukrštanju, dao sam ti pogrešan podatak. Jedan segment (nerezidenti) se povećao za trideset dva miliona eura. Tri segmenta (stanovništvo privreda i ostali) su pali za ogromnih 74 miliona eura. Tako su nam depoziti za jedan mjesec (jan/ dec), pali preko 42 miliona. Još bankari nisu snažno smirili takav pad.

Niko takvim namješteno-dostavljenim podacima nije dao javni legitimitet, kao ti. Hvala ti, na usluzi da ti budeš javni “zlikovac”, a ja “heroj” u očima stranaca i bankara.

Treće, zašto ti sve ovo pišem? Pod pritiskom sam od jalovih EK-rata. Snishodljivo-nejavno puzeći, javno sam prihvatio da mi uvale eksternu reviziju procesa kontrole banaka (od 06.02.2019). Niko ko dobro radi posao, ne bi pristao na takvu glupost i poniženje. Pa, to se nije tražilo od nas ni kad je tvoj rođak slomio sistem. Sjećaš li se kako sam te tada, za vjeki vjekova, zadužio?

Imam super poslušnice, koje umiju da koriste EK rječnik, pa ne brigam mnogo oko ovoga. Uspjeće da im podmetnu “kukavičje jaje”; progutaće našu “žabu” o tome da radimo kontrolu na vrijeme, pravilno i kvalitetno, iako je to moj najbolji alternativni fakat na javnoj sceni, tekuće. Kako pride imam komercijalne revizorke u našem političkom džepu, odradiće šta god odlučim da hoćemo da prikažemo. Ljepuškastim revizorkama je jedino važno da ih Svjetska banka ne kritikuje, a to ću već srediti, pošto je važno da budu upotrebljive, kao i do sada.

Da bih sve skockao bez problema, treba mi da tvoji poslanici promptno izaberu spisateljicu mojeg doktorskog rada za predloženu fotelju. Natjerao sam je zimus da urla na MMF i Svjetsku banku, pa je tamo zatvorila vrata. Sada moram da je zaposlim za stalno; dugujem joj, a i obećao sam. Zato ne može biti da se poslanici nećkaju, kada im je zadatak da budu naše poslužne baje za nasilništvo prema zakonima. I, još nešto: moraćeš da me podržiš da udaljim panonskog birokratu ili neću dati saglasnost za dogovoreni merdžer.

Samo tako ćemo postići najvažniji cilj: pozvao sam MMF da dođe i da nas pohvali; tamo do maja. Našao sam razlog da ih pozovem, a da se ne vidi koliko sam prestravljen što uopšte trebaju da dođu. Saglasno jednom projektu, pristao sam na AQR (Asset Quality Review). Izvini, neću više koristiti engleski; naporan je i tebi i meni, podjednako.

To ti bješe procjena vrijednosti imovine na nivou sistema, kojim se “potvrđuje zdravlje banaka” (citat 12.3.2019). Lijepo sam odglumio da sam saglasan da provjere da li su tržišne procjene nekretnina i imovine iz kolaterala, vezanih za bankarske kredite, tačne i pouzdane, a kao što je prikazano u izvještajima. Svjetska banka drobi o tome par godina, prilikom odobravanja garancije za budžet. I do sada sam ih uspješno odbijao. Ko su oni, glupi dokonjaci, da javno pitaju da li nešto vrijedi manje od onog što ja kažem ili prihvatim da vrijedi?

Ovo moram besprijekorno uraditi. Da ti priznam, malo mi je frka; procjenjivače imovine nemam u šemi ućutkivanja i straha, i/ili vlasništva. Obrukao sam ih onomad, tokom ministrovanja, oko poreskog duga, pa mi još nisu oprostili. Zato sam, voljeni moj šefe, odigrao javno poniženje tebe; odgovor na tvoju tužbu mi je bio kec iz rukava. A kad pokažem zube tebi, za javnost i MMF, ja sam bos svega i svačega u ovoj našoj vukoje**nici.

Sve ovo radim da se ne sazna za aktivnosti briselske ispostave mojih rođaka. Sjećaš se, nedavno napisah najneprofesionalniju rečenicu, na koju niko od naših čuvenih “nadležnih organa“ nije reagovao: “U modernom bankarskom poslovanju sve se manje više odvija elektronskim transferima tako da nije moguće utvrditi koji je novac tačno od kojeg klijenta“ (citat od 1.3.2019). Iako ti nisi jedini koji ima rođake, koji mu služe za lično bogaćenje, o mojem namicanju, ispod naše predivne zastave, ne smije se nikad ništa saznati.

I, molim te, da znaš: ne ide mi se u Beograd; nema puno para da se može namaći. Za London, bilo bi lijepo, ukoliko mogu da vodim moju nasilju-sklonu prevoditeljicu. Znam da ne moram znati engleski, kao ni sadašnji ambasador što ne zna; a, upoznati kraljicu, bilo bi lijepo za pokoljenja. Ali, ko će se cimati da podnosi ostavku.

Nego, kako sam jak kao “hazjajin iz Gruzije” i može mi se šta god poželim, učini mi još jednu uslugicu, kao u dobra stara vremena. Ispoštuj me, molim te, a kad uskoro krenem da ućutkavam sve moje kritičare. Tad ćeš, opet, biti u dugu od mene.

Voljeni moj šefe, možda će ti biti teško kad pročitaš ovo moje iskrenisanje. Nisi mi više uzor; ti si moje idealno opravdanje. Zato, ostajmo zdravo i bez znojenja, tvoj nekadašnji tajnik, a sadašnji moćnik.