STAV

Daleko od pacijenata (7)

Nije dovoljno na press konferencijama u Podgorici saopštavati statistiku Svjetske zdravstvene organizacije i govoriti da “nema razloga za paniku”! Potrebno je sići među građane i pripremiti ih za eventualne teške dane koji sa korona virusom dolaze!
2105 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski Nacionalni savjet za prevenciju zaraznih bolesti ustanovio je da je „rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije korona virusom visok“, prevashodno zbog ubrzanog širenja virusa u susjednoj nam Italiji. Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, poručio je građanima da „nema razloga za paniku i da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor na epidemiološku situaciju, sa kojom se suočava planeta“.

Kažu da je KCCG (sa šatorima ili bez njih) osposobljen da primi prve pacijente, kao i neke opšte bolnice u Crnoj Gori. Putnici iz država pogođenih korona virusom su pod nadzorom, poluporušene (srećom neprodate) kasarne JNA biće pogodne za karantine,... itd. Čak je po medicinskim propisima obrađena i posada „oligarh“ jahte, koja je sa Kajmanskih ostrva iz Italije uplovila u Tivat?!

Primjer kako treba postupati sa pacijentima i kako oni treba da se ponašaju u eventualnoj vanrednoj situaciji, pokazala je organizacija u OB „Danilo I“ na Cetinju, o kojoj su za Cetinjski list i RTV Cetinje govorile direktorica OB, dr. Sonja Radojičić, i epidemiološkinja, dr. Milena Popović-Samardžić. U Prijestonici je formiran Koordinacioni tim za praćenje pojave korona virusa, u DZ su otvorene namjenske telefonske linije za pacijente,... i urađene su sve pripreme kako bi eventualno oboljeli građani bili u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom, bili zbrinuti u svojim kućama ili na, po okolinu bezbjedan način, transportovani do karantina. Svako će na kućnu adresu dobiti liflete sa informacijama kako da zaštiti sebe i svoju okolinu. Nema lutanja niti bespotrebne panike-svako zna svoj posao, medicinski radnici i pacijenti! Jedini problem može biti nestašica opreme, na što već ukazuje SZO. No, iz Vlade kažu da smo “spremni”?

Da je ovakvu ili sličnu organizaciju osmislilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja, možda bi je primijenile sve DZ i OB? Kažem „možda“ jer ni desetogodišnja reforma zdravstva nije donijela rezultate, nije pacijenta stavila u središte sistema. U sezoni gripa i drugih respiratornih infekcija čekaonice u domovima zdravlja su pune, jer uglavnom ne funkcioniše telefonsko zakazivanje termina i nema dovoljno izabranih doktora.

Pojava korona virusa zasjenila je sezonski grip, od koga su, prema podacima Instituta za javno zdravlje, do sada preminule četiri osobe. Za sve njih su konstatovali da su bili hronični bolesnici i da nijesu vakcinisani?

Nabavka vakcina je kasnila skoro mjesec dana, a nabavljeno je 22.700 i naknadno 3.000 doza. Interesovanje za vakcine bilo je mnogo veće nego prethodnih godina, zbog brojnih žrtava virusa u prethodnboj sezoni, što je nadležnima u zdravstvu bilo dobro poznato. Ali?! Primjera radi, direktor DZ Nikšić je 12. novembra 2019. za Pobjedu, između ostalog, izjavio: „Vakcina ima dovoljno, dobili smo za početak 1.100 doza, a u sljedećoj isporuci očekujemo još gotovo toliko, što bi trebalo da bude dovoljno prema nekim procjenama koje su rađene, oslanjajući se na iskustva iz minulih godina“. (antenam.net) Prema popisu iz 2011. godine Nikšić je imao 72.443 stanovnika.

Nije dovoljno na press konferencijama u Podgorici saopštavati statistiku Svjetske zdravstvene organizacije i govoriti da “nema razloga za paniku”! Potrebno je sići među građane i pripremiti ih za eventualne teške dane koji sa korona virusom dolaze!

Uvijek, pa i sada, svi činioci u državi zanemaruju alarmantne brojke oboljelih od karcinoma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti,... i činjenicu da je skoro 100.000 stanovnika starije od 65 godina.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")