STAV

Novo poglavlje u odnosima EU i Britanije

Emocije na stranu, 1. februar bio je istorijski, ali ne i dramatičan. Najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju koji smo dogovorili sa Velikom Britanijom i koji nam je omogućio da osiguramo „uredan Bregzit“. Bregzit koji, bar za sada, svodi na minimum negativne efekte po naše građane, preduzeća, javne uprave i po naše međunarodne partnere
877 pregleda 0 komentar(a)
Vestminster, London, Foto: AP
Vestminster, London, Foto: AP

Trideset prvog januara 2020. Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo Evropsku uniju. Izgubili smo člana naše porodice. Bio je to tužan trenutak za nas, za evropske građane – kao i za mnoge britanske građane.

Ipak, uvijek smo poštovali suverenu odluku 52 odsto britanskog biračkog tijela i sada se radujemo početku novog poglavlja u našim odnosima.

Emocije na stranu, 1. februar bio je istorijski, ali ne i dramatičan. Najvećim dijelom zahvaljujući Sporazumu o povlačenju koji smo dogovorili sa Velikom Britanijom i koji nam je omogućio da osiguramo „uredan Bregzit“. Bregzit koji, bar za sada, svodi na minimum negativne efekte po naše građane, preduzeća, javne uprave i po naše međunarodne partnere.

U skladu sa ovim sporazumom, Evropska unija i Velika Britanija dogovorile su se o prelaznom periodu, barem do kraja 2020. godine, tokom kojeg će Britanija nastaviti da učestvuje u Carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, i primjenjivati zakonodavstvo Unije, čak i ako više nije država članica. Tokom ovog perioda, Velika Britanija će se i dalje pridržavati međunarodnih sporazuma EU, kao što smo jasno istakli u zvaničnom dopisu našim međunarodnim partnerima.

Dakle, s trenutnim prelaznim periodom postoji određeni kontinuitet. To nije bilo lako s obzirom na veličinu zadatka. Izlaskom iz Unije, Velika Britanija automatski, mehanički, pravno, ostavlja stotine međunarodnih sporazuma sklopljenih od strane Unije u korist svojih država članica, o različitim temama kao što su trgovina, vazduhoplovstvo, ribarstvo ili civilna nuklearna saradnja.

Sada moramo da izgradimo novo partnerstvo između Evropske unije i Velike Britanije. Taj će posao započeti za nekoliko sedmica, čim EU27 odobri pregovarački mandat koji je predložila Evropska komisija, a koji utvrđuje naše uslove i ambicije za ostvarivanje najbližeg mogućeg partnerstva sa državom koja će nam ostati saveznik, partner i prijatelj. Evropska unija i Velika Britanija su vezane istorijom, geografijom, kulturom, zajedničkim vrijednostima i principima i snažnom vjerom u multilateralnost zasnovanu na pravilima.

Naše buduće partnerstvo odražavaće ove veze i zajednička uvjerenja. Želimo da osim trgovine, nastavimo i da radimo zajedno na bezbjednosti i odbrani, u oblastima u kojima Velika Britanija ima iskustva i sredstva koja se najbolje koriste kao dio zajedničkih napora.

U svijetu velikih izazova i promjena, nemira i tranzicije, moramo se međusobno konsultovati i sarađivati, bilateralno i u ključnim regionalnim i globalnim forumima, kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska trgovinska organizacija, NATO ili G20.

To je možda kliše, ali osnovna istina je da današnji globalni izazovi - od klimatskih promjena, sajber kriminala, terorizma ili nejednakosti - zahtijevaju kolektivne odgovore. Što je Velika Britanija sposobnija da djeluje zajedno sa EU i sa partnerima širom svijeta, veće su nam šanse da efikasno odgovorimo na ove izazove.

U srži EU projekta je ideja da smo zajedno jači; da je objedinjavanje naših resursa i inicijativa najbolji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Bregzit to ne mijenja i nastavićemo sa ovim projektom sa 27 članica.

Zajedno, 27 država članica nastaviće da formira jedinstveno tržište od 450 miliona građana i više od 20 miliona preduzeća.

Zajedno ostajemo najveći trgovinski blok na svijetu.

Zajedno, sa 27 članica, i dalje smo najveći davalac razvojne pomoći na svijetu. Naši partneri mogu biti sigurni da ćemo ostati vjerni ambicioznom planu za gledanje prema van - bilo da se radi o trgovini i investicijama, klimatskim akcijama ili digitalnim tehnologijama, povezanosti, sigurnosti i antiterorizmu, ljudskim pravima i demokratiji ili odbrani i spoljnoj politici.

Nastavićemo da ispunjavamo svoje obaveze. I dalje ćemo se pridržavati sporazuma koji nas povezuju sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i nastavićemo da razvijamo multilateralne okvire saradnje širom svijeta.

Evropska unija će i dalje biti partner kojem možete vjerovati. Nastavićemo da štitimo multilateralizam zasnovan na pravilima, i da sarađujemo sa partnerima kako bismo svijet učinili sigurnijim i poštenijim.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")