NEKO DRUGI

Uprkos "procesu vijeka" nejasno da li je Rusija u Crnoj Gori pokušala da izvede puč

Poslije 19 mjeseci sudskog procesa je grupa navodnih pučista iz Rusije, Srbije i Crne Gore osuđena na zatvorske kazne. Ali, mnogo pitanja ostaje i dalje otvoreno
2232 pregleda 4 komentar(a)
Sa izricanja presuda, Foto: Screenshot
Sa izricanja presuda, Foto: Screenshot

Sudska drama posebne vrste je ono što je privremeno u Podgorici upravo okončano: devet Srba, tri Crnogorca i dva Rusa su u četvrtak osuđeni zbog terorizma i zavjere protiv države na kazne između jedne i petnaest godina. Obojica Rusa, navodni agenti vojne obavještajne službe GRU, su u odsustvu dobili 15 i 12 godina zatvora. Bivši komandant srpske žandarmerije treba da provede u zatvoru 8 godina a dvojica vodećih opozicionih političara, Andija Mandić i Milan Knežević, iz Demokratskog fronta, moraju na po pet godina u tamnicu.

Proces je trajao devetnaest mjeseci, na presudu se može žaliti.

Sud smatra dokazanim da su agent GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov organizovali i finansirali zavjeru protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koji vlada već 30 godina. Preko posrednika, Srbina Saše Sinđelića, je navodno organizovana naoružana grupa Srba i Crnogoraca, koja je dobila zadatak da za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. izvede državni udar, otme predsjednika i instalira prorusku vladu. A sve je to trebalo da spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Ključni svjedok "premazan svim mastima"

Ova akcija, ako je ikad stvarno ovako i planirana, je odmah pala u vodu. Jer, navodni pučisti su pohapšeni na dan izbora, Đukanović je pobijedio, a jadranska republika od nekih 600.000 stanovnika je juna 2017. ušla u NATO. Saša Sinđelić, 38-godišnjak, koji se od glavno-optuženog premetnuo u ključnog svjedoka, je jedna osobena figura.

Rođen u Austriji samog sebe opisuje kao panslavistu i velikosrbina i veli da je kao dobrovoljac bio regrutovan na ruskoj strani u konfliktu na istoku Ukrajine. Sa agentima GRU kaže da je došao u kontak na jednom kozačkom skupu 2015. Prethodno je u Hrvatskoj zbog ubistva 2002. bio osuđen na dugogodišnju robiju.

Sinđelić ne tereti samo obojicu Rusa, od kojih je navodno dobio 200.000 eura da kupi oružje i stvori pučističke trupe, nego i tvrdi da su obojica crnogorskih vodećih opozicionih političara bili upućeni u planove i bili spremni da preuzmu vlast poslije eliminacije Đukanovića.

Predao se vlastima kad je akcija provaljena jer se plašio za život. Sud u Podgorici je izgleda naširoko povjerovao iskazima ovog ključnog svjedoka. Ali taj isti Sinđelić je u martu na jednoj beogradskoj televiziji promijenio svoju priču: sve što je na sudu rekao, rekao je pod prisilom. A nije bio planiran nikakav puč, nego samo demonstracije protiv Đukanovića.

Posmatrači ovog procesa su skeptični i zbog godišta te zdravstvenog stanja optuženih iz Srbije, koje opisuju kao "starije, poprilično oronule ljude", koji teško da su mogli da izvedu oružani udar. Čudnovato je takođe da nikavo oružje nije pokazano: jedan svjedok je tvrdio da je porinuo automatske puške i mitraljeze, kad je akcija provaljena, u jezero Gazivoda, na Kosovu. Izgleda da se niko nije sjetio ni potrudio da ga odatle i izroni. A i o "ruskoj ruci" u ovom igrokazu cirkulišu različite verzije.

Šta je znala Moskva?

Zapadne diplomate su u novembru 2016. izjavile za NZZ da su srpske vlasti uhapsile ruske državljane, koji su potom protjerani za Moskvu. U lokalnim medijima je osvanula fotografija na kojoj su navodno Šišmakov i Popov u jednom gradskom parku u centru Beograda. Tu fotografiju je prvo bio objavio britanski "Telegraph", koji je navodno dobio od zapadnih obavještajnih službi.

Zapadni izvori sumnjaju i u tezu da je Nikolaj Patrušev, sekretar nacionalnog Savjeta bezbjenosti Ruske Fedracije, iskoristio svoju posjetu Srbiji da evakuiše ovu dvojicu agenata. Možda se radilo, kažu oni, o "freelance" - poduhvatu agenata, u koji su ruske vlasti eventualno bile djelimično involvirane.

Sigurno je da je Moskva dugo pokušavala da spriječi ulazak Crne Gore u NATO. Ta ideja je kod Srba u Crnoj Gori bila nepopularna. Anti-zapadna propaganda i podrška proruskim organizacijama su služile tom cilju. Ulaskom Crne Gore u NATO je od 2017. cio Jadran u zapadnim rukama, a Srbija, koja se igra klackalice između Rusije i Zapada je, izuzimajući granicu sa Bosnom, okružena državama NATO.

Jasno je takođe da liberalni režim Mila Đukanovića pokušava da od ovog procesa napravi agitpropovski uspjeh. Proces je skoro integralno prenošen na državnoj televiziji a tamošnji regionalni mediji ga proglašavaju za "proces stoljeća“.

Na kraju, nezavisni posmatrači ostaju u nedoumici da li je u ovoj drami stvarno suđeno po pravdi, pravu i zakonu ili je sve bila samo imitacija pravosuđa.

Prevod: Mirko Vuletić

(Neue Zuercher Zeitung)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")