NEKO DRUGI

Korumpirane karijere

U jugoistočnoj Evropi se političari, koje su uhvatili u kriminalu, rijetko kada moraju zabrinuti
2113 pregleda 1 komentar(a)
Knežević i Stijepović, Foto: Screenshot
Knežević i Stijepović, Foto: Screenshot

Samo 18 sati pošto je objavljen video sa Ibice, austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe je izašao pred medije i saopštio svoju ostavku.

Njegov povratak na veliku političku scenu se čini više nego isključenim. Ali ne reaguju svuda u Evropi politička kultura refleksom ostavke.

Posebno ne na Balkanu. Prevare, korupcionaške afere i zloupotrebe položaja ne moraju da znače i kraj političke karijere.

Početkom 2011. su albanski mediji objavili tajne snimke susreta tadašnjeg vicepremijera Ijira Mete sa ministrom privrede Dritanom Priftijem. Ova dvojica su diskutovala o korupcionaškim mahinacijama.

Meta je od svog kolege zahtijevao da anulira privatizaciju naftne kompanije Albpetrol i da "preradi" tender za gradnju jedne hidroelektrane. Ako sve to uradi, dobija na dar više od 700.000 eura.

Video je u svom kabinetu snimio lično ministar privrede Prifti – navodno da bi mogao da njime ucjenjuje svog šefa. Albansko pravosuđe, koje ne zaslužuje to ime, je potom odlučilo da ovaj snimak ne može da posluži kao dokazni materijal pa je oslobodilo Metu svih optužbi.

Jer je ovaj vispreni političar objema velikim albanskim partijama bio potreban: za pravljenje većine. Pa je tako dogurao 2017. do toga da ga izaberu čak i za predsjednika države.

Sadašnji srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je 2013. - tada je bio premijer - priznao da je negovao kontakte sa mafijom, i to onom drogeraškom. Kao ministar policije se više puta sreo sa baronom droge Rodoljubom Radulovićem, koji je bio pod optužbom da je iz Južne Amerike za Španiju prošvercovao dvije tone kokaina. Dačić je kasnije rekao kako nije imao pojma o Radulovićevim kriminalnim aktivnostima te da su ga uvukli u zamku. Po srpskim medijima: njegovi slični susreti su dokumentovani na preko 130 CD-ova obaveštajnih službi.

Nije se samo Dačić sretao sa trgovcima drogom, nego i više funkcionera njegovog ministarstva unutrašnjih poslova. A Radulović je izgleda Dačiću poklonio mobilni marke Balckberry. Zbog ove afere Dačić nije odgovarao: on i dalje kruži svijetom kao šef diplomatije Srbije.

Sredinom aprila je beogradski "Krik" objavio fotografiju na kojoj se vidi Andrej Vučić, inače brat predsjednika države Srbije Aleksandra Vučića, sa kraljem podzemlja Zvonkom Veselinovićem. Taj potiče sa Kosova a po navodima srpske policije je šef jedne grupe koja švercuje drogu, oružje i benzin. Pere i novac.

Uz to, on izgleda stoji i iza ubistva jednog umjerenog srpskog političara na Sjeveru Kosova. Pravosuđe u Srbiji ga je osudilo na dvije godine zatvora – zbog ilegalne eksploatacije sitnog pijeska. Predsjednik Vučić se nije previše potresao što se njegov brat druži sa svim poznatim kriminalcima:

"I ja imam više snimaka sa Veselinovićem", kaza je predsjednik Srbije. Čime je stvar za Vučića bila skinuta sa dnevnog reda.

"Više prijatelji nismo, vrati mi moje pare": tim riječima se krajem januara biznismen Duško Knežević obratio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Knežević, vlasnik dvije banke, je iz svog londonskog egzila objavio tonski i video materijel, koji je tajno snimio. Jedan od video snimaka pokazuje kako Đukanovićev čovjek od povjerenja preuzima koverte sa novcem.

Sem tog, Knežević kaže da je i Đukanoviću lično predavao pare. Dugogodišnji gospodar Crne Gore sve to demantuje. Pa je još digao i optužnicu protiv svog nekadašnjeg poslovnog partnera.

Bezočnost političara na Balkanu pokazuje i posljedice. Sve više mladih, dobro obrazovnih ljudi napuštaju svoje tamošnje domovine. Po jednog anketi: 75% mladih Srba želi da ode iz svoje otadžbine. A iz Albanije 65% Albanaca. U Crnoj Gori isto to želi 63% mladih. I u ostalim državama Balkana je situacija slično dramatična.

Sueddeutsche Zeitung

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")