KONTRASTAV

Biblioteka je više od bibliotekarskog ispita

1868 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Foto: nb-cg.me, Foto: nb-cg.me
Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Foto: nb-cg.me, Foto: nb-cg.me

Reagovanje na tekst „Bači kulturu da se igramo“, autora Petra Glendže, Vijesti, 1.6.2020.

Već oguglao na „visokoumne“ uradke koji se bave mnome ne bih se oglašavao ni povodom nemaštovitih ogovaranja nekog mladića željnog medijske pažnje da nije nekoliko činjenica sa kojima želim da upoznam javnost.

Kada sam stupio na dužnost direktora NBCG „Đurđe Crnojević“ čekao me niz poslova koje sam, shodno zakonskim propisima, morao da završim. Među njima i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji je prije mog dolaska rađen 12 godina. Zatekao sam situaciju u kojoj su se na rukovodećim mjestima nalazili isti ljudi 15, 20 ili više godina što je Biblioteku pretvorilo u niz zatvorenih sistema i onemogućavalo ostalim zaposlenim da napreduju i doprinesu boljem radu Bilioteke. Kadrovske promjene koje sam najavljivao na sjednicama Savjeta i Stručnog vijeća obavio sam po završetku pomenutog Pravilnika što se već pokazuje ispravnim. Sve je urađeno u skladu sa zakonom, ali pojedine kolege toliko su se saživjele sa šefovskim mjestom među kojima je i majka autora tračarskog teksta koja je punih dvadeset godina bila rukovodilac jednog odjeljenja. Napominjem da koleginicu veoma cijenim, ali u cilju boljeg rada Biblioteke i u skladu s novim Pravilnikom napravio sam određene izmjene.

Otuda srdžba ovog mladića koji me konstantno vrijeđa po društvenim mrežama pokazujući visok stepen nevaspitanja što me žalosti pošto je riječ o mladom čovjeku kod koga je očita želja da bude prisutan u javnosti makar kao statista na raznim političkim protestima. Radovalo bi me da se autor teksta usmjeri na lično stručno napredovanje i da zaista postane istoričar kako se godinama unazad potpisuje iako je riječ samo o diplomiranom profesoru istorije.

Pažnja javnosti ne dobija se neutemeljenim blaćenjem ljudi. Jedina istina iz teksta jeste da ja nijesam bibliotekar, ali biblioteka je mnogo više od bibliotekarskog ispita. Biblioteka, pored ostalog, podrazumijeva kreativnost, višestruko književno i teorijsko obrazovanje, a pisci na čelu biblioteka nijesu nikakva novina. O neraskidivoj vezi književnika i biblioteka govore Borhes, naši susjedi Laslo Blašković, Sreten Ugričić, Ismet Ovčina, i tako redom koji su rukovodili ili dalje rukovode bibliotekama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")