STAV

Daleko od pacijenata (5)

Za pacijente je jako povoljno da im ljekari zakazuju preglede u okviru grane kojom se bave i izdaju upute za dijagnostiku koju preporučuju
1686 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

“Dobar liječnik tretira bolest, veliki liječnik tretira pacijenta koji ima bolest.” (Sir William Osler, kanadski liječnik, 1849-1919)

Platforma za zakazivanje pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore, kako iz Ministarstva zdravlja kažu “izabranim doktorima stavlja na raspolaganje obilje termina”.., što podrazumijeva da će pacijenti dobiti “pravovremenu zdravstvenu zaštitu”. Priča se doima populističkom, jer se Platformom “jedno plete, drugo para”.

Od 16. jula stari pacijenti, koje godinama prati isti subspecijalista u KCCG, na n-tu kontrolu moraju poći kod ljekara koji u tom danu ordinira u ambulanti. Ove “kazne” pošteđeni su psihijatrijski i onkološki pacijenti, što je humano. Epileptičari, koji su, takođe, doživotno pod terapijom, nijesu izuzeti od novih pravila?! Mišljenja sam da epileptolozima treba omogućiti da svojim pacijentima sami zakazuju kontrole.

Povoljnost da ljekari mogu tzv. “prvu” kontrolu zakazati kod sebe, za pacijente nije velika utjeha, ako je u pitanju samo jedna (“prva”) kontrola? Pravo pacijenta da od ljekara traži zakazivanje kontrole kod prethodnog ljekara je u funkciji nivoa uzajamne komunikacije? Bez obzira na brojne ispade, tradicionalno pacijenti poštuju ljekarsku profesiju!

Za pacijente je jako povoljno da im ljekari zakazuju preglede u okviru grane kojom se bave i izdaju upute za dijagnostiku koju preporučuju. Specijalisti i subspecijalisti, preuzimaju dio administracije, jer je, navodno, Platformi prethodio “intenzivan razgovor sa ljekarima na svim nivoima zdravstvene zaštite”?

Ljekari odlaze, pacijenti putuju. Ako u mjesnoj opštoj bolnici nema termina do 30 dana, moći će se na skener ili specijalistički pregled u drugi grad. Za skenerom “ne jure” turisti niti zdravi ljudi, koji pribavljaju ljekarsko uvjerenje za vozački ili lovački ispit, nego pacijenti, čije probleme ne shvataju u Ministarstvu zdravlja (priroda i težina bolesti, starost, nemoć, siromaštvo itd.)!

Nadležni u državi ništa ne čine da poprave materijalni status ljekara, kako bi usporili njihov odlazak iz javnog zdravstva, dok su decenijama proizvodili siromaštvo, beznađe, i sve druge preduslove za masovno obolijevanje ljudi.

Teško bolesnima, sa Platformom ili bez nje!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")