kosmos ispod sača

Mirna Budva?

Toliko su moćni i sposobni, uigrali su se i postali su majstori svog zanata. Dok ne vide dno ne staju

10655 pregleda 121 reakcija 16 komentar(a)
Detalj iz crnogorske prijestonice turizma, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz crnogorske prijestonice turizma, Foto: Vuk Lajović

Čini mi se, kad bi preselili čitav DPS sa svojim satelit partijama u Švajcarsku, ta prebogata zemlja bankrotirala bi za tri mjeseca!

Toliko su moćni i sposobni, uigrali su se i postali su majstori svog zanata. Dok ne vide dno ne staju. Kad u septembru budžet lišen turizma presuši, kad kasa prazno zazveči, vjerovatno će početi da jedu narod ili jedni druge. Čekamo taj rijaliti.

Odavno tu nema ideologije; DPS je firma. Kad već ta firma traje trideset godina, vrijeme je izbaciti iz naziva sve suvišno. Kao što predsjednika svi zovu “šefe“, kao što su prešli sa ćirilice na latinicu u logotipu, nema potrebe za ovim “demokratska“ i “socijalista“ u nazivu, dovoljno je samo Partija. Kad bi na dnevniku umjesto “Demokratska partija socijalista“ govorili samo “Partija“, svima bi bilo sve jasno. Znali bi i ekipa iz SD, Pozitivne i Liberlane da kad se kaže Partija, da se to odnosi i na njih, jer jedan je vođa i jedan je kazan. Valjda misle da imaju moći kao dvojac iz filma “Man in black“ pa da mogu da nas blicnu nekim uređajem da zaboravimo na Maroviće. Na činjenicu da ptica nije mogla da proleti iznad Budve a da se njima nešto ne inkasira, a Marovići, pa oni su bili svi u Partiji. Visoko su letjeli, tik uz šefa! Zato se sad toliko trude oko Budve, bezočno lažirajući posljednjih trideset godina. Sad je odjednom Krapović na tapeti?

Zar pored tolikih medenica i stankovića, pored našeg Eliota Nesa poznatog kao Katnić, zar pored takvih divova pravosuđa koji budno prate što rade svi mimo partije i klanova, kako je moguće da su se tek sad sjetili Krapovića? Ili nije bilo moguće da mu se nešto spakuje sve do sad, pitanje je sad? Krivi su snimci. Jer, “stara škola“ previdjela je društvene mreže. Misle da je moć RTCG i Dnevnika i dalje jača od Vibera, Tvitera, Facebook-a, Instagrama, WhatsApp-a. Navikli su se na devedesete, da im može sve proći.

Što je bilo na dnevniku, to je bila jedina istina. Sada je druga priča, sve je viralno za tren, vidjeli su da je narod širom Crne Gore još prije dnevnika vidio snimke, da se vidi ko ispaljuje suzavac i u kom pravcu, ko na jaja odgovara suzavcem, ko momku ne da telefon, ko neće da se legitimiše a nije u uniformi, ko gura cure u Baru, ko privodi redom u Podgorici, ko šutira ljude koji leže na podu okrenuti licem ka dolje. Vidjelo se i da ima momaka koji bacaju petarde na policiju, bilo je i kamenica. Ali ništa ne opravdava brutalnost. Na to ne smijemo biti slijepi. Imitiranje sljepila može učiniti da avanzujete u službi ili dobijete kakvo visoko mjesto u nekom ministarstvu, ali zapitajte se šta sve morate da progutate i da li je vrijedno! Da li je prijatno?

Teško je biti policajac u Crnoj Gori, državi koja ima najviše policajaca po glavi stanovnika u Evropi, duplo više od prosjeka, čak 800 policajaca na 100 000 stanovnika. Moraju ti ljudi da zarade plate, pa misle ako mlate narod biće plate. Budva je pokazna vježba, kako se trenira strogoća, kako se vrši apsolutna vlast u 2020. godini u sred Evrope. Kako se kontroliše jedini preostali kazan. Može li britvom primiriti Budva, je li Britva?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")