STAV

Licemjerna vlast ugrožava građane Tivta

Još veću opasnost po građane Tivta predstavlja činjenica da se izbori odvijaju samo u tom gradu
2542 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Shutterstock
Tivat, Foto: Shutterstock

U vremenu kada se donose sve oštrije mjere za sprečavanje širenja korona virusa, vlastima ne pada na pamet odlaganje lokalnih izbora u Tivtu. U ionako neregularnim izbornim uslovima i bez korona virusa sasvim je jasno da postojeća situacija ide na ruku isključivo partijama na vlasti. Nemogućnost vođenja kampanje i moguća smanjena izlaznost garantuje DPS-u i bratiji bezbrižnu izbornu poziciju. Na djelu je partijska država u punom svom sjaju. Gdje su tu građani Tivta?

Iako su zabranjena sva javna okupljanja, a partije se orijentišu na internet kampanje (barem kako sami tvrde), građani Tivta su trenutno najugroženija populacija od pandemije korona virusa u čitavoj državi. Potpuno je jasno da se održavaju i da će se održavati svakodnevni partijski sastanci po raznim kancelarijama sa različitim brojem učesnika. Odvijaće se „lični kontakti sa građanima i simpatizerima“ kako reče Ilija Janović iz tivatskog HGI-a. U situaciji zatvorenih ugostiteljskih objekata, svi ti „lični kontakti“ prenijeće se u domove građana Tivta. Tu će svakako prednjačiti partije sa najvećim brojem aktivista. Sve te aktivnosti koje rezultiraju povećanim brojem kontakata građana, enormno uvećavaju opasnost od širenja virusa.

Još veću opasnost po građane Tivta predstavlja činjenica da se izbori odvijaju samo u tom gradu. U takvoj situaciji, iskustvo nam govori, dolazi do pojave velikog broja partijskih aktivista iz gotovo svih gradova Crne Gore kao ispomoć svojoj partiji. To znači da će pojava virusa u bilo kom dijelu Crne Gore, preko partijskih aktivista, sa velikom vjerovatnoćom biti prenijeta građanima Tivta.

Upravo dok pišem ove redove stiže mi SMS poruka, nećete vjerovati, od Vlade Crne Gore: „Hvala na iskazanoj odgovornosti i solidarnosti. Zaštitite sebe, tako ćete najbolje zaštititi i svoje najbliže. #ostanidoma“

Na ovakav SMS se ne može odgovoriti, ali da može, onda bih napisao: Moja malenkost moli Vladu Crne Gore da ne diskriminiše građane čitavog jednog grada u borbi sa opasnošću od širenja korona virusa zarad bilo kojeg i bilo čijeg uskopartijskog interesa. Ako ne razmišljate logikom zaštite života građana, onda barem razmišljajte logikom Vlade koja ogroman dio svog budžeta puni prihodima od turizma. Nezamislive posljedice po već ugroženu turističku sezona bi imala pojava pandemije korona virusa u jednom turističkom gradu. #odložiizboreTivat

I na kraju ovog kratkog obraćanja da izrazim, u najmanju ruku, čuđenje ćutanjem tolikog broja nevladinih organizacija koje za svaku sitnicu imaju svoj stav, ali za ovo očigledno ugrožavanje čitavog jednog grada nemaju šta reći. Znam da vam za to niko neće platiti, ali barem jednom podignite svoj glas u zaštiti građana jednog grada i zahtijevajte što hitniji prekid ove licemjerne politike prema građanima Tivta. Svakim narednim danom opasnost je sve veća.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")