KOSMOS ISPOD SAČA

Školska droga

Kad je jaka policija, slabi su kriminalci, naravno da važi i kontra smjer. Jer, naša policija jaka je da izmlati omladinu po diskotekama ako im pisnu prilikom pretresa, da se srdi nad narodom, da izmlati demonstrante, navijače ili da izlome kakva kola...
4054 pregleda 2 komentar(a)
Brod Jadran
Brod Jadran

Crna Gora ima najbolje scenariste na svijetu. Žanrovski su precizni, imaju istančan ukus i savršen pogled na radnju, odlični su advokati svojih likova, skoro sve je bez greške. Jedino što ti scenaristi ne pišu za pozorište, film ili reklame, oni su sa one strane zakona. Zato je pozorište užasno, a kriminal nam cvjeta.

Jer kome bi palo na pamet da opremi školski brod Jadran sa kesama punim droge, i da se nasloni na njegovu plovidbu i liniju te tim činom iskoristi brod kao na besplatan prevoz. Prije svega kao bezbjedan, jer kome bi palo na pamet da je u jednom takvom brodu spakovana droga. Kao što su se najbolje i najsurovije svjetske ubice uvijek krile blizu zgrada policije i tu se osjećali bezbjedno i sigurno, tako je opremljen i ovaj brod. Nimalo naivno, na ivici da zarade aplauz, ako slučajno izgubimo iz vida da je droga otrov, koji razara organizam i može da ubije.

Ovakav potez domaćih kriminalaca je dokaz koliko su beskompromisni, domišljati, i ko zna koliko je akcija sličnih prošlo našoj policiji „pred nos“, koliko puta im se smijala ekipa, bogateći se od transfera na koje je policija zažmurila, ili uopšte nije ni vidjela. Jer, policija ima druga posla, da juri neistomišljenike vlasti, a švercere tu i tamo kad ugrabe, desi im se.

Kad je jaka policija, slabi su kriminalci, naravno da važi i kontra smjer. Jer, naša policija jaka je da izmlati omladinu po diskotekama ako im pisnu prilikom pretresa, da se srdi nad narodom, da izmlati demonstrante, navijače ili da izlome kakva kola. Ali to nije jaka policija, već je jaka ona kojoj se ovakve stvari ne dešavaju. Koliko god ovo bio trijumf za policiju koja nam dokazuje da ima čak čamac i ronioce, policija je jaka ne samo kad pronađe drogu, već kad uhapsi dilere, kad ih „privede poznaniju prava“, jer valjda je to policijska dužnost najsvetija.

U svakom kvartu svaka osoba, čak i starija gospođa može prstom da uperi u lokalne dilere. Nije to konkretan dokaz, ali eto od čega bi policija mogla da krene, da ne dolazi do spektakularnih ronjenja pod Jadran brod kako bi našli kese pune droge. Ima u Crnoj Gori svega pola miliona ljudi, mogao bi onaj ministar što nije plagirao radove da nauči napamet imena svih građana ako mu se prohtje. Memorija je to!

Akcija na brodu Jadran je privid policijske moći i snage. Snažni su ovi što provlače ko zna koliko većih kesa sa kraja na kraj svijeta i dižu se u vazduh kao od šale. Prije svega, Jadran je školski brod, a znamo što su školski pištolj i školska bomba, služe za vježbu omladinaca.

A bilo je planirano da planirano se realizuje praktična obuka studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora. Šteta što su prekinuli sve, jer to je prava škola! Što bi rekao Gibonni, mogli su da im kažu „ovo mi je škola, a drugi puta ću pametnije“. Nastavak treba da nas zabrine, jer što ako je policija naljutila ovom akcijom kriminalce? Biće: „Jer su osveta i ponos/dvije sestre blizanke/rođene u ponoć/jedna malo prije, druga kasnije“.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")