STAV

Šta čeka Crnu Goru?

Više je nego jasno da se Crna Gora ove godine bori za ekonomski opstanak, prije svega, i da to treba da bude prioritet

5321 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prije svega, čeka nas jedno od najtoplijih ljeta u posljednjih 25 godina, prema riječima meteorologa Dušana Pavićevića. AccuWeather u svojoj dugoročnoj prognozi za južni Balkan takođe predviđa izuzetno toplo i sušno ljeto.

Temperatura i vremenske prilike ipak neće zavisiti od pandemije korona virusa, ali hoće život građana. E sad može se samo zamisliti šta bi značilo, za slučaj da epidemija virusa u Crnoj Gori ponovo uzme maha, i da se ne može na plaže, jezera, rijeke, na temperaturama od 40 Celzijusa, nego sjedidoma i drži distancu.

Zato je narednih par nedjelja možda i ključno u suzbijanju ove epidemije u Crnoj Gori, a vjerovatno i pandemije na svjetskom nivou. I zato ogromna odgovornost leži na svim javnim i masovnim okupljanjima, bilo da se radi o vjerskim praznicima i litijama, ili proslavama državnih praznika. Ako je država dovoljno organizovana, i ako se poštuje od strane građana, onda će se poštovati i preporuke o fizičkoj distanci, maskama i ostalim zaštitim mjerama od korona virusa, bez izuzetka.

Ovako, kao proteklih dana, rizikuje se da se ponovo pojave slučajevi sa infekcijom, kao što je slučaj u drugim zemljama gdje je infekcija ponovo eskalirala, a onda u pitanje se dovode svi dosadašnji napori i cijela turistička sezona.

Nije nerealno očekivati da, ako ne bude više inficiranih i nakon što i posljednji inficirani pacijent ozdravi, turistička sezona krene i ostvari dobar dio turističkih prihoda koji su do prije svega par nedjelja bili nezamislivi. A u tom slučaju vjerovatno ni pad CG bruto proizvoda ne bi bio 9% u ovoj godini, kako sada predviđa MMF, već možda upola manje, dok je u nekom još povoljnijem scenariju razvoja situacije moguće tek neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Iz prethodno navedenog više je nego jasno da se Crna Gora ove godine bori za ekonomski opstanak, prije svega, i da to treba da je prioritet, a ne crkveno-imovinska problematika. Bojim se da ako svijet opet obiđu slike masovnih okupljanja u Crnoj Gori i prisustvo policije na ulicama, makar i ne bilo sukoba i incidenata, sama ta slika šalje poruku da tenzije postoje i da se turisti ne osjećaju komotno da ljetuju u toj državi, makar ona bila i corona free.

Dakle, prioritet Vlade mora da bude opstanak građana, a samim tim i Crne Gore kao države. Ako u Crnoj Gori žive ljudi koji nemaju da kupe hljeb i lijekove, nije ozbiljno, nije humano, baviti se crkvom i istorijom. Osim ovih najugroženijih, ugrožena su sva domaćinstva čija su mjesečna primanja manja od iznosa potrošačke korpe, a takvih ima puno, možda i 30 % građana Crne Gore. Vlada ne bi trebalo da posmatra ovaj problem kao tuđi već kao svoj - i to prioritetni. I ne bi trebalo da ovaj dio građana tretira kao nesposobne i nebitne, jer se nisu snašli, a kako se često može steći utisak. Niti da očekuje od građana da idu vani, da žive i rade, jer to često nije alternativa niti opcija. Inače bi većina otišla, pretpostavljam.

Moj lični utisak je da vlast igra na kartu moći kako bi zadržala stare i privukla nove glasače sa očitom porukom: “Možemo da radimo što nam je volja, mi smo jedina opcija za život u ovoj državi. A ko nije za nas, može slobodno da se seli”.

Ipak, svaka vlast, pa i ova u Crnoj Gori, nije tu radi sebe već radi naroda i organizacije države. Jedino tada se Vlada može nazvati odgovornom - kad su joj prioritet svi građani i poboljšanje uslova života svih, kao i smanjenje korupcije istovremeno, a ne „kada koristi poziciju moći u svrhu zadovoljenja sopstvenih interesa“, kako to nedavno reče ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajnke. Ono što je ambasadorku posebno iznenadilo i zabrinulo, utisak je, jeste to da „prema anketama gotovo 90% građana Crne Gore vjeruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je još više zabrinjavajuće, 60% njih vjeruje da je korupciju nemoguće iskorijeniti”.

Ne sumnjam u dobronamjernost ambasadorke Rajnke, koja je u stvari ukazala na probleme i jasno poslala poruku da je ovo, moguće, tek početak ozbiljnih ekonomskih iskušenja koja čekaju Crnu Goru tokom narednih mjeseci, a da je najugroženiji onaj najsiromašniji dio stanovništva i da mu treba pomoći.

A šta to čeka Crnu Goru? Nije pretjerano reći da je čeka jedna “bitka na Sutjesci”, prije svega na ekonomskom planu. Treba se probiti iz obruča, a trebaće i jedan Sava Kovačević, da se žrtvuje.

Ovaj put, na sreću, Sava, žrtva, ne mora da bude pojedinac, čovjek. To može biti i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tako da se primjena zakona odloži na period od godinu dana, dok se pandemija korona virusa obuzda i dok Crna Gora stane na noge, nakon krize. A tokom tog perioda dvije strane da pokušaju da nađu kompromis kroz pregovore, bez litija i tenzija. A ako se nastavi kao prethodnih dana, i mjeseci, jedni “ni za jotu”, a drugi “ni za milimetar”, sa svim zapaljivim izjavama i prijetnjama, ostade Crna Gora na Sutjesci, za sva vremena… ne probi obruč.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")