komentar nedjelje

Korona izbori

Zbog efekta okupljanja oko jarbola u krizi, čemu su podložna skoro sva društva, rejting DPS-a je sigurno sada koji procenat bolji nego što je bio mjesecima unazad. DPS sada ima samo dvije nepoznate - litije i međunarodni faktor
13917 pregleda 38 komentar(a)
Aplauz za predsjednika u Nikšiću, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Aplauz za predsjednika u Nikšiću, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 03.05.2020. 08:32h

Kada je Duško Marković na ulazu u skupštinsku salu, u društvu Branimira Gvozdenovića pod zaštitnom opremom, pitao jednog od doajena crnogorskog parlamentarizma zašto ne nosi masku i rukavice, ovaj je odgovorio:

“Vi ste navikli 30 godina pod maskom i sa rukavicama. Meni to nikad nije trebalo“.

Tako je DPS pod maskom uveo neustavno vanredno stanje u Crnu Goru.

Pod maskom su dobrotvori postali Statis, Pua, Šinavarta i “Bemax” ekipa, iako svaki zaposleni u Crnoj Gori izdvaja 11 odsto bruto mjesečne zarade za zdravstvo. Ili, 84,5 eura mjesečno, ako prima prosječnu platu od 524 eura. Odnosno, skoro dvije zarade godišnje. Marković se, bez rukavica, zahvalilo. Ostalo je Đukanović da im podijeli ordenje.

Onima koji imaju koeficijent inteligencije veći od broja obuće koju nose, može da podijeli bensedine. Posebno poslije onog aplauza dijela medicinskih radnika u Nikšiću.

Onih istih kojima je, bez maske, marta 2016. rekao da bi ljekari između sebe morali doći do odgovora zašto su danas manje uvaženi u društvu, nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina. Procijenio je tada i da nije neravnomjerna zarada ako pomoćnik ministra ima 600 eura, a start ljekara u KBC-u je 685 eura. Njegova Vlada je zdravstvu poručivala da se spremi za javno-privatno partnerstvo.

Marković sada bez maske uskače u populizam i herojima našeg doba povećava aprilske plate za 15 odsto.

Ali, vratimo se maskama i aplauzu.

I postavimo dilemu - da li DPS, pod maskom brige za zdravlje stanovništva i bez rukavicama poharanom ekonomijom, vaga da nas iz karantina izvede gole, ili u papučama i kupaćem, na izbore, negdje u julu.

Uz prosto obrazloženje - bolje sada, nego čekati drugu polovinu septembra i oktobar, kada je redovni rok, i mogući novi talas epidemije, što bi s obzirom na mogućnost odlaganja izbora značilo i formalnu ustavnu krizu.

Iako smo odavno u ustavnoj krizi - sa ubijenim parlamentom, trećim mandatom predsjednice Vrhovog suda, nelegitimnim predsjednikom ili predsjedavajućim Ustavnog suda, v. d. stanjem VDT-a i Sudskog savjeta, partijski pokorenim javnim servisom, ASK-om ili AZLP-om.

Uz to, tokom ljeta će biti održani izbori u Srbiji, Makedoniji i, po svemu sudeći, Hrvatskoj.

Zašto i kod nas ne bi mogli biti negdje u julu - 60 dana je rok od momenta raspisivanja - održani parlamentarni izbori, zajedno sa onim lokalnim u Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a možda i Budvi gdje se vlast sada - slučajno ili ne - dobro ljulja. Partijski razlozi su tu vrlo jasni.

Zbog efekta okupljanja oko jarbola u krizi, čemu su podložna skoro sva društva, rejting DPS-a je sigurno sada koji procenat bolji nego što je bio mjesecima unazad.

Nekoliko hiljada, moguće odlučujućih birača iz dijaspore koja mahom glasaju za DPS i BS vjerovatnije će u julu biti u Crnoj Gori, nego na jesen, posebno ako krene novi talas epidemije.

Opoziciji su svezane ruke, što u ovakvim krizama nije neuobičajeno. DPS sada ima samo dvije nepoznate - litije i međunarodni faktor. NKT može još dugo držati zabranu masovnih javnih okupljanja, ali je raspisivanje izbora sa mjerama NKT-a problematična stvar, sa mogućim efektom bumeranga.

Druga nepoznata je reakcija EU, koja je crnogorskom društvu do sada stavila na raspolaganje više novca nego Vlada Crne Gore, čime je jasno pokazala da se nije odrekla Crne Gore, niti politike proširenja.

Međutim, dilema je da li će EU sada imati snage da se bavi poznatim izbornim prestupnikom, jer ima i drugih koji traže takvu “pažnju”. Poput brata Vučića, koji je navukao bijes zapadnih centara zbog brata Sia.

Još 1895. godine američki senator Mark Hana je rekao: “Dvije stvari su važne u politici. Prva je novac, a druga… Drugu sam zaboravio”. Vlada će navodna sredstva za likvidnost, i kako se već sve zovu naše pare u zvaničnim dokumentima, dijeliti u junu i julu. U septembru se podvlači crta kakva je bila turistička sezona, koliko je novca stiglo iz dijaspore i od pomoraca, što su naše najbolje izvozne grane.

Između tih, i malo kome dostupnih podataka o protoku keša, DPS će uskoro morati da skine masku i odluči kada mu više odgovaraju izbori.

Zrelo. Na talasu korone.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")