KOSMOS ISPOD SAČA

Godine i godine

Sve je ljudski, sve je svakodnevno, sve su to problemi koji postoje i postojaće, i ništa nije prenaglašeno, sve je moguće i sve se dešava i zadesiće nas, od globalnog otopljavanja, uspona desnice, zloupotrebe tehnologije i ličnih podataka, sve dok nam se ne ponovi uspostavljanje kontrole uma i ispiranje mozga
2435 pregleda 3 komentar(a)
Junaci TV serije "Years and years", Foto: HBO
Junaci TV serije "Years and years", Foto: HBO

Tv serija Years and years u kratkom roku uspjela je da podigne tenziju, ne samo u Britaniji, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu. Nešto poput Černobilja i Black Miror-a, Years and years je serija koja čačka savjest i traži neuralgične tačke ne samo ljudi koji robuju korporacijama i sistemima u 2019. godini, već ide korak dalje. Serija se bavi problemima koji nas tek čekaju.

Sve je ljudski, sve je svakodnevno, sve su to problemi koji postoje i postojaće, i ništa nije prenaglašeno, sve je moguće i sve se dešava i zadesiće nas, od globalnog otopljavanja, uspona desnice, zloupotrebe tehnologije i ličnih podataka, sve dok nam se ne ponovi uspostavljanje kontrole uma i ispiranje mozga.

Samo je pitanje da li smo to zaslužili, odnosno, da li smo to birali.

Prezanimljivo je na koji način autor serije Rasel T. Dejvis uspijeva da ukaže na krivicu pojedinca, koji naravno shvati da je sve otišlo dođavola tek u trenutku kad više ništa ne može da uradi. Kad se predao do kraja, nepovratno.

Previše je bilo, ali i sada postoji previše pojedinaca koji tvrde da ih politika ne zanima, da ništa ne mogu da promijene, da su svi isti, da je isto već bilo i da će biti. Politika je demode sve dok se primaju plate koje obezbeđuju fin stan, nekoliko večera mjesečno, otplaćivanje kredita, sedmodnevno ljetovanje i sedmodnevno zimovanje, kao i zadovoljenje najprizemnijih pobuda.

Ali neće, nije nikad ništa bilo isto i uvijek može nešto da se uradi, da se promijeni, samo je potrebno reagovati na vrijeme, dići glas i početi od sebe. Ali naravno, to bi značilo izaći iz zone komfora i ugroziti svoju uhljebljenu poziciju, poremetiti tu kratkotrajno sebičnu ušuškanost.

To bi značilo ne samo suprostaviti se sistemu, već se suprostaviti svima redom, svima koji ili krše zakon, ili se ponašaju licimjerno dopuštajući nakaradnom sistemu da funkcioniše po anti-pravilima.

To bi značilo biti iskren, skresati u brk svima koji zaslužuju da im se otovoreno kaže da lažu, da kradu, da su prevrtljivi, da nisu pošteni i fer, da nisu onakvi za kakve se izdaju, bilo da je riječ o tetki, zetu, komšiji, bližnjem svom ili nekom kolegi.

Ali to sve nosi sa sobom posljedice, koje su katarzične, ali koje donose i probleme, jer, pojedincima je lakše da lažu sebe kako je politika demode, kako se ništa ne može uraditi, i kako je najpametnije skloniti se i čekati da prođe.

Međutim, tv serija Years and years ne ide predaleko, sve se prelama baš u toj ne predalekoj godini od nas, onoj proročkoj o kojoj su pjevali i Montenigersi, jer baš u 2028. godini će čitav svijet shvatiti da je sve otišlo predaleko i da smo taoci baš onih za koje nismo ili jesmo glasali, taoci onih koje smo pokušali da ignorišemo, bezuspješno.

Years and years može se primijeniti na sve države, uključujući i ovu našu Crnu Goru. Naročito na nas, jer nama je poznato kako biti taoc, već više od četvrt vijeka. Svi što se prave da ih politika ne zanima, obmanjuju i sebe i druge, sebični su, šta više, glumeći elitu koju politika ne dotiče, zapravo su istinski malograđani koji i te kako doprinose nakaradnom stanju. Sve je u seriji fino objašnjeno, zato je vrijedi pogledati, prije nego zaista bude prekasno za sve.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")