STAV

Sezona izbornih prevara

Ako i naredne izbore dočekamo sa istim naivnim shvatanjem da se izbori kradu mjesec dana prije i poslije održavanja, zaslužili smo da nas pokradu i u sezoni i van nje

5603 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ovo su drugi parlamentarni izbori otkako su na snazi zakonska rješenja o ograničenjima upotrebe državnih sredstava u izborne svrhe koja vrijeđaju zdrav razum.

Šesta godina zaredom kako se protiv partijske zloupotrebe budžeta borimo tako što svi organi moraju u kratkom periodu prije i poslije izbora objavljivati podatke o budžetskoj potrošnji.

Dvije su ovdje uvrede. Prva je shvatanje da je politička korupcija sezonska pojava. Po ovom tumačenju, podatke o potrošnji treba objavljivati samo tokom ova tri mjeseca iskušenja, a tokom ostatka mandata Vlade nema šta da gledamo. Mimo ova tri mjeseca, nema objavljivanja podataka - ako ih hoćete morati slati zahtjev, čekati, plaćati, tužiti se i žaliti sve dok ne zaboravite šta ste uopšte tražili.

Druga uvreda je način objavljivanja. Loš zakon je još gore sproveden, pa se budžetski podaci objavljuju gdje i kako kome padne na pamet. More dokumentacije rasuto po stotinama različitih internet stranica, u različitim formatima i strukturi. Džaba vam i da znate ponešto o budžetu, teško se snaći - svaka institucija ima svoju formu analitičke kartice koju treba dešifrovati. Neko objavljuje i zatamnjuje izdatke, neko umjesto primaoca stavlja ime banke pa ne znate ko je dobio novac, neko možda izostavlja transakcije, nećemo znati jer niko ne provjerava sadržaj.

Jedno u nizu suludih rješenja koja svjedoče o sasvim naivnom i pogrešnom shvatanju političke korupcije. Tu je i zabrana da Vlada daje socijalnu pomoć iz tekuće budžetske rezerve u toku izborne godine. To znači da je mimo izborne godine u redu da uži kabinet Vlade bez nadzora dijeli novac kome hoće? Ili kad isti zakon kaže da u toku izborne kampanje, službena vozila treba koristiti samo u službene svrhe. Poslije kampanje, pravac na more sa CG i MN tablicama? Sličnih besmislica ima i kod zapošljavanja, otpisa dugova, nivoa potrošnje.

Zloupotreba budžeta u partijske svrhe, kao ni druge forme političke korupcije, nije sezonska pojava - ako je ima, onda je stalna i budžet moramo čuvati sve četiri godine mandata vlade.

Jedna ideja za buduću Vladu – jedinstvena baza podataka svih budžetskih transakcija tokom godine ažurira se redovno, vidite ko je kome i koliko platio, za koju svrhu. Možete da filtrirate - da vidite na primjer, ko najviše troši za reprezentaciju, ugovore o djelu, u kojem periodu godine, ili na šta tačno Nacionalna turistička organizacija misli kada troši na liniji “ostalo”. Možda još jedan klik i skidate dokumentaciju, fakture, ugovore.

Kakav bi to bio alat, za sve nas. Možda i ljudi u upravi primijete neke trendove koji im se ne sviđaju i koje bi zaustavili. Kao što su skoro primijetili visoke plate u javnim preduzećima ili probleme u dodjeli stanove, pa su se zainteresovali (još čekamo da nešto i urade). Možda nešto vide i u ovim transakcijama, a možda vidimo i mi ostali, pa ih upozorimo.

Umjesto sadašnjeg privida da se nešto radi, nove parlamentarne izbore moramo dočekati sa sistemom objavljivanja svih budžetskih transakcija tokom godine, redovno i centralizovano. Mali korak za upravu, a veliki za građane, od kojeg mogu slijediti samo dobre stvari. Valjda je jasno da i socijalna davanja, otpise dugova, zapošljavanja moramo pratiti tokom cijelog mandata da ne bi bili zlopotrijebljeni – kroz jaku kontrolu ili potpunu otvorenost – inače nam džaba sve što ćemo gledati tokom izborne kampanje.

Ako i naredne izbore dočekamo sa istim naivnim shvatanjem da se izbori kradu mjesec dana prije i poslije održavanja, zaslužili smo da nas pokradu i u sezoni i van nje.

Autor je istraživač u Institutu alternativa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")