KOSMOS ISPOD SAČA

Bajka kralja Nikole

Iskoristili smo slobodu štampe i medija da sebe ukopamo, nepovratno gurnemo u blato denunciranja i demagogije. Štampa i medija su beskrajno zloupotrijebljeni u grabljenju uticaja, novca i moći
63 pregleda 9 komentar(a)
Kralj Nikola, Foto: Wikimedia Commons
Kralj Nikola, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 20.01.2018. 19:53h

Pojavila se jedna zanimljiva fotografija nedavno na internetu. Isprsio se u prvom redu kralj Nikola, oko njega stoje neki ljudi ka’no klisurine, fino odjeveni, naizgled ugledni. Ispod fotografije je naslov i tekst, ispisan na francuskom jeziku.

Uvijek su polemike ispod fotografija na internetu manje zanimljive od same fotografije kao djela, kao detalja iz prošlosti. Čak i dežurni tumači istorije toliko prećeruju u svojim pristrasnim tumačenjima da je fotografije potrebno posmatrati isključivo kao trenutak koji je zabilježio objektiv, i ništa više.

Što god ko mislio o kralju Nikoli, ili njegovoj vladavini, tadašnjem državnom uređenju, da li je ono vodilo neminovnom nestanku države ili su to bile okolnosti i svjetski talas, fotografija kao takva je savršen detalj.

Bližimo se stogodišnjici Podgoričke skupštine, što će zasiguno vlast iskoristiti najpodlije moguće, dok će se sa druge strane čuti takođe ostrašćenost, što će dovesti do stanja da građani zanemare frižider i rezervoar, već će se im sigurno ove godine bliža biti 1918. od 2018. godine. Jedno je sigurno, Pink će nam govoriti o istoriji. Blago nama.

Nego, vratiću se fotografiji na kojoj je kralj Nikola iako se pređašnja digresija uklapa u priču. Sve navedeno prevedeno je uz velikodušnu pomoć moje prijateljice Jasmine. Fotografija govori o slobodi novinarstva, tad!

Naslov je: „Riječi kralja Nikole prilikom proglašavanja slobode štampe“, dok se u tekstu navodi sledeće: “u našoj zemlji, štampa mora biti faktor napretka i čuvar civilizacije; jedna javna ustanova, izvor reda, mira i bratstva. Njen zadatak je da ujedini državu moćnim spajanjem ideja. Imam puno povjerenje u slobodnu štampu, smatram je svojim mudrim i žestokim saveznikom u obrazovanju ljudi. Božja je volja da crnogorsko pero drži našu zemlju na nivou slave gdje su je podigli njeni ratnici”.

Zvuči zaista kao saopštenje koje može neki političar danas da kaže. Međutim, ako je prošlo skoro stotinu godina, i ako pogledamo ovaj tekst, bez obzira da ga je pisao kralj lično ili neki njegov saradnik odnosno ghostwriter, činjenica je da nismo odmakli daleko. Još gore, iskoristili smo slobodu štampe i medija da sebe ukopamo, nepovratno gurnemo u blato denunciranja i demagogije. Štampa i medija su beskrajno zloupotrijebljeni u grabljenju uticaja, novca i moći.

Vlast odavno ne koristi kao poluge državnu televiziju u mjeri u kojoj se oslanja na ostale „privatne“ televizije koje im služe za brutalno razapinjanje neistomišljenika i pripremanje uspona svojih marioneta i piona. Živi se od izbora do izbora, od laži do laži.

Zato sve navedeno ispod fotografije treba prihvatiti kao bajku kralja Nikole od prije stotinjak godina. Ništa više.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")