STAV

”Corona free” autogol - drugi dio

Porazno je što se iz džepova građana Crne Gore finansira neznanje Nacionalne turističke organizacije. Tender od 500.000 eura je sitnica u odnosu na propuštene prilike. Ovo se zove pucanj u crnogorski turizam

12004 pregleda 70 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Istina je da korona razara globalni turizam, ali je takođe činjenica da Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) razara crnogorsku ekonomiju. Indoktrinirani NTO čelnici, umjesto da se bave turizmom, bave se politikom. Prazne plaže i planine, prazni avioni, crnogorska destinacija koju je progutao covid, a koja je mogla da ga preživi, klasični su primjeri kako NTO ruši reputaciju destinacije. Zbog toga, zapitajmo se - da li ćemo i dalje da budemo turistička kasaba ili ćemo da postanemo turistička imperija, uz šansu za rebrending destinacije koji je nametnuo covid, a od kojeg će svi građani da imaju benefite.

Prošle godine NTO je predvodila mnogoljudnu delegaciju na Arapskoj turističkoj berzi (ATM) u Dubajiu. Pravilno su procijenili da tržište Bliskog istoka ima izuzetan potencijal.

Ove godine, zbog covid pandemije sajam je održan “online”. Međutim, NTO nije pokazala interesovanje za učešće, iako je sajam bio znatno “posjećeniji” nego prošlogodišnji, a pored toga učešće je bilo besplatno. Tokom petodnevnog sajma održanog na online platformi, turistički akteri su se utrkivali u promociji svojih destinacija, održavanju konferencija, sastanaka, okruglih stolova. NTO nije našla interes da im se pridruži, iako je prošle godine utrošila znatna budžetska sredstva po istom pitanju. Nasuprot tome, ovogodišnji sajam u Dubajiu trebalo je da ih košta ”0 eura”, ali ni to za NTO nije bilo dovoljno inspirativno. Sajam je bio šansa da se u jeku pandemije, na originalan način, predstavi crnogorska destinacija. Da li se na ovaj način bori za turistički oporavak? Da li se ovako pripremaju najavljeni letovi iz Emirata, kojima treba da dolazi najbogatija klijentela? Bravo za NTO.

Upravo je ovo slika promocije crnogorskog turizma. Ostaje dilema da li je u pitanju nemar ili neznanje, ali nema dileme da ovakva NTO, vodi u sunovrat crnogorski turizam. Dokaz njihovog pasivnog i neodgovornog odnosa prema građanima su prazni hoteli i prazna turistička kasa. Kao da čine sve u korist štete crnogorske ekonomije.

Od početka pandemije, NTO kampanje su u zaostatku. Valjda su mislili da covid isključuje marketing, ne shvatajući da porast epidemija upravo povećava potrebe za promocijom. Umjesto u martu, NTO je počela promociju destinacije par mjeseci kasnije i to promašenom “corona free” mantrom. Dok su drugi svoje kampanje u potpunosti preselili na digitalne kanale, lansirajući nove brend strategije, NTO je još uvijek na corona-respiratoru.

Iz zimskog sna su konačno počeli da se bude 30. jula, u pokušaju da svoje aktivnosti prebace na online platforme, kako se to u svijetu već mjesecima radi. Organizovali su webinar za kinesko tržište koji se može okarakerisati kao totalni promašaj jer je lansiran putem pogrešnog komunikacionog kanala. Rebuilding.travel istraživanja ukazuju na činjenicu da čak 72% Kineza, i to upravo onih turistički orijentisanih, prima promotivne poruke isključivo preko WeChat, Weibo i Tik-Toka. Jedino su kampanje preko ovih platformi efikasne i učinkovite. Dakle, kampanje preko Facebooka i Instagrama, jedinih mreža u koje se crnogorski turistički eksperti zaklinju, u Kini su osuđene na propast.

Analize tržišta takođe ukazuju da 70% Kineza do 2023. godine neće putovati u grupama. Dakle, priča na webinaru o viznim olaškicama, ukoliko putuju u grupama, promašena je tema. Grupnih putovanja neće biti, niti će iz Kine dolaziti turisti u brojevima značajnim za oporavak evropskog, a da ne kažemo posrnulog crnogorskog turizma.

“E-media trips” (online medijska putovanja) su najnoviji model promocije koji upražnavaju nacionalne turističke organizacije širom svijeta, pa eto i našoj šansa da se na jeftin efiksan način poveže sa inostranim medijima. Broj medijskih online putovanja je enormno porastao tokom covid pandemije, dok naša NTO za medijske kuće nije organizovala ni jedno takvo “putovanje”. Preferiraju doček i služenje priganica dobrodošlice rijetkim inostranim novinarima i diskutabilnim influenserima koje dočekuju, umjesto da jačaju medijska partnerstva na pravi način. Dodatno, svi main-stream mediji imaju online platforme, pa je to način prezentovanja informacije, a ne putem objave tekstova u magazinima i časopisima, čime se NTO jedino hvali.

Očigledno je da njihove aktivnosti karakteriše loš tajming, nedostatak kreacije i kontinuiteta, kao i odabir pogrešnih komunikacionih kanala. Nespretne kampanjice “Ljetuj doma”, “U društvu prirode”, nestajale su prije nego što bi se pojavile.

NTO neznanje i neodgovoran stav prema crnogorskoj ekonomiji, potvrđuje činjenica da su tek početkom juna zaključili da treba da promovišu turizam putem digitalne kampanje. U junu su donijeli takvu odluku, a u julu objavili tender koji se završava 28. avgusta. NTO navodi da će odabir ponuđača biti izvršen u roku od 120 dana od dana otvaranja ponuda. To znači da ćemo tek možda tokom decembra saznati ko je srećni dobitnik tendera i, što je pogubno, do tada se odlaže promocija destinacije. Cijena tendera je prava sitnica, tričavih 500.000 eura. Vrlo milosrdno - finansijki i vremenski jer NTO ne žuri s promocijom.

Takođe je alarmantno da nemaju moralnu obavezu da angažuju sopstveni kadar po pitanju digitalne kampanje. Zar nije logično da u uslovima totalne besparice i kraha turizma, sa brojnim zaposlenicima, sprovede baš ono što se traži tenderom. Tender “odiše” skromnošću jer piše da će ponuđač zaraditi nepunih 10.000 eura za period od skoro godinu dana, a 490.000 je namijenjeno za uplatu reklamnog prostora. Nego, jedno je slika, a drugo je prilika, ali da ne elaboriram dalje.

Protraćili su ljetnju, a isto rade i sa zimskom sezonom. Odgovorne destinacije su urgentno, već od marta, počele s digitalnom promocijom i njihove kampanje ne prestaju svih ovih mjeseci.

Da rezimiramo, tender za digitalnu promociju Crne Gore glasi na pola miliona eura. Umjesto da je promocija počela u martu, shodno uslovima pandemije, njen početak se može očekivati tek krajem godine. Bilo bi komično da nije tragično što će pola miliona eura biti uplaćeno izabranom ponuđaču, umjesto da veći dio posla obavljaju zaposleni u NTO i opravdaju svoje postojanje. Porazno je što se iz džepova građana Crne Gore finansira NTO neznanje. Tender od 500.000 eura je sitnica u odnosu na propuštene prilike. Ovo se zove pucanj u crnogorski turizam.

Od koga mi to očekujemo da od Crne Gore stvori turističku imperiju? Od NTO? Gdje su turistički poslenici (hotelijeri, vlasnici restorana, plaža, privatnog smještaja) koji tolerišu ovako neodgovoran odnos NTO? Vlado Crne Gore, ne postoje finansijske mjere podrške koje bi mogle spasiti turističke biznise kada NTO radi suprotno svemu za šta ih građani plaćaju. Ali, ne brinem ni zbog vas, ni zbog NTO, nego zbog nas, koji plaćamo njihovo neznanje.

Zato je neophodno da se hitno preispita uloga NTO i njeni kontinuirani promotivni promašaji. Učinili su sve moguće da covid izbriše Crnu Goru sa turističke mape i postali su glavni vinovnik crnogorskog turističkog kraha. Nama su turisti neophodni, a mi njima očigledno nismo. Dok sprovode trome kampanjice, trošeći budžetski novac na diskutabilan način, crnogorski turizam krvari. Bravo, NTO. Konkurenti ste za najskuplji crnogorski autogol.

Autorka je predsjednica Rebuilding.Travel organizacije za Balkan i počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")