KONTRASTAV

Naše rješenje bi omogućilo pouzdano glasanje

Uređaj na kome bi se obavljalo glasanje koštao bi oko 100 evra po biračkom mjestu i on je potpuno nezavisan, čak i od uređaja za identifikaciju birača. Na kraju glasanja, na taj uređaj bi se priključio modem, odnosno omogućio USB internet, i svi bi se rezultati, iste sekunde, ažurirali u centralnu bazu i prikazali na displeju kako bi i članovi biračkog odbora imali tu informaciju
1195 pregleda 3 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2019. 16:18h

Reagovanje na tekst “Šta je predložio DF a šta Demokrate za prve fer i poštene izbore”, autora Miodraga Radovića, Vijesti, 11. 10. 2019.

Nama u Demokratskom frontu je veoma drago što je uvaženi gospodin Radović obratio pažnju na rješenje koje predlažemo da bi se, kako smo naveli, obezbijedilo pouzdano i tajno glasanje na izborima.

Ovim putem želim da pojasnim neke procedure koje gospodin Radović vjerovatno nije uspio najbolje shvatiti.

U odnosu na postojeći sistem gdje se svako biračko mjesto ažurira pojedinačno sa svim podacima birača, čak i fotografijama, ovoga puta će se dodatno ažurirati sa otiskom prsta.

Znači, nema povezivanja sa centralnom bazom, a samim tim i sa glavnim serverom, pa prema tome i troškovi su zanemarljivi. Prije ažuriranja podataka za biračka mjesta, AFIS sistem će iskontrolisati centralnu bazu i eliminisati duple otiske prstiju. Vjerujem da ovo pojašnjenje eliminiše svaku dilemu oko identifikacije birača i da je apsolutno nesporno.

Što se tiče troškova, potrebno je na biračkim mjestima imati po jedan skener otiska prsta, to je trošak od nekih 50 evra po biračkom mjestu. Po pitanju glasanja, tu je apsolutno sve jasno i eliminišu se sve eventualne zloupotrebe sa glasačkim listićima (označavanje, unaprijed popunjavanje listića, nema mogućih malverzacija pri predaji listića itd). Softver kojim bi se omogućilo touchscreen glasanje bio bi verifikovan od predstavnika vlasti, predstavnika opozicije i od eminentnih softverskih kuća. To rješenje uopšte nije skupo, a važno je da softver bude pouzdan. Ovakav način glasanja je mnogo pouzdaniji nego štampanje glasačkih listića u štampariji DPS-a na Cetinju.

Uređaj na kome bi se obavljalo glasanje koštao bi oko 100 evra po biračkom mjestu i on je potpuno nezavisan, čak i od uređaja za identifikaciju birača. Na kraju glasanja, na taj uređaj bi se priključio modem, odnosno omogućio USB internet, i svi bi se rezultati, iste sekunde, ažurirali u centralnu bazu i prikazali na displeju kako bi i članovi biračkog odbora imali tu informaciju.

Nadam se da sam ovim pojašnjenjem uspio da Vas uvjerim da je ovo rješenje veoma dobro i da ćete ga i Vi podržati.

Pošto se radi o tehničkim detaljima, koji su važni za funkcionisanje ovakvog sistema, spremni smo da damo i dopunska obrazloženja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")