EVROPA KOD KUĆE I VANI

Haos u Vladi Rumunije: Partija korumpiranih

Kao i u junu, i ovog puta su razmirice između vlade i PSD, nekadašnje Čaušeskuove partije sada sakrivene milozvučnim imenom Socijaldemokratska partija, razlog za pad premijera
136 pregleda 0 komentar(a)
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2018. 09:04h

Ludilo, van svake političke logike“, „Stanje kao u zatvorenom odjeljenju psihijatrije“, „Neogovorni avanturizam“ - komentari rumunskih vodećih medija o najnovijoj krizi vlade su drastični. U ponedjeljak je premijer Mihai Tudose, za mnoge sasvim iznenada, objavio je svoju momentalnu neopozivu ostavku. To je druga premijerska demisija u Rumuniji za posljednjih pola godine - u junu je Sorina Grindenaua smijenio sopstveni klub poslanika. Bilans političke situacije godinu nakon parlamentarnih izbora: politički haos u produženom trajanju.

Kao i u junu, i ovog puta su razmirice između vlade i PSD, nekadašnje Čaušeskuove partije sada sakrivene milozvučnim imenom Socijaldemokratska partija, razlog za pad premijera. Konkretno, riječ je o slučaju bukureštanskog policajca koji je navodno seksualno zlostavljao djecu. Tudose se javno posvađao sa svojim ministrom policije koje bi personalne konsekvence iz ovog slučaja trebalo da uslijede.

No, u pozadini je ogorčena borba za vlast u okviru samog PSD. Oficijalno socijaldemokratska, u praksi ova partija slijedi strogo populistički, nacionalistički kurs. Ona je sakupljalište Čaušeskuovih kadrova iz drugog ešalona tadašnje vlasti, te njihove djece i gomile ostalih korumiranih političara i biznismena.

U PSD postoji masa raznoraznih centara moći oko lokalnih glavešina, „barona“, kako ih u rumunskoj javnosti posprdno nazivaju. Njihove veze kontrolišu državnu upravu i privredu skoro cijele zemlje, a preko njih se finansira i partija. Puno tih lokalnih „barona“ su već osuđeni zbog korupcije, a protiv skoro svih ostalih državno tužilaštvo vodi istrage.

I predsjednik ove partije, Liviu Dragnea , je takav lokalni „baron“ - već osuđen zbog manipulacije na izborima. Protiv njega se vode i istrage zbog malverzacija u državnim subvencijama. Posle pobjede na parlamentarnim izborima u decembru 2016. on je postavio Grindeanusa za premijera - jer sam po zakonu, kao već osuđivani, nije mogao biti premijer. Dragnea je bio siguran da svog premijera posve ima u šaci. Ali, onda je sve za njega krenulo naopako: dekret o poništavanju krivičnih djela korupcije, koji je Dragnea lično diktirao premijeru Grindeanu, poslije masovnih demonstracija na stotine hiljada bijesnih Rumuna morao je biti povučen u februaru 2017. Onda se premijer javno distancirao od svog partijskog šefa - i bio smijenjen. Potom je Dragnea bivšeg ministra privrede M. Tudosea postavio za novog premijera. Ovaj pravnik je do tada bio skoro pa nepoznat. Jedno po čemu su ga Rumuni zapazili bila je činjenica da je plagirao svoj doktorat. Što je sudski i dokazano, pa mu je titula doktora oduzeta. Patijski šef je opet je posegnuo za otpisivanjem korupcionih presuda i djala vezanih za korupciju: ovog puta je akciju zapakovao u opsežnu reformu pravosudnog sistema i krivičnog zakonika. U decembru je ova „reforma“ prošla u parlamentu glasovima PSD, iako je predsjednik Rumunije Johanis bio izričito protiv nje. Kao i većina sudija i državnih tužilaca. O „reformi“ sada odlučuje Ustavni sud Rumunije.

Zbog nje se i Tudose već duže vremena distancirao od Dragnea i najavio da neće podržati njegov zakonski projekat. Istovremeno je pokušao da se pokaže kao novi jaki čovjek Rumunije, a u PSD profilira kao vođa anti-dragneista. Jer, puno lokalnih „barona“ je nezadovoljno šefom partije i njegovom egositičkom politikom, posebno kadriranjem u državnom i vladinom aparatu. Tudose se u odnosu prema Dragneu, inače ne baš previše popularnom u javnosti, bio uspješno distancirao korištenjem drastičnih populističkih i nacionalističkih parola: na račun onog policajca je izjavio da je i smrtna kazna suviša blaga za njega. A na adresu mađarske nacionalne manjine je nedavno uputio čak i prijetnje ubistvima: „Usudite li se da mi bilo gdje okačite vašu zastavu, okačiću ja vas pored nje“. To sada Dragne više nije mogao da prihvati - za njega je politička ruka mađarske manjine u parlamentu, mađarski savez UDMR, veoma bitan partner za glasanja. I „reforma“ pravosuđa, sa razvodnjavanjem krivičnog zakona na polju borbe protiv korupcije, prošla je samo zahvaljujući glasovima UDMR. Jer, većina političara ovog satelita je takođe pod istragama zbog korupcije.

Šta će se dalje dešavati u Rumuniji, ostaje otvoreno pitanje. Puno toga govori da stvarna borba za vlast među socijaldemokratama tek slijedi. Predsjednik Johanis prijeti da neće dati mandat novom premijeru iz redova PSD, a oni njemu prijete impičmentom. Politički haos u zemlji bi tada bio potpun.

Sve u svemu, svejedno je kako će se situacija odvijati - za puno komentatora je jasno ko je najveći gubitnik: Rumunija, kao država. Vodeći koluminsta Rumunije, Dan Tapalaga, je na portalu hotnews.ro već presudio: „Mi svi plaćamo račun opsesiji PSD da legalizuje korupciju u našoj zemlji. Prošlu godinu zato možemo mirno otpisati kao kompletno propalu. Opet.“

Keno FERZEK, Spiegel; prevod: Mirko VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")