STAV

#UčiDoma: Radimo koliko možemo, a ne koliko moramo

Nastavnici, nezavisno od toga stoje li ispred kamera ili ne, koriste Google classroom, Tims, Zoom i mnoge druge elektronske platforme za održavanje redovne komunikacije sa učenicima
4607 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Novi koncept nastave na daljinu, popularno nazvan #UčiDoma, koji je osmišljen za svega 7 dana, u primjeni je nešto preko tri nedjelje. To je sasvim dovoljno vremena da sumiramo prve utiske i da zatražimo, ali i dobijemo prve povratne informacije.

A one su više nego pozitivne, ali ih uzimamo manje kao priznanje truda, a mnogo više kao konstruktivne smjernice za dalje unapređenje #UčiDoma inicijative, dok god bude trajala.

Naime, najveća vrijednost #UčiDoma projekta je očuvanje kontinuiteta učenja kod djece, što je uostalom i njegova osnovna funkcija. Međutim, ništa manje važna nije činjenica da ovaj projekat polako postaje simbol zajedništva struke u ovim teškim momentima. On je pokazao da prosvjeta nije tromi mehanizam koji ima višak vremena, a manjak odgovornosti. Naprotiv.

Prosvjeta se pokazala kao, iako veliki, istovremeno vrlo fleksibilan sistem koji ima toliko volje i znanja da može ne samo da bude sudionik promjena, već i jedna od ključnih pokretačnih snaga. Dakle: ne ministar prosvjete, ne Ministarstvo, već kompletan sistem. Svaki prosvjetni radnik u Crnoj Gori je prepoznao važnost specifičnog trenutka u kojem se nalazimo, preuzeo svoj dio odgovornosti i postao glavni izvor motivacije za najmlađe, ali i za one starije.

Nastavnici, nezavisno od toga stoje li ispred kamera ili ne, koriste Google classroom, Tims, Zoom i mnoge druge elektronske platforme za održavanje redovne komunikacije sa učenicima. Nesebičnim davanjem u ovim, više nego neobičnim okolnostima, djeci obezbjeđuju i zdravlje i znanje, a sve nas po ko zna koji put podsjećaju zašto u svakom, pa i u sistemu poremećenih vrijednosti u kojima je važnije “imati” nego “biti”, upravo prosvjeta i zdravstvo predstavljaju, ili bi makar trebalo da budu, temelj jednog društva i izvor njegovog nadahnuća.

Pokazatelji da se u ovom periodu zaista kvalitetno radi su i zvanični podaci koji nam govore da je #UčiDoma sadržaje na drugom kanalu TVCG samo prvog dana pogledalo 103 hiljade građana. Najveći broj gledalaca uz televiziju je bio u periodu od 8 do 14 časova, kada je u prosjeku svaki minut ove sadržaje pratilo blizu 20 hiljada gledalaca. Kanali #UčiDoma 1 i 2 takođe su bili u vrhu gledanosti. Što je još važnije, gledanost je u danima nakon toga ostala na izuzetno visokom nivou, što je u prosjeku oko 80 hiljada gledalaca.

Sajt www.ucidoma.me je do sada imao preko 200 hiljada posjeta, dok je YouTube kanal imao nevjerovatnih milion pregleda. Ti podaci dovoljno govore sami za sebe i ne treba ih dodatno pojašnjavati.

No, ove brojke ne uzimamo nikako drukčije do kao pokazatelj da smo uradili nešto što se zaista koristi, a to je ono što nam je najvažnije. Međutim, zbog toga nećemo upasti u samozadovoljstvo. Naprotiv.

Nijesmo zarobljeni sopstvenim uvjerenjima, zbog čega ni jedna konstruktivna sugestija neće proći neopaženo. Svakog dana ćemo činiti makar po jednu stvar za koju cijenimo da je bolja od jučerašnje.

Jedno od tih unapređenja jeste i nova mobilna aplikacija #UčiDoma za sve operativne sisteme i uređaje. Njome smo, još jednom, pokušali da olakšamo pristup sadržajima za učenje na daljinu.

Međutim, ni tu nećemo stati. Već smo pripremili projekat kojim ćemo konkurisati kod Centralnoevropske inicijative, a u vezi sa unapređenjem portala #UčiDoma. Cilj je da se u Portal integrišu rješenja koja podrazumijevaju interakciju nastavnika sa učenicima. Ukoliko projekat bude odobren, imaćemo jednu potpuno inoviranu platformu, koja je ogroman skok u odnosu na postojeće rješenje.

Navedena unapređenja nijesu proizvod pritiska već iskrenog entuzijazma, jer ako ne budemo gledali koliko moramo, već koliko možemo, napravićemo velike iskorake.

Da je zaista tako govori i istraživanje IPSOS-a, koje je realizovano uz podršku UNICEF-a, a koje nam je pokazalo da je preko dvije trećine građana makar jednom gledalo #UčiDoma kanal, dok je preko 80% ispitanika zadovoljno #UčiDoma projektom.

Ocjenjivanje, maturski ispiti i sva druga otvorena pitanja su naš dalji fokus i vjerujem da ćemo brzo biti u prilici da javnost informišemo i na tu temu.

Dakle, efikasnost, praktičnost i dostupnost sadržaja je osnovna ideja #UčiDoma nastave i svega što radimo. Zato se, onda kad smo pokretali inicijativu, nijesmo zadržali na postavljanju materijala na veb stranicu i youtube kanal, već smo prešli na televizije.

A onda kad smo započeli pregovore sa TV operatorima i televizijama da bismo obezbijedili kanale za emitovanje lekcija, opet je ključno bilo da su ti kanali dostupni svakom djetetu, nezavisno od toga koje usluge kog TV operatora to domaćinstvo koristi. Nastava na albanskom jeziku je, opet, bila još jedan pokazatelj odgovornog odnosa države prema individualnim potrebama svakog učenika.

Drugim riječima mi, zajedno sa partnerima, zaista dajemo sve od sebe da, ne samo obezbijedimo materijal za učenje koji će biti dostupan svima, već i olakšamo načine dolaska do tih sadržaja. Za takav cilj nam neće biti teško da napravimo bilo kakav dodatni napor, ni sad ni ubuduće.

Preko 100 nastavnika koji su sa nama snimili već nevjerovatnih 800 i više predavanja; stručne škole koje su same za sebe uradile više stotina predavanja iz stručnih predmeta i postavile na svoje YouTube kanale; sve kompanije i institucije kojima smo se obratili - pokazali su nam da kucamo na otvorena vrata. Nije bilo osobe ili privrednog subjekta čiju smo ruku podrške tražili, a koji su se oglušili na taj naš poziv. Time su nas uvjerili da su položili ispit solidarnosti i društvene odgovornosti, a prije svega ispit ljudskosti.

Šta to znači? Znači da nas je kriza “gurnula” nepripremljene u ovu priču, ali je, kako to često biva, početni strah prevladan voljom za opšti interes. I tako smo iz nečeg lošeg dobili dobro. Dobili projekat koji će, bez sumnje, u izmijenjenom obliku nastaviti da živi i bude značajna podrška obrazovnom sistemu.

To znači i da pred sobom imamo jedan novi ambijent, u kome nije sramota pogriješiti, već ne učiniti ništa. U kome se altruizam podrazumijeva, a nadgornjavanja razne vrste stavljaju po strani.

Mi smo danas, kao i većina drugih, država u kojoj je glavno interesovanje ono što je uvijek i trebalo da bude: zdravlje, obrazovanje i briga za najugroženije.

Zato sam i kao ministar i kao čovjek ponosan što je resor na čijem sam čelu dio društvenih promjena. Ne samo zbog #UčiDoma projekta, već zbog ukupne promjene društvene atmosfere i javnog diskursa, u kome je sve loše i periferno stavljeno tamo gdje mu je mjesto. Zbog atmosfere u kojoj se djeca ne obrazuju samo u školi, već ih vaspitava čitavo društvo ovakvim svakodnevnim djelovanjem koje je za ponos, a koje djeca oponašaju. A društvo koje djecu vaspitava ne riječima nego sopstvenim djelima, može se nadati samo dobru.

Hvala prosvjeti i svima sa kojima ovih dana zajedno pokazujemo šta znači zdrav razum, zdrav duh i solidarnost. Oni će nas voditi kroz ova vremena.

Kad ovaj teški momenat prođe, valjalo bi da ga se, tek ponekad prisjetimo. Pomoći će nam da postavimo prioritete onako kako to sada sa lakoćom činimo. A znati šta je u životu važno, najveće je postignuće.

Autor je ministar prosvjete u Vladi Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")