STAV

Palata snova

San o zajedničkom opozicionom kandidatu za predsjednika. ”Dajte, molim vas, kad se opozicija složila oko nekog pitanja? Dobro, znam, reći ćete jedinstvena odluka o bojkotu parlamenta. Da li je to imalo smisla? Ne. Treba pustiti opoziciju na opoziciju. Šta će tu sve isplivati: optuživanje, etiketiranje, traženje krivca, najmanje 17 kandidata. Ćutati i gledati sa strane. Nisu potrebne dodatne aktivnosti. Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”
211 pregleda 2 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2018. 09:06h

Da li znate kako Ismail Kadare vidi pakao totalitarne države? Kao vješto izgrađen sistem u kojem je sve pod kontrolom, gdje su i snovi opasni, podložni klasifikaciji i interpretaciji. Zaposleni u Ministarstvu snova, ili Tabir Saraju, imaju zadatak da sakupljaju, tumače, arhiviraju ili procesuiraju sve potencijalno opasne snove po opstajanje Otomanske imperije (ili staljinističke Albanije, kako vam drago, jer je ta paralela neminovna kod Kadarea). Svake nedjelje jedan san zasluži titulu Velesna i, uz posebnu ceremoniju, bude predstavljen sultanu: najopasniji i najznačajniji, san koji može da uzdrma vješto isprepletene konce i mrežu koja narod drži u pokornosti.

Kad bi kojim slučajem glavni junak Kadareovog remek-djela, Mark-Alem Ćuprilija, radio u crnogorskom Ministarstvu javne uprave (iako nije isključeno da, ako neko izrazi želju, i Ministarstvo snova nađe svoje mjesto u organizaciji uprave), u poslednjoj nedelji februara bi imao pune ruke posla:

San o zajedničkom opozicionom kandidatu za predsjednika. ”Dajte, molim vas, kad se opozicija složila oko nekog pitanja? Dobro, znam, reći ćete jedinstvena odluka o bojkotu parlamenta. Da li je to imalo smisla? Ne. Treba pustiti opoziciju na opoziciju. Šta će tu sve isplivati: optuživanje, etiketiranje, traženje krivca, najmanje 17 kandidata. Ćutati i gledati sa strane. Nisu potrebne dodatne aktivnosti. Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”

San o boljem životu građana. ”Narod zaista još uvijek želi bolje uslove za život? Interesantno. Rekao bih da je zadovoljan. Ali sad kad je Monstat predstavio potrošačku korpu, građani će biti ubijeđeni da je dovoljno 2,06 eura dnevno za život. Penzioneri će doći do zaključka da sa prosječnom penzijom od 285,98 eura mogu živjeti više od četiri mjeseca! Uostalom, stalno su neki izbori. Glas sve manje košta. A moguće je i podići penzije za 0,05%. A onda, standardno, povećati PDV baš za Novu godinu. I, Voilà! Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”

San o sukobu interesa. ”Ne mogu da se ne sjetim šale kad pitaju osnovca šta želi da bude kad poraste, na šta on odgovara kao iz topa: u sukobu interesa. Duboko ukorijenjen san u crnogorskom društvu. Ali nije to toliki problem. Ako baš izađe na površinu neki slučaj, uvijek možemo da kažemo da Vlada apsolutno nije kriva. Ko bi mogao znati šta se sve dešava po imperiji. Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”

San konstruktivnoj saradnji vladinog i nevladinog sektora. ”Premijer je rekao da nevladin sektor treba da pomogne u kreiranju javnih politika i da se ne bavi politikom. Šta tu nije jasno? Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”

San o nezavisnom javnom servisu. ”Zar neko još uvijek sanja o tome? Nakon što su nezakonito i ekspresno smijenjeni nezavisni članovi u Savjetu RTCG. Nakon što je Skupština hrabro odbila da sprovede odluke suda o vraćanju tih članova u Savjet do okončanja postupka. Nakon kandidature DPS biografa. Dobro, prikupili smo 136 podrški za njega. To bi trebalo da je dovoljno. Ionako niko nikad neće saznati ko ga je podržao. Zaključak: Bezopasan. Arhivirati.”

San o Crnoj Gori u Evropskoj uniji 2025. godine. ”U ovoj Strategiji o kredibilnoj perspektivi proširenja EU na Zapadni Balkana kalkuliše se nespretno sa godinama mogućeg pristupanja Uniji. To može da izazove neka, nerealna, očekivanja kod građana. Istaknuto je i da smo zarobljena država i da ne možemo više da simuliramo reforme. Pominju se veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima unutar Vlade, preplitanje javnog i privatnog interesa, značaj slobodnih medija, nezavisnog pravosuđa, sprovođenja usvojenih antikorupcijskih mjera i izricanja odvraćajućih sankcija. Sve tačno. Ali šta možemo da uradimo? Kako sad naći žrtve u sopstvenim redovima? Kako poštovati ustav i zakone - da li ima neki priručnik o tome? Zar treba da gledamo opoziciju u emisijama RTCG-a? Kako to mislite treba obezbijediti uslove za fer i demokratske izbore, pa da se opozicija vrati u parlament? Kako da koristimo formulu koju smo licencirali ”jedan zaposleni - četiri glasa” ako poštujemo princip zapošljavanja po zaslugama?

Zaključak: Opasan. Velesan. Informisati sultana.”

Autorka je izvršna direktorka Politikon mreže jovana@politikon.me

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")