KOSMOS ISPOD SAČA

Ostanite Kuči

Rijetko kad bljesne kakav prirodan i spontan bratski potez među narodima, ali istinska prijateljstva i dalje postoje, čuvaju se bez obzira na politikantstva i igranke zavađanja
8746 pregleda 16 komentar(a)
Marko Miljanov, Foto: Wikimedia Commons
Marko Miljanov, Foto: Wikimedia Commons

Da li je junaštvo čuvati sebe od drugoga ili drugoga od sebe, ili je čojstvo čuvati drugoga od sebe ili sebe od drugoga? Iako naizgled opštepoznata, misao Marka Miljanova zaista djeluje kao brzalica i spotaknu se o nju svi političari, LGBT glasnogovrnici i nacionalisti, ko god krene pred mikrofon i kameru “na prečac“ da citira Marka Miljanova zbuni se, ne zna da li prvo ide red junaštva, pa red čojstva, i ovo “drugoga od sebe i sebe od drugoga“ nije lako izgovoriti javno, osim ako se izgovara direktno iz srca.

Pišem ovaj tekst svjestan detalja iz zdravice Vojvode Maša u kojoj se s pravom kaže: “Sačuvaj me Bože... hvale kučke“. Ali počesto se desi da historičar Andrijašević pljucne Njegoša kako je za svoj interes zajmio pare po svijetu, a ima i istoričara koji po Marku Miljanovu ošinu sa željom da mu umanje ulogu. Ali im misli koje i dalje traju, stihove i mudrosti oduzeti ne mogu. Tu je kvaka, tu svi pljuvači zapnu.

Svi Kuči i Crnogorci i Srbi mogu biti ponosni na podatak koliki je dio “Primjera čojstva i junaštva“ posvećen herojstvu Malisora i što bi se današnjim korektnim diskursom reklo “pripadnicima manjinskih naroda“. Na to mogu svi biti ponosni, naročito što se to danas rijetko praktikuje, jer se manjine najčešće zloupotrebljavaju u predizbornim kampanjama ili služe kao bauk kojim se prepada glasačko tijelo. Rijetko kad bljesne kakav prirodan i spontan bratski potez među narodima, ali istinska prijateljstva i dalje postoje, čuvaju se bez obzira na politikantstva i igranke zavađanja.

U vrijeme kad su pojedini mediji forsirali vijest kako Tuzi imaju neke sulude pretenzije ka teritoriji Kuča, bilo je nekih koji su se na to upecali, bilo je i “navodnog“ iscrtavanja uvredljivih grafita na račun Albanaca po Kučima. Ali ako bacite pogled na font, na preciznost ispisanog, da se vidjeti da je to proizvela vješta ruka, neka “fabrika“.

Treba imati na umu da još od kad se zatvorila fabrika aluminijskih felgi na Ubli’ (Kuči obično to izgovaraju spojeno “naUbli“), fabrika u Kučima nema, naročito ne takvih koje bi proizvele tako prefinjene grafite. Bilo je svakakvih grafita u Kučima, ali su obično ispisivani krečom, masnim cokom i kakvom olinjalom četkom, nikako sprejem, precizno preko savršno isprintane matrice.

Jednu informaciju objavili su mediji, a prošla je bez pompe. Fond za razvoj Kuča koji se zove nikako drugačije do “Marko Miljanov“, uplatio je 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela. Ali je Fond za razvoj Kuča takođe uplatio i 5.000 eura opštini Tuzi, a na uplatnici u rubrici “svrha uplate“ upisano je “donacija za hranu“. Tu je i plavi pečat sa likom Marka Miljanova. E to su primjeri!

Stoga treba još jednu misao Marka Miljanova učiti napamet i praktikovati. Ta misao kao da je pisana 2020. godine za potrebe Instituta za javno zdravlje, a glasi:

“Jer se čoek uvijek na malu stvar pokažuje kâ i na veliku. Koji i mala dobra čini, on će i velika kad mogne. Za mala dobra velika mu fala...“