STAV

Tri puta “vis major”

Turistički radnici ne smiju ovu sezonu 2020. otpisati i prije nego je započela. Moramo se ponovo boriti i izboriti kao što smo to uradili i nakon zemljotresa 1979. i nakon ratova iz 90-ih godina
1386 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vijesti, Savo Prelević
Budva, Foto: Vijesti, Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2020. 11:07h

Turizam i korona virus - kako dalje?

Analazirajući svoje 50-godišnje kontinuirano i aktivno bavljenje inostranim turizmom, prvenstveno sa njemačkog govornog područja, lako sam nažalost došao do jednog zastrašujućeg podatka, da je crnogorski turizam, za samo četiri poslednje decenije tri puta pogodila “vis major” (viša sila). Prosto nevjerovatno, ali nažalost istinito!

Prvi slučaj je bio razorni zemljotres od 15.04.1979. (u 07:20 h), koji je Crnu Goru koštao preko 100 ljudskih života, razrušenih starih gradova na primorju (Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Perast...) a o uništenim hotelima na crnogorskoj obali da i ne govorimo.

Crnogorski turizam je te 1979. godine dotakao samo dno ponora, dublje teže i gore se nije moglo ići.

Još uvijek se jako dobro sjećam jednog detalja, kada sam prateći njemačke novinare, te 1979, kroz ruševine starog grada Kotora, morao da prevodim izlaganje Jovice Martinovića, dugogodišnjeg direktora Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika - vrhunski ekspert je, između ostalog, rekao: “Pošto u Starom gradu Kotoru skoro svaki kamen predstavlja kulturni spomenik, ta će obnova trajati decenijama...” Niko mu tog momenta nije mogao povjerovati, ali se ispostavilo da je, nažalost, bio sto odsto u pravu.

I tada (1979) smo se borili i izborili, uz izdašnu pomoć Jugoslavije, pa je naš turizam, već 1984/85 doživio pravi turistički bum. A 1987. je bila najuspješnija turistička godina u istoriji crnogorskog turizma, sa blizu 11 miliona noćenja, tačnije 10.823,867.

Drugi slučaj “vis major” su bili ratovi u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu, NATO bombardovanje, embargo... ponovo je crnogorski turizam doživio pravu katastrofu. Posle svega nabrojanog, tada nam je trebalo još pune 23 godine da dostignemo nivo noćenja iz rekordne 1987. godine. Opet smo se borilli i izborili. Koliko god je turizam osjetljiv na sve veće promjene (krize), toliko je on i žilav, izdržljiv i oporavljiv.

A šta reći za treći slučaj “vis major” - pandemiju korona virusa?

Prevodeći “Uslove za putovanje” iz njemačkih kataloga od velikih turoperatora TUI, Neckerman, Yugotours..., naišao sam na “usanzu”(poslovno pravilo) kojom organizator putovanja garantuje gostu da snosi svu odgovornost za puni aranžman putovanja: let, transfer, hotelski smještaj... Ali ovo pravilo ne važi u slučaju zemljotresa, poplava, pandemije, ratova...

I protiv treće “vis major” ćemo se morati boriti i izboriti.

Ali turistički radnici ne smiju ovu sezonu 2020. otpisati i prije nego je započela. Moramo se ponovo boriti i izboriti kao što smo to uradili i nakon zemljotresa 1979. i nakon ratova iz 90-ih godina. Uz efikasnu podršku, makar to bilo i zaduženje Vlade, nema smanjenja plata i otpuštanja turističkih radnika, jer bi nam se to sigurno vratilo kao bumerang. S obzirom na to da turizam čini 24% BDP-a Crne Gore, Vlada mora obavezno da pronađe mogućnost da sada pomogne turizmu, da bi on - kada se oporavi - pomogao Vladi pri punjenju budžeta.

Autor je bivši direktor Turistitičkog saveza Jugoslavije u Dizeldorfu

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")