STAV

Pranje ruku

Nadležni koji upravljaju krizom, još uvijek slave pobjedu nad prvim talasom korona virusa, ponavljajući priču da „moramo da se naviknemo da živimo sa koronom“, jer se „zdravlje brani ekonomijom“. No, korona nemilosrdno razara i ekonomiju i zdravlje građana

3493 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Crna Gora je „lider u regionu“ po broju političara i političkih partija po glavi stanovnika, po dužini vladavine jedne partije, po stopi javnog duga, po broju euro milionera u odnosu na ekonomski razvoj i broj ekstremno siromašnih građana, po broju državnih organa u v.d. stanju, po broju nezamjenjivih i funkcionera “opšte prakse”,... itd.

Nakon što smo, timski i uspješno, savladali prvi talas epidemije korona virusa i bili jedina corona free država u Evropi, u najezdi novog talasa postali smo “lider u regionu” po broju inficiranih na 100.000 stanovnika. Na žalost i na brigu svih građana Crne Gore!

Živeći neizvjestan život, u strahu i haosu, nastojimo da opravdamo „pokretanje ekonomije“, jer su isto uradile i druge države u Evropi. No, problem je u tome što je naša trodecenijska vlast crnogorsku ekonomiju svela na turizam, ugostiteljstvo, tajkunsko građevinarstvo, igre na sreću i tome slično.

Željeli smo strane turiste, što je podrazumijevalo otvaranje granica, pažljivo i restriktivno. Turistički poslenici prizivaju domaće turiste, jer stranih nema. Države EU zatvaraju granice prema Crnoj Gori, a naši građani zapali u ekonomsku bijedu. Niže cijene hotelskog smještaja ništa ne znače. To što su mnogi hoteli sa Fondom PIO potpisali ugovore za ljetovanje penzionera na rate, više je nehumano nego pohvalno, jer stariju populaciju ne treba izlagati riziku od infekcije!

Nadležni koji upravljaju krizom, još uvijek slave pobjedu nad prvim talasom korona virusa, ponavljajući priču da „moramo da se naviknemo da živimo sa koronom“, jer se „zdravlje brani ekonomijom“. No, korona nemilosrdno razara i ekonomiju i zdravlje građana. Zdravstveni sistem je preopterećen, iako NKT-ovci pričaju da su spremni dočekali novi talas. Svi su jednoglasni u stavu da “sve zavisi od građana“, koji moraju poštovati preporuku “Distanca - Ruke - Maska”. Da li to oni, u nemoći, dodatno “peru ruke”?! Navikavamo se na puku statistiku kao u doba sezonskog gripa 2018/2019, koji je odnio 31 ljudski život.

Još slijede i parlamentarni izbori. Politika iznad zdravlja i ekonomije! Tačno je da će pandemija potrajati, ali su tačne i tvrdnje mnogih partija, NVO i građana da je u postojećim uslovima nemoguće organizovati po zdravlje bezbjedne izbore. U nedorađenom dokumentu o postupanju svih aktera u vrijeme izbornog procesa, koji je objavljen u medijima, mnogo je toga što se ne može ni doraditi ni prilagoditi, jer se radi o složenoj materiji u složenim uslovima. Svima je poznato da je oko 100.000 birača starije od 65 godina, pa se postavlja pitanje njihove i ne samo njihove bezbjednosti na biralištima. Skidanje maske radi identifikacije može da bude kobno, a čin je ponižavajući, kao i pravo biračkog odbora da osluškuje “ko kako kašlje”. Boravak u glasačkoj kabini nosi opasnost od infekcije, kao i čekanje ispred biračkog mjesta. Ko god da plati olovke, dobro je da svako ima svoju, jer korišćenje iste (kao u bankama i pošti) nije uputno.

I kada bi postojala mogućnost da se ispred svakog biračkog mjesta instalira dezinfekcioni tunel, a članovi biračkih odbora, posmatrači i ostali da se testiraju na koronu, opet bi postojao rizik od širenja infekcije u toku procesa glasanja.

Očigledno nekome odgovara da budemo “lider u regionu” po malom odzivu birača na predstojećim korona izborima?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")