KONTRASTAV

Čega se pametan stidi…

Rekoše da sam tendenziozna. Priznajem - jesam. Kao predsjednica Rebuilding Travela organizacije za Balkan, u timu sa svjetskim turističkim ekspertima, bavim se oporavkom turizma od covid pandemije. Zato imam tendenciju da pomognem oporavak posrnulog crnogorskog turizma

6036 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen
Ilustracija, Foto: Printscreen

Reakcija na tekst “Tendenciozne ocjene”, portal Vijesti, 29.8.2020.

Povod obraćanja javnosti je tekst Nacionalne turističke organizacije Crne Gore “Tendenciozne ocjene”, koji je objavljen 29.8. 2020. kao reakcija na moj ekspertski stav iznijet u kolumni “Corona free autogol - drugi dio”.

Možda je suvišno da se na današnji dan, koji donosi vjeru u oporavak crnogorske ekonomije, bavim NTO demantijem. Demanti bih najradije izignorisala, ali osjećam dužnost prema građanima da pojasnim par detalja. NTO uporno promašuje temu, pa bi bilo pametnije da su se “branili ćutanjem”. U svom autorskom tekstu sam se bavila isključivo stručnom temom turizma u covid uslovima, dok se NTO u svom saopštenju fokusira na irelevantne detalje.

U kolumni sam okarakterisala NTO kao faktor kompromitacije crnogorske destinacije. Priznajem - jesam.

Rekoše da sam tendenciozna. Priznajem i to.

Kao predsjednica Rebuilding Travela organizacije za Balkan, u timu sa svjetskim turističkim ekspertima, bavim se oporavkom turizma od covid pandemije. Zato imam tendenciju da pomognem oporavak posrnulog crnogorskog turizma. Kao što su naveli iz NTO, upravo djelujem sa Rebuilding Travel stanovišta i dajem doprinos svojoj državi, u želji da se oporavi od posljedica covida i postane elitna destinacija.

Koristim priliku da se izvinim rijetkim stručnjacima u NTO, koji su očigledno marginalizovani u procesu donošenja odluka.

Famozna, Arapska turististička berza je održana online i svi učesnici su morali da se registruju. Imena učesnika su bila javno dostupna. Izgleda da je NTO sprovodila neki čudan način promocije Crne Gore, čim se nismo “sreli” i “vidjeli” na online platformi sajma.

Što se tiče pogrešne strategije vezane za kinesko tržište, raduje me što je NTO prihvatila moje sugestije i već u svom demantiju pominjala atraktivne komunikacione kanale koje sam preporučila u kolumni.

Po pitanju tendera, NTO čini ”logičnu” grešku i zamjenjuje teze. Tema moje kolumne je digitalna kampanja koja još uvijek nije počela, a neizvjesno je kada će uopšte početi. Odgovorne destinacije su sprovele digitalnu transformaciju u martu, odmah po proglašenju pandemije. Tada je trebalo da počne i digitalna promocija crnogorske destinacije, podrazumijeva se, u skladu sa covid uslovima. Takođe je bilo za očekivati da NTO ima profesionalnu i moralnu obavezu, pa da angažuje svoje ljudske resurse, da sami kreiraju digitalne kampanje, od kojih su mnoge mogle biti besplatne, a veoma efikasne. Ali, to je trebalo znati uraditi. Umjesto toga, djelovali su u korist štete crnogorske ekonomije, o čemu svjedoče prazne plaže i hoteli. Postali su grobari crnogorskog turizma.

Što se tiče “corona free” statusa, NTO je upravo potvrdila ono o čemu sam pisala. Naveli su da su širom Evrope s ponosom promovisali vijest o “corona free” statusu. To je taj autogol.

Da, “čega se pametan stidi…”

Aleksandra Gardašević-Slavuljica, predsjednica Rebuilding.Travel organizacije za Balkan i počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")