KOSMOS ISPOD SAČA

Ivan Dosljedni

Ivan Brajović je prije tri decenije držao govor na stpeništu ispred Parlamenta i obarao vlast. Prisjetimo se tih fotografija i snimaka. Čak istu frizuru i danas fura. On je danas predsjednik tog Parlamenta
12149 pregleda 42 komentar(a)
Ivan Brajović iz vremena kada je rušio Crnu Goru, Foto: Arhiva Vijesti
Ivan Brajović iz vremena kada je rušio Crnu Goru, Foto: Arhiva Vijesti

Ima katkad u Dnevniku 3 na državnoj televiziji štošta da se čuje. Divno je mjesto taj predponoćni Dnevnik, zabačeno. Kao nekad kasnosatna golotinja na TV Blue Moon. Pojedine izjave kao da tamo kliznu jer se valjda uredništvo opusti pa propusti svašta. Ali, glenelezivraže, u tom trećem dnevniku eto i Ivana Brajovića, priča o Evropskoj Uniji. On, prvo lice Parlamenta, rukavac ko zna koje po redu partije i partijice, obično u ulozi satelita koji je prigrabio par lokacija za taksiranje na političkom “nebu” Crne Gore, i čvrsto ih se drži. Ne pušta. Ivan Isplativi, Ivan Korisni, Ivan Prepodobni, Ivan Dosljedni. Vazda!

U tom trećem Dnevniku on je dao jednu izjavu koja mora da se citira, da se što češće ponavlja dok ne postane motiv, dok ne posluži kao kakav novi slogan. Dakle, čovjek je rekao: “Crna Gora se već ponaša kao članica Evropske Unije”. To je na nivou vica. To je rečenica u stilu vrhunskih Italijanskih političkih-komičara, vječito autoironičnih. Dakle, Ivan Brajović hoće da nam kaže da sa pasošem Crne Gore možemo u EU da ostanemo i duže od tri mjeseca? Hoće Ivan Brajović da nam kaže kako ne treba više da čekamo na aerodromima u koloni iznad koje piše NON EU? Hoće da nam poruči kako naši studenti ne plaćaju ulazak u muzeje Francuske, Italije i Španije jer smo dio EU? Poručuje nam da nam ne treba radna dozvola za rad u čitavoj EU? Ali ne, on samo hoće da nam kaže da se mi tako ponašamo, sve je kobajagi EU u CG. Tužno. Mi se već ponašamo kao članica Evropske Unije. Zaista?

Izgleda da je u želji da našminka stvarnost, u trenutku kad su se u jednom danu u Crnoj Gori dogodila mnogostruka ubistva od Herceg Novog do Pljevalja, Ivan Brajović samo grdno lupio. Valjda tome neće ostati dosljedan.

On je postojan i čvrst, pomalo gord kao naš savremeni lav, kao onaj sa grba. Slogan njegove partije je “Dosljedno”. Jako, zar ne? Slogan koji mnogo toga govori. To nije običan headline, to je pozicioni slogan, slogan kampanje. Shvatiće oni iz svijeta advertising-a, onaj ko ga je smišljao. Odnosno, hoće da kaže, hoće da tvrdi, što bi rekli, da claim-uje. Dosljedno jeste, ali čemu. Kome? Crnoj Gori ili džepu, džepu bez koga ne bi bilo ni te uzročno posljedične ljubavi prema Crnoj Gori. Dakle, samo Dosljedno ili Sebidosljedno?! Ivanbrajovićevski, nema šta. Novodosljedno! Doslje-dno? Ponašajmo se dosljedno! U novom filmu The Gentleman, briljantnog britanskog režisera Gaja Ričija ima jedna zanimljiva rečenica oko koje se sve vrti. Izgovara je takođe briljantan glumac Metju Mekonahi, a kaže: “U džungli, jedini način da lav preživi jeste ne da se ponaša kao lav, već da bude lav.”

Dakle, od toga što se Crna Gora već ponaša kao članica Evropske Unije građani nemaju ništa! Crna Gora nije članica EU!

Ivan Brajović je prije tri decenije držao govor na stpeništu ispred Parlamenta i obarao vlast. Prisjetimo se tih fotografija i snimaka. Čak istu frizuru i danas fura. On je danas predsjednik tog Parlamenta. Ako već nije sposoban nakon tri decenije da uvede državu u Evropsku Uniju, bilo bi fer da bude Dosljedan i da se skloni više. Sam. Da siđe. Dosljedno, zar ne?

Nećemo mi taj dosljedni film gledati!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")